Çanakkale Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti, Çanakkale’de gezilecek yerlerden biridir. Bu antik kent, Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır ve dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biridir.

Ünlü ozan Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarının anayurdu olan Toria (Truva) Antik Kenti, özellikle ”Truva Atı Efsanesi” ile pek çok edebi eserde ve Hollywood filmlerinde yer almıştır.

İki kıta arasında önemli bir konumda yer alan Truva, tarih boyunca pek çok önemli olaya tanıklık etmiştir. 9 kez yıkılıp yeniden inşa edilen Truva Antik Kenti’nin geçmişinin, günümüzden yaklaşık 5 bin öncesine kadar uzandığı tahmin edilmektedir. 3.500 yıl boyunca önemli bir yerleşim yeri olan kent, günümüzde sadece Çanakkale’nin değil Türkiye’nin de en popüler turizm noktalarından biri haline gelmiştir.

Troya Tarihi Milli Parkı

Çanakkale’de bulunan Truva Antik Kenti ve çevresi, 1996 yılında milli park ilan edilmiştir. Troya Tarihi Milli Parkı, 13.350 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Milli park, Troya Antik Kenti ve ünlü Truva Atı’ndan oluşmaktadır. Truva Antik Kenti, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir.

Çanakkale Troya Antik Kenti
Çanakkale Troya Antik Kenti

Truva Atı Efsanesi

Truva Atı’nın hikayesi, antik kentin tanınmasında en önemli unsurdur. Bu hikaye, Akhalılar ve Truvalılar arasında geçen savaşı anlatmaktadır. Truva Kralı olan Priamos’un oğlu Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un dünya güzeli karısı Helen’i kaçırması, bu savaşın başlama nedenidir. Yunan kralları birleşerek Menelaos’un karısı Helen’i kurtarmak için Truva’ya saldırmışlardır. Ne var ki yıllar süren savaşa rağmen Truva’nın güçlü kalesini aşmayı başaramamışlar ve şehri ele geçirememişlerdir.

Akhalıların Kralı Odysseus, şehri ele geçiremeyince dahice bir plan yapar. Büyük bir tahta at hazırlatır ve en seçkin askerlerini içine gizlice yerleştirir. Daha sonra geri çekilme numarası yaparak, gemilerle denize açılır ve uzaklaşırlar. Bu geri çekilme ve ardında kalan tahta at karşısında şaşıran Truvalılar, atın yanına gelirler. Bu at, Truvalılara bir savaş hediyesi olarak bırakılmıştır. Truvalılar sevinerek bu atı kalenin içerisine alırlar. Düşmanın geri çekilmesiyle zafer kutlamaları yapan ve gece yorgun düşen askerler karşısında atın içinde bekleyen Akhalı savaşçılar kısa sürede kalenin bir kısmını ele geçirir. Bu sürede gemilere binip, uzaklaşmış görünümü veren diğer ordular da kaleye alınır ve Truva kenti yakıp yıkılır. Menelaos ise karısı Helen’i alarak ülkesine döner.

Günümüzde Troya’da yer alan Truva Atı, 1975 yılında eski bilgilerden yola çıkılarak inşa edilmiştir.

YouTube video

Troya Antik Kenti’nin Keşfi

Troya Antik Kenti, ilk defa 1868 yılında, Arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiştir. Troia Efsanesi’nden yola çıkan Schliemann, Osmanlı Dönemi’nde bölgede kazılar yapmış ve şehri keşfetmiştir. Asıl amacının hazine avcılığı olduğu düşünülen Schliemann, yaptığı kazılar sırasında ele geçirdiği eserlerin bir kısmını alarak yurt dışına kaçırmıştır.

Türkiye’nin, kaçırılan Troia hazinesinin iadesi için yaptığı çalışmalar, devam etmektedir. Kaçırılan eserlerin bir kısmı, günümüzde Almanya ve Rusya’da sergilenmektedir.

Çanakkale Truva Antik Kenti
Çanakkale Truva Antik Kenti

Truva (Troya) Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Günleri

Truva Antik Kenti, yılın her günü açıktır ve kapalı olduğu gün bulunmamaktadır. Kentin ziyaret saatleri, Nisan-Ekim döneminde 08:00-19:30 arası olarak belirlenmiştir. Kasım-Mart döneminde ise 08:00’da başlayan ziyaret saati, 17:00’da sona ermektedir.

Troya Antik Kenti’ne Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Troya Antik Kenti’ne girişlerde, Müzekart geçerlidir. Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, bölgeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilmektedir. Müzekart sahibi olmayanların ise giriş ücreti olarak 60 TL ödemesi gerekmektedir. Güncel ziyaret bilgileri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Çanakkale Truva Atı
Çanakkale Truva Atı

Troya Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Truva Antik Kenti, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde yer almaktadır. Antik kente ulaşmak için Çanakkale’den Ezine’ye giden Çanakkale-İzmir karayolunun 30.kilometresindeki Çıplak ve Tevfikiye köylerine sapan yoldan girmeniz gerekmektedir. Bu yolu takip ederek, 5 kilometre kadar ilerledikten sonra antik kente ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma araçları ile Truva’ya gitmek için ise Çanakkale şehir merkezinden kalkan otobüs veya dolmuşları kullanabilirsiniz. Antik kentin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Truva Antik Kenti Telefon Numarası: 0 286 217 23 71 – 217 82 05

Bölgedeki en önemli turistik noktalardan biri hakkında bilgi almak için Çanakkale Şehitliği Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir