YC3BCrC3BCyerekDC3BCnyaTuruYapanGezginler

Yürüyerek Dünya Turu Yapan Gezginler

Bazen bakkala bile gitmeye üşenirken, binlerce kilometre yol yürüyerek dünya turu yapan gezginler olduğunu biliyor musunuz ?

Uçakla, gemiyle, araçla veya trenle dünya gezisine çıkmak, bir çok gezginin hayalidir. Hangi ulaşım aracı kullanılırsa kullanılsın, başlı başına zorlu, uzun ve yorucu bir süreç olan dünya turu macerasına bir de yürüyerek çıkanlar var. Kabaca bir hesapla 20 milyon adımda tamamlanacak bir seyahate çıkmak için; ruhsal ve fiziksel dayanıklılığın yanısıra bir de sıkı azim ve kararlılık sahibi olmak gereklidir. Galeri konumuzun ”Yürüyerek Dünya Turu Yapan Gezginler” başlıklı yazımızda, sizleri 6 çılgın gezgin ile tanıştırıyoruz.

Yürüyerek Dünya Turu Yapan Gezginler: Dave Kunst
Yürüyerek Dünya Turu Yapan Gezginler: Dave Kunst

Dave Kunst

Dünyanın çevresini yürüyerek kateden, ilk tanınmış gezgin; Dave Kunst. Kardeşi John ile birlikte bu yürüyüşü planlayan Dave Kunst, 1970 yılının Haziran ayında yolculuğuna başlar. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya, Ortadoğu rotasında yürüyüşüne başlayan Dave ve kardeşi, Afganistan’da büyük bir şok yaşarlar. Dave’in kardeşi John, Afganistan’da haydutlar tarafından vurularak öldürülür. Bunun üzerine Dave, yoluna diğer kardeşi Pete ile devam eder.

4 yıl boyunca yürüyen Dave, bu yolculuk esnasında 23.255 kilometrelik yolu yürümüştür.

Steven Newman

Steven Newman

Steven Newman, ”tek başına yürüyerek Dünya turu yapan ilk kişi” olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmıştır. 1954 doğumlu olan Steven, 193 yılının Nisan ayında yürümeye başlamıştır. 4 sene boyunca 20 ülkeden geçen ve 24.140 kilometrelik yolu yürüyeren Steven, yürüyüşünü 1987 yılının Nisan ayında tamamlamıştır.

1987 yılında biten bu zorlu Dünya turunun ardından Steven bu işi çok sevmiş olacak ki Güney Kore ve Tayvan’ı baştan başa yürümüş ve Japonya’nın Shikoku Adası’nda yer alan 1.450 kilometrelik Henro Hac yolunu da yürüyerek geçmiştir.

RosieSwale Pope

Rosie Swale-Pope

Rosie Swale-Pope, Dünya turuna 2003 yılında, 57 yaşındayken çıkmıştır. Bu yaşta dünya turuna çıkarak, bir çok kişiyi hayrete düşüren Rosie, çıtayı daha da yükseltmiştir.

Kansere karşı farkındalık yaratmanın yanı sıra bazı yardım kuruluşlarına bağış toplamak için yola çıkan Rosie Swale Pope, bu yolculuk için; Rusya, Alaska, Kanada, Mainland ABD, Grönland, İzlanda ve Birleşik Krallık rotasını seçmiştir.

Seçtiği bu zorlu rotayı tamamlarken 50 çiftten fazla ayakkabı kullanan Rosie, yardım kuruluşlarına bağış toplama işinde ise 250,000 pound’tan fazla toplamıştır.

Ffyona Campbell

Ffyona Campbell

Ffyone Campbell, ”yürüyerek Dünya turu yapan ilk kadın” ünvanını kazanmıştır. Fakat bu ünvanı kazanmasının ardından seyahatinin ABD ayağında yer alan bir kaç kilometrede hile yaptığı tespit edilince, bu ünvan kendisinden alınmıştır.

Bir kaç kilometrede hile yaptığı ortaya çıkmasına karşında ABD, Avusturalya, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan ve 11 yıl süren seyahati boyunca 32.200 kilometre kadar yol yürüdüğü için hala listelerde yer almaktadır.

Daha sonra ABD’de eksik kalan kısmı tekrar yürümüş olan Ffyona’nın bir başka öne çıkan özelliği ise 95 günde 5.150 kilometrelik yolu yürüyerek Avusturalya’yı en hızlı geçen kişi rekoruna sahip olmasıdır.

George Meegan

George Meegan

Yürüyerek Dünya Turu Yapan Gezginler listesindeki bir başka isim George Meegan, 1977 yılında Güney Amerika’da bulunan Tierra Del Fuego’dan (Ateş Toprakları) seyahatine başlamıştır. George, 1983 yılında tamamladığı bu seyahat boyunca 30.610 kilometrelik yol yürümüştür.

George Meegan, kesintisiz en uzun yürüyüş, tamamen kuzey yarıküreyi kapsayan ilk ve tek kişi ve yürüyerek katedilmiş en fazla enlem derecesi rekorlarını kırmıştır. Bunların yanında yürüyerek seyahati boyunca geçtiği ülke ve kıtalardan dolayı dört farklı rekora da sahiptir.

Karl Bushby

Karl Bushby

Karl Bushby, 1998 yılında Güney Aemrika’nın en alt noktasından yürüyüşüne başlamıştır. Karl, Alaska’ya ulaştıktan sonra Sibirya’yı geçerek Avrupa üzerinden İngiltere’ye ulaşmayı ve 14 yılda 57.940 kilometre yürümeyi amaçlamaktaydı.

Yürüyerek çıktığı Dünya turunda Rusya’ya ulaştıktan sonra vize ve sponsor desteklerinin kesilmesi gibi sıkıntılar yaşayan Karl, seyahatini askıya almak zorunda kalmıştır.

Karl Bushby’nin yanı sıra yolcuklarına başlayan ve devam eden;  “Hawk” McGinnis, Gary Hause, Jean Béliveau ve Daren Wendell ile William Bryan Schlackman gibi isimler de bulunmaktadır. Günümüzde yapılan bu Dünya turları, çoğunlukla dernek yararına veya küresel meselelere dikkat çekmek için yapılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum