Uşak Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak’ta gezilecek yerlerden bir tanesidir. Uşak müzeleri içerisinde önemli bir konuma sahip olan Arkeoloji Müzesi, bünyesinde pek çok değerli tarihi eseri barındırmaktadır.

1970 senesine kadar Uşak’ta müze binası bulunmadığı için, bu tarihine kadar Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeydi. Uşak Halk Eğitim binasında toplanılan eserler, yine burada sergileniyordu.

1967 yılında müze binası inşaatı başlamış ve 1969 yılında tamamlanmıştır. Müzenin açılışı ise 23 Mayıs 1970 tarihinde olmuştur ve Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete girmiştir.

Uşak Arkeoloji Müzesi’nin teşhir salonu kısmında, Eski Tunç Çağı, Helenistik ve Roma Çağı’na ait eserler sergilenmektedir. Testiler, taş baltalar ve idoller bir vitrinde; kap ve cam eserleri ise bir vitrinde sergilenmektedir. Açık kısımda ise çoğu Roma Dönemi’ne ait olan mezar stelleri, adak strelleri ve kefaret yazıtları bulunmaktadır. Yine aynı kısımda Blaundus Ören Yeri’nden getirilen heykeller de sergilenmektedir.

Uşak Müzesi’nin yürüttüğü kurtarma kazılarında çıkartılan altın takılar, diademler, cam kaplar ve farklı dönemlere ait sikkeler, müzenin bir başka vitrininde sergilenmektedir. Teşhir salonunun yarısı kaplayan kısmında ”Karun Hazinesi” bulunmaktadır. Müzenin en çok ilgili çeken eseri olan Karun Hazinesi, 1960’lı yıllarda Uşak’tan Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçırılmış, ardından Kültür Bakanlığı’nın hukuksal uğraşları sonucunda 1993 yılında geri alınmıştır. Karun Hazinesi olarak adlandırılan eser, Lidya hazineleridir.

Müzenin birinci büyük vitrininde 1966 yılında İkiztepe Tümülüsü’nden kaçırılmış ve geri alınmış olan gümüş ağırlıklı eserler, 2.büyük vitrinde; 1965 yılında Toptepe Tümülüsü’nden kaçırılmış ve geri alınmış olan altın ağırlıklı eserler, 3.büyük vitrinde ise Uşak Müzesi’nin yaptığı kazı çalışmalarıyla Basmacı Tümülüsü’nden çıkartılan Lidya eserleri sergilenmektedir. Bunların haricinde kalan açıktaki tümülüslerin mezar odalarında yer alan klineler, volütler ve mezar kapıları da yine bu müzede sergilenen eserler arasındadır.

Uşak Arkeoloji Müzesi
Uşak Arkeoloji Müzesi

Uşak Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Uşak Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti, 15 TL’dir. Müzeye girişlerde Müzekart geçerlidir. Buna göre Müzekart sahipleri yılda 2 defa, Müzekart+ sahipleri ise yıl içerisinde sınırsız olarak müzeye ücret ödemeden girebilmektedir. Güncel bilet fiyatları hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Uşak Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Uşak Arkeoloji Müzesi, haftanın her günü ziyarete açıktır ve ziyarete kapalı olduğu gün yoktur. Müzenin ziyaret saatleri ise iki farklı döneme bölünmüştür. Buna göre;

Nisan – Ekim: 08:00 / 19:00
Kasım – Mart: 08:00 / 17:00

Saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Uşak Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Arkeoloji Müzesi, Uşak merkezde bulunan Kurtuluş Mahallesi, Doğan Sokak ve Doğan Özkaraman Caddesi’nin kesiştiği noktada yer almaktadır. Uşak Otogarı ile müze arasında yaklaşık 1,5 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Uşak’ın en işlek noktalarından birinde bulunan müze önünden çok sayıda otobüs geçmektedir. Uşak şehir merkezinde bindiğiniz otobüsler, bu cadde üzerinden geçmektedir ve caddedeki durakta indikten sonra 150-200 metre yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehirdeki bir diğer turistik nokta hakkında bilgi almak için Uşak Ulubey Kanyonu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Uşak Arkeoloji Müzesi Telefon Numarası: 0 388 232 33 93

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir