İstanbul Fenerbahçe Müzesi

İstanbul Fenerbahçe Müzesi’nde, sadece futbol takımı ile ilgili eşyalar sergilenmiyor. Basketbol, voleybol ve atletizm gibi kulübün farklı alanlarda gösterdiği faaliyetleri içeren kupalar ve diğer ürünler de müzede sunulanlar arasında. Fenerbahçe’nin 35 farklı spor kategorisinde kazandığı ödülleri ve kupaları İstanbul Fenerbahçe Müzesi’nde görme şansına sahipsiniz.

Fenerbahçe Müzesi’nin Tarihi

İstanbul Fenerbahçe Müzesi’nin temelleri, kulübün ilk kupasını kazanmasıyla olmuş. 5 Haziran 1910 tarihinde İstanbul’un ünlü Rum kulübü Sturugglers’i 3-1 mağlup eden Fenerbahçe, gümüş işlemeli bir kupa kazanmış. Gel zaman git zaman 1913 senesine gelindiği zaman, o dönem Altıyol ağzındaki lokalde bulunan kupa ve heykellerin sayısı 10’a ulaşmış. Bunun üzerine küçük bir vitrin satın alınarak, materyaller buraya yerleştirilmiş.

1914 senesine gelindiğinde Fenerbahçe Lokali, Kuşdili’ndeki iki katlı ahşap binaya taşınmış Zenginleşen müze bölümü için de ikinci katta bir oda ayrılmış. Tabi bu sürede yeni vitrinler de eklenmiş. 1932 yılında, Kuşdili Fenerbahçe Lokali’ndeki kupaların ve ödüllerin sayısı 150’yi aşmış. Mevcut odaya ek olarak alt katta bulunan büyük salona da kupa, şilt ve vazolar konulmaya başlanmış. Fakat 5 Haziran 1932 tarihinde lokalde çıkan yangın nedeniyle, kulüp binasıyla beraber ödüller de yanmış.

Yangının ardından İstanbul Fenerbahçe Müzesi tekrar hayata geçirilmiş. Fenerbahçe Burnu’nda bulunan sosyal tesislerin bulunduğu yerde; kupa, şilt ve plaketler uzun süre boyunca sergilenmiş.

Aziz Yıldırım başkanlığı döneminde, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nun içerisine modern bir müze kurulması kararlaştırılmış. Fenerbahçe Spor Kulübü Müze Tarih ve Arşiv Kurulu Başkanı Sertaç Kayserilioğlu öncülüğünde yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar tamamlanmış ve 19 Ekim 2005 tarihinde bugünkü İstanbul Fenerbahçe Müzesi, ziyarete açılmıştır.

İstanbul Fenerbahçe Müzesi
İstanbul Fenerbahçe Müzesi

İstanbul Fenerbahçe Müzesi’nde Neler Var ?

İstanbul Fenerbahçe Müzesi içerisinde, Fenerbahçe’ye dair çok geniş bir arşiv bulunmaktadır. Dünya’da futbolun doğuşu bölümünde, futbolun nasıl geliştiğine dair örnekler bulunmaktadır. Fenerbahçe’nin kuruluşunun yapıldığı ”ilk kuruluş toplantısı”, dönemin eşyaları ve balmumu heykelleri ile canlandırılmaktadır. Yine müzede yer alan balmumu canlandırmalarında; Mütareke ve İşgal dönemi sırasında Dereağzı’ndaki lokalinde cepheye silah, cephane kaçırılma anı, Atatürk’ün 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe Kulübü’nü ziyaret ettiği an da gösterilmektedir.

Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nun inşaat evlerinin gösterildiği bölüm, kulübün kuruluşundan itibaren kazanılan şilt, madalya, fotoğraf ve belgelerin sunulduğu bölümler, kulübün kuruluşundan itibaren kullanılan forma, çorap vb. giysilerin sergilendiği bölümler, ilk tüzükler, eski üye kartları, eski lisanslar, maç biletleri, kulüp piyango biletleri vb. belgelerin sergilendiği bölümler, eski maçlardan ve belgesellerden Fenerbahçe kısımlarının oynatıldığı sinema odası Fenerbahçe Müzesi’nin içeriğini oluşturmaktadır.

İstanbul Fenerbahçe Müzesi’nde bulunan bütün bölümlere ek olarak, yıllara göre sınıflandırılmış olan Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100 yıllık tarihi boyunca farklı branşlarda kazandığı 3.000 kupa, şilt ve plaketin 426 tanesi de sergilenmektedir.

Fenerbahçe Müzesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ?

İstanbul Fenerbahçe Müzesi, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde Şükrü Saraçoğlu Stadyumu içerisinde bulunmaktadır.  Maraton Alt Tribünü kısmının olduğu yerdeki müzeye, Metrobüs kullanarak Söğütlüçeşme Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca; 16, 16D, 222, FB1, FB2, GZ1 numaralı İETT otobüsleri, stadyumunun yanından geçmektedir. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum