Sivas Gökpınar Gölü

Sivas’da gezilecek yerlerden biri olan Sivas Gökpınar Gölü, daha ilk bakışta insanı büyüleyen bir güzelliğe sahip. Gölün bu büyüleyici güzelliğinin sebebi, akvaryum misali berrak ve temiz bir suya sahip olması. Aslında böyle bir yer Avrupa’nın herhangi bir köşesinde olsa, dünyanın en güzel yerlerden biri olarak gösterilir. Hatta bizler de fotoğraflarına bakarak, hayran kalırdık. Fakat Gökpınar Gölü, Türkiye’nin gizli cennetlerinden biri olmasına rağmen çok az kişi tarafından biliniyor.

Sivas Gökpınar Gölü

Kartpostallardaki gibi dingil ve güzel bir görüntüye sahip olan Gökpınar Gölü’nün en derin kısımları dahi suyun üzerinden net bir şekilde görünebiliyor. Gölün bir diğer özelliği, Güneş ışınlarının geliş açısına göre renk değiştirmesi ve farklı tonlara bürünmesi. Gökpınar Gölü, iki parçadan oluşuyor. Küçük Göl isimli kısımda, alabalık üretimi yapılıyor. Büyük Göl kısmı ise, turistik amaçlar için kullanılıyor.

Gökpınar Gölü Sivas
Gökpınar Gölü Sivas

Yaklaşık 3.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Gökpınar Gölü, tatlı ve soğuk bir suya sahip. Gölün oluşumu, göl tabanında yer alan kaynak suyundan geliyor. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bitki örtüsünün de güzelliği ile farklı renklere bürünen göl, bir cennet bahçesini andırıyor.

Göl kenarında bulunan tesis, ziyaretçilerin yiyecek-içecek ihtiyaçlarını karşılıyor. Kahvaltı ve mangal servisleri ön plana çıkıyor. Gölde üretilen alabalık da ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yemekler arasında bulunuyor. Göl ve çevresinde yapılacak pek çok doğa aktivitesi bulunuyor. Yürüyüş, deniz bisikleti, dalış eğitimleri, doğa fotoğrafçılığı gibi aktiviteler, bölgeye gelen turistlerin en çok tercih ettikleri. Dalış için son derece uygun olan gölün derinliği, ortalama 9-10 metredir.

Sivas Gökpınar Gölü Efsaneleri & Hikayeleri

Sivas Gökpınar Gölü’nün nasıl oluştuğuna dair, halk arasında anlatılan iki efsane bulunuyor. Benim gibi efsanelere meraklı olanlar için bunları araştırdım ve okumak istersiniz diye sizinle de paylaşıyorum. İlk hikayeye göre; ”Bir çoban sürüsüyle beraber gölün bulunduğu arazide dinleniyor. Çoban rüyasında, kendisine ”Koyunlarını al ve buradan uzaklaş, alttan su kaynayacak” denildiğini görmüş. Uyanır uyanmaz aceleyle sürünü aldığı gibi bir yamaca geçmiş. Ve kısa bir süre sonra o arazide alttan su kaynamaya başlamış ve Gökpınar Gölü oluşmuş.

Anlatılan diğer hikayeye göre ise; ”Çobanın biri, sürüsüyle beraber çok şiddetli susuzluk çekmektedir. Kurak arazide bir damla suya muhtaç kalan çoban, ”Ya Rabbi su” diye inlemeye başlar ve elindeki asasını yere vurur. Bir süre sonra asasını vurduğu yerden su çıkmaya başlar. Çoban ve sürüsünü sularını kana kana içer ve buradan çıkan su, bir göl halini alarak Gökpınar’ı oluşturur.

Sivas Gökpınar Gölü
Sivas Gökpınar Gölü

Sivas Gökpınar Gölü’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Gökpınar Gölü, Sivas il merkezine yaklaşık 147 kilometre uzaklıktadır. Gürün ilçesinde bulunan gölün, ilçe merkezine uzaklığı ise 10 kilometredir. Kayseri-Malatya karayolunu kullananlar, Çayboyu Mahallesi tarafından Gökpınar Gölü’ne geçebilir. Sivas Otogarı’ndan Gürün ilçesine giden otobüslerle ilçe otogarına geldikten sonra buradan minibüslerle veya taksi ile göle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka doğal güzellik için Sivas Kangal Balıklı Kaplıca başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum