Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Turizm potansiyelini her geçen gün arttıran ve Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı gibi gezilecek yerleri ile adından söz ettiren Eskişehir, özellikle Odunpazarı Semti ile dikkat çekmektedir. Odunpazarı’nda bulunan gezilecek yerlerden biri de Atlıhan El Sanatları Çarşısı’dır.

Geçmişi 1850’li yıllara kadar dayanan bu tarihi çarşı, Eskişehir’in büyük toprak sahiplerinden olan Takattin Bey tarafından yaptırılmıştır. Atlıhan Çarşısı’nın yaptırılma amacı; civardaki köy, kasaba ve kentlerden gelen pazarcıların, üreticilerin, seyyahların ve köylülerin hayvanlarıyla birlikte barınmasıdır. Odunpazarı ismi, bölgenin meydanına kurulan ve odunların satıldığı pazar alanından gelmektedir. Odun pazarına bölgenin dışından köylüler, önce Atlı Han’a gelerek öküz arabalarını ve hayvanlarını bırakırdı. Pazar gittikten sonra ise geceyi geçirmek için tekrar hana gelirlerdi.

Günümüzde Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı, yapıldığı dönemde sahip olduğu ahşap büyük giriş kapısını ve ortasında yer alan geniş avluyu hala korumaktadır. Giriş kapısının hemen karşısında yer alan kısım, o dönemde hayvanların barındırıldığı ahır olarak kullanılıyordu. Artık Eskişehir’de gezilecek yerlerden biri haline gelen Atlıhan Çarşısı, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında, 2006 yılında restore edilerek Odunpazarı Belediyesi tarafından turizme kazandırılmıştır.

675 metrekarelik bir alana sahip olan handa, lüle taşı eserlerinin satıldığı bir yerdir. Geleneksel sanatlara önem vermek ve Eskişehir’in meşhur lüle taşını ön plana çıkartmak için bölgede çok sayıda hediyelik lüle taşı eşyaları satan dükkan bulunmaktadır. Zemin ve birinci kat olarak iki ayrı bölümden oluşan Atlıhan Çarşısı içerisinde 25 adet atölye bulunmaktadır ve bu atölyelerde el sanatları lüle taşı eserleri satılmaktadır. Çarşının bazı bölümlerinde ziyaretçilerin oturup dinlenebilecekleri ve bir şeyler içebilecekler çay ocağı yer almaktadır.

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in en popüler turizm bölgesi olan Odunpazarı ilçesindedir. Paşa Mahallesi, Pazaroğlu Sokak’ta yer alan hana, tramvay kullanarak gitmek mümkündür. Bunun için tramvay hattının Atatürk Lisesi Durağı’nı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu bölgeden geçen pek çok otobüs hattı bulunmaktadır. Çarşının tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Eskişehir Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum