Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii

Odunpazarı’nda yer alan gezilecek yerlerden biri de Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii’dir. Bu tarihi yapı, Tiryakizade Hasan Paşa Camii ve Odunpazarı Camii olarak da bilinmektedir.

Hacı Hasan tarafından yaptırıldığı rivayet edilen bu yapı, 1200’lü yıllarda Selçuklular döneminde mescid olarak inşa edilmiştir. Yapının yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Yapının cami olarak kullanılmaya başlanması ise 19.yüzyılda olmuştur. Bu bilgiye minarenin yapım tekniği sayesinde ulaşılmaktadır.

Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii

Yapıldığı tarihten sonra farklı amaçlarla kullanılan Hacı Hasan Ağa Camii, önceleri küçük ölçekli bir mahalle mescidi olarak kullanılırken sonrasında kuzey köşesine eklenen minare ile camii olarak işlevi görmeye başlamıştır. 2011 yılında Odunpazarı Belediyesi’nin yaptığı restorasyon çalışmaları sonucunda, aslına uygun olarak yenilenmiştir. Yapının üzeri, ahşam bir tavan ile örtülüdür.

Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii
Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii

Engelleri Aşan Camii

Hacı Hasan Ağa Caminin, tarihi değerinin yanı sıra öne çıktığı bir başka alan bulunmaktadır. Restorasyon çalışmaları sırasında; işitme, görme ve ortopedik engelliler için pek çok nokta düşünülmüştür. Yapılan çalışmalar, engelli vatandaşlar için adeta engelleri kaldırmıştır.

Odunpazarı Hacı Hasan Ağa Camii’nde işitme engelliler için oluşturulan manyetik alan, işitme seviyesini %50 artırmaktadır. Bu durum, az işiten vatandaşlar düşünülerek tasarlanmıştır. Hiç duymayanlar için ise hutbe metni kurulan projeksiyon sistemi aracılığı ile perdeye yansıtılmaktadır. Ayrıca cami personelinden Müezzin Kayyım olarak görev yapan Mahmut Küçük Hoca, vaaz ve hutbeleri işaret dili ile aktarmaktadır. Caminin minare kısmında bulunan led ışık sistemi ise; beş vakit, Cuma ve bayram namazları için okunan ezanları ve salaları görsel olarak göstermektedir.

Engelliler için düzenlenen camide, görme engeller de unutulmamıştır. Caminin tabanında, ayak ile basıldığı zaman hissedilebilecek şekilde düzenlenmiş olan özel dokuma halı kullanılmıştır. Avlu kısımda duvara monte edilen tutma kısımları ve hissedilebilir yollar, yine görme engelliler için hazırlanmıştır.

Ortopedik engelliler için; bay ve bayanlara ayrı ayrı TSE 9111 ve AB standartlarına uygun tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlar için abdest alma kısımlar yapılmıştır. Ayrıca tarihi dokuyu bozmadan monte edilen özel bir taşıma sistemi inşa edilmiştir. Bu taşıma sistemi sayesinde yaşlı ve engelliler asansör benzeri bir sistem kullanabilmektedir.

Hacı Hasanağa Cami’inin girişinden itibaren sokak kaldırımı, avlusu, temizlik alanları ve ibadethane girişi düz ve engelsiz hale getirilmiştir.

Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii
Eskişehir Hacı Hasan Ağa Camii

Hacı Hasan Ağa Camii Nerede ?

Cami, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Cami ile aynı ismi taşıyan Hacı Hasan Sokak, numara 9’dadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum