Tekirdağ Rakoczi Müzesi

Tekirdağ’da gezilecek yerlerden biri olan Tekirdağ Rakoczi Müzesi, Macar turistlerin Türkiye’deki en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Hayatının son yılların Tekirdağ’da geçirmiş olan Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II.Rakoczy French’in yaşadığı ev, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Macar Hükümeti tarafından müze olarak düzenlenen binada Rakoczy’nin kişisel eşyaları, ailesine ait eşyalar ve Türk-Macar ilişkilerini güçlendirmek adına iki ulusun halk sanatlarındaki beraberliklerini simgeleyen eserler bulunmaktadır. Macar Hükümeti’ne ait olan müze binası, genellikle Macar turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Müze istatistiklerine göre yılda ortalama 10.000 kişinin ziyaret ettiği müzeye gelenlerin yarısı Macar’dır.

II. Rakoczi Ferenc Kimdir ?

Tekirdağ Rakoczi Müzesi ismini aldığı Macar bağımsızlık hareketinin önderi olan II. Ferenc Rákóczi, 27 Mart 1676 tarihinde Borsi’de (Slovakya) doğmuştur. 1704-1711 yılları arasında Erdel Prensi olarak görev yapan Ferenc Rákóczi, öncesinde Macar bağımsızlık savaşı için mücadele vermiştir. Hakkında ölüm emri verilince hapisten kaçarak Polonya’ya gitmiştir. Avusturya’nın kontrolü tekrar ele geçirmesinin ardından Rákóczi, sürgün edilmiştir.

1711-1711 yılları arasında sırasıyla Polonya, İngiltere ve Fransa’da yaşamıştır. 1715 yılında ise Osmanlı Devleti topraklarında bulunan Tekidağ’a yerleşmiştir. 1735 yılına kadar Tekirdağ’a yaşayan Ferenc Rákóczi, burada ölmüştür. Ölümünün ardından naaşı, İstanbul’daki Saint Benoit Lisesi Şapeli’ne yerleştirilmiştir. Macar Hükümeti’nin isteği üzerine 1906 yılında naaşı Macaristan’a taşınmıştır ve Kassa (Slovakya, Košice) şehrinde yer alan katedrale yerleştirilmiştir.

II. Rakoczi Ferenc Evi ve Müzesi

Tekirdağ sahilinde, II. Rakoczi Ferenc’in yaşadığı ev müze olarak kullanılmaktadır. Oldukça bakımlı bir yer olan bu yapı, Tekirdağ müzeleri arasında önemli bir konumdadır. Bu müzede yer alan eşyaları, kopyadır. Orijinal eşyalar, Macar Hükümeti tarafından naaşı Kassa’ya götürüldükten sonra bölgeye Tekidağ’daki binanın aynısı yapılmıştır ve buraya konulmuştur.

1931 yılında ise Macar Kültür Bakanlığı’nın satın aldığı bu ev, yıkılarak aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. 25 Eylül 1982 tarihinde ise müze olarak ziyarete açılmıştır.

Tekirdağ’da oturduğu ev aynı adla müze olmuştur. Tekirdağ sahilinde günümüzde hala bakımlı bir şekilde durmaktadır. Ayrıca Tekirdağ’da adına yapılmış bir çeşme bulunmaktadır.

Rakoczi Müzesi Tekirdağ
Tekirdağ Rakoczi Müzesi

Tekirdağ Rakoczi Müzesi Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Rakoczi Müzesi, pazartesi günü haricinde haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Müze, sabah 09:00’a ziyarete açılmaktadır. Müzenin kapanış saati ise 17:30’dur.

Rakoczi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Tekirdağ Rakoczi Müzesi’ne girişlerde, Müzekart kabul edilmemektedir. Müzeye giriş için 5 TL ücret ödemek gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum