Mersin Astım Dilek Mağarası

Mersin’de gezilecek yerlerin yoğunlukta olduğu Silifke ilçesinin turistik noktalarından biri de Astım Dilek Mağarası’dır. Daha önce sitemizde tanıttığımız Cennet ve Cehennem Çukurları‘nın bulunduğu yere yaklaşık 400 metre mesafede bulunan Astım Mağarası, Türkiye’nin doğal harikalarından biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Yaklaşık 500 metrelik bir derinliğe sahip olan mağaranın tavanından akan su damları, ziyaretçileri serinletmektedir. Cennet Cehennem Obrukları’nın Yunan Mitolojisinde yer aldığı gibi, bu mağarada Ejderha Typhon’un yaşadığı yer olarak geçmektedir.

Bölgede turizm gelişmeden önce, mağaraya girmek isteyen ziyaretçiler, çıralarla yakılan ateşleri veya el fenerlerini kullanarak mağaraya giriyordu. Günümüzde ise mağaranın ışıklandırması ve ziyaretçi yolu düzenlenmiştir.

Yıllar içerisinde oluşumunu tamamlayan Dilek Mağarası’nda, su damlaları kalkerli yapıda sarkıtlar oluşmasını sağlamıştır. İç kısmı üç bölüme ayrılan mağaranın bölümleri; dilek, şifa ve huzur bölümleridir. Yaz-kış sıcaklık ortalaması 18 C derece olan mağaranın nem oranı ise %90’dır. Mağara içerisindeki havanın, astım hastaları için doğal bir tedavi ortamı oluşturduğu belirtilmektedir. Mağaranın bu tedavi edici yapısı, adının Astım Mağarası olarak anılmasını sağlamıştır. Ayrıca bölgeye gelen ziyaretçilerin inanışına göre, bu mağarada tutulan dilekler, gerçekleşmektedir. Bu durum mağaranın Astım Dilek Mağarası olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Bu mağara için kullanılan isimlerden biri de Köşekbükü’dür. Buraya Köşkbükü Mağarası denilmesinin sebebi, mağaranın bulunduğu yerde bulunan dar patika yollardır. Devenin geçemediği, hatta köşek olarak adlandırılan deve yavrusunun dahi geçemediği bu büklere, iki kelimenin birleşmesiyle Köşekbükü denilmiştir.

Mersin Astım Dilek Mağarası
Mersin Astım Dilek Mağarası

Mersin Astım Dilek Mağarası Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Dilek Mağarası, haftanın yedi günü de ziyaretçilere açıktır. Her gün ziyaret edilebilen mağaranın ziyarete açılış saati ise 08:00’dır. Mağara, Nisan-Ekim döneminde 19:00’a kadar ziyaret edilebilmektedir. Kasım-Mart döneminde ise ziyaretler 17:00’a kadar yapılabilmektedir.

Mersin Astım Dilek Mağarası’na Giriş Ne Kadar?

Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, mağaraya ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir. Müzekart sahibi olmayanların ise giriş için 45 TL ücret ödemesi gerekmektedir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mersin Astım Dilek Mağarası’na Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Astım Dilek Mağarası, Mersin’in Silifke ilçesinde yer almaktadır. Silifke Mersin karayolunu kullanarak 20.kilometrede gösterilen tabelayı takip etmeli ve yaklaşık 2 kilometre kadar gitmelisiniz. Astım Dilek Mağarası, Silifke ilçesine 22 kilometre, Mersin Kız Kalesi’ne ise 7 kilometre uzaklıktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum