Bayburt Baksı Müzesi

Bayburt’ta gezilecek yerlerden biri olan Bayburt Baksı Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzeleri arasındadır. Sıra dışı bir müze olan Baksı Müzesi’nde, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları ile ilgili eserler sergilenmektedir.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, doğdu şehir olan Bayburt’ta bu tarz bir proje gerçekleştirmek istedi. Bu fikir doğrultusunda 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kuruldu. Sanatçılar başta olmak üzere çok sayıda gönüllünün katılımıyla büyüyen vakıf, 2010 yılında devletten maddi kaynak almadan müzenin ana binasını tamamladı. 2010 yılının Temmuz ayında açılışı yapılan Baksı Müzesi’ne, 2012 yılında Depo Müze isminde yeni bir sergi salonu da eklendi.

Müzenin adı, bugün bulunduğu Bayraktar Köyü’nün eski ismi olan Baksı’dan gelmektedir. Yaklaşık 40 dönümlük bir araziyi kaplayan müze içerisinde; sergi salonları, Depo Müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi bulunmaktadır.

Baksı Müzesi, sadece bir müze olmakla kalmıyor aynı zamanda bölgenin gelişimini de katkı sağlıyor. Bölgenin gelenek ve göreneklerini yaşatarak bölgeye istihdam sağlıyor. Geleneksel kültürü gelecek kuşaklara aktarırken, özellikle kadınlara iş sağlama konusunda çalışılıyor.

Bayburt Baksı Müzesi
Bayburt Baksı Müzesi

Bayburt Baksı Müzesi ve Ödülleri

Baksı Müzesi, Türkiye’nin ödüllü müzelerinden biridir. Müze, özellikle Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü kazanmasıyla gündeme gelmiştir. ”2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü Fransa’nın Strazburg şehrinde yapılan tören ile alan Baksı Müzesi, bu ödülü alırken 22 farklı ülkeden 37 müzeyi geride bırakmayı başarmıştır. Ödülün simgesi olan Joan Miro’nun bronz heykelciği, 1 yıl boyunca Baksı Müzesi içerisinde sergilenmiştir.

2014 yılında KUDAKA’nın düzenlediği ödül töreninde, ”Yılın Turizm Olayı” kategorisinde Baksı Müzesi ödül almıştır.

2011 yılında ÇAĞSAV tarafından düzenlenen ”11. Ankara Sanat Buluşması” kapsamında, Baksı Müzesi’ne Onur Ödülü verilmiştir.

TÜYAP tarafından 2010 yılında ”20. İstanbul Sanat Fuarı” çerçevesinde, Baksı Müzesi’ne Sanatsever Kurum Ödülü verilmiştir.

Yine 2010 yılında Altın Pusula’nın düzenlediği ”10. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri” kapsamında Kategori Dışı Projeler bölümünde Baksı Müzesi birinciliği elde etmiştir.

Bayburt Baksı Müzesi
Bayburt Baksı Müzesi

Bayburt Baksı Müzesi Konukevi – Konaklama

Etkinlikler, seminerler, atölye çalışmaları, gezi veya toplantı amaçlı olarak bölgeye gelen ziyaretçilerin konaklama ihtiyacını karşılamak için, Baksı Müzesi Konukevi devreye girmektedir.

Büyük şehirlerin sıkıntısında, gürültüsünden kaçmak isteyenler, burayı bir tatil bölgesi olarak tercih edebilirler. Doğa sporları ve keşif için tatil alternatiflerinin bulunduğu bölgede konaklamak için, Baksı Müzesi Konukevi hizmet vermektedir.

Bayburt’un yöresel evlerinin özelliklerini barındıran Konukevi; Bayburt Evi, Taş Odalar ve Genç Odalar olmak üzere 3 ayrı kısımdan oluşmaktadır. Baksı Müzesi Konukevi, 17 odasıyla birlikte toplam 44 kişilik konaklama kapasitesine sahiptir.

Rezervasyon Telefon Numarası: 0 531 662 62 44
Baksı Müzesi Telefon Numarası: 0 458 247 34 38

Bayburt Baksı
Bayburt Baksı

Bayburt Baksı Müzesi Nerede ?

Baksı Müzesi, Bayburt il merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde, Bayraktar Köyü sınırları içerisindedir. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehirdeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Bayburt Kalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum