Floransa Uffizi Müzesi

Rönesas’ın doğduğu yer olarak kabul edilen ve tarih boyunca İtalya’nın sanat ve kültür başkentliğini yapan Floransa şehri, Uffizi Müzesi gibi pek çok sanat noktasıyla dolu. Dünyanın en eski ve ünlü sanat müzelerinden biri olan Floransa’daki Uffizi Müzesi’nde, ünlü Medici ailesinin sanat koleksiyonu sergileniyor. Dünyaca ünlü tabloların sergilendiği müze, iki katlıdır ve U şeklinde bir düzene sahiptir. Müzenin adı, bu binanın eskiden Medici ailesinin şehrin yönetim merkezine bir köprüyle bağlı olan ofislerden oluşmasıdır. Zaten İtalyanca ”Uffizi” kelimesi, ”ofisler” anlamına gelmektedir.

Floransa Uffizi Galerisi
Floransa Uffizi Galerisi

Uffizi Galerisi Tarihi

Uffizi Sarayı’nın inşaatına, 1560 yıllında Giorgio Vasari tarafından başlanmış. Cosimo I de’ Medici’nin (Toskana Grandükü) emriyle yapılan bu yapı, Floransa sulh yargıçları ve bürokratlar için ofis ve toplantı salonları olarak tasarlanmış. Sonraki dönemde orijinal tasarıma bağlı kalınarak Alfonso Parigi ve Bernardo Buontalenti tarafından devam ettirilen inşaat, 1581 yılına gelindiği zaman sona ermiş. Buraya bir parantez açmak gerekiyor aslında. Giorgio Vasari, sanat tarihinin babası olarak kabul ediliyor ve “En Önemli Ressam, Heykeltraş ve Mimarların Hayatı” eseriyle ön plana çıkıyor.

Uffizi Galerisi Bina Yapısı

Medici Sarayı’na bitişik olarak inşa edilen Uffizi Galerisi, Arno Nehri’ne kadar uzanarak Ponte Vecchio Köprüsü’ne ulaşmaktadır. Yapı, uzun ve dar bir iç avluya sahiptir. Arno Nehri’ne uzanan Dor düzenindeki revaklar, mimarlık tarihçeleri tarafından Avrupa tarihinin ilk sokak peyzajı olarak kabul edilmektedir. Mimarlığının yanı sıra ressam kimliği ile de ön plana çıkan Giorgio Vasari, perspektif uzunluğunu cephedeki çatı saçaklarının devamlılığı, katlar arasındaki kırılmayan saçaklar ve saraya bakan cephenin üzerinde durduğu üç devamlı basamak ile vurgulamaktadır.

Floransa Uffizi Müzesi
Floransa Uffizi Müzesi

Uffizi Müzesi Koleksiyonu

16.yüzyılda inşa edilen bu tarihi yapı, I.Francesco döneminden itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzenin koridorlarından dünyaca ünlü sanatçılara ait heykeller sergilenmektedir. Müze içerisinde yer alan 45 odada, dünyaca ünlü ressamlara ait eserler, ait oldukları dönem ve akıma sınıflandırılarak sergileniyor. Müzenin bazı odalarında ise tek bir sanatçıya ait eserler sergileniyor. Botticelli’ye ait ”İlkbahar” ve ”Venüs’ün Doğuşu”, Filippino Lippi’ye ait ”Madonna ve Çocuk”, Titian’a ait ”Urbino Venüs’ü” adlı tablolar, Uffizi Müzesi’nin en değerli eserleri arasında yer alıyor.

Bu değerli eserlerin yanısıra Fra Angelico, Masaccio, Caravaggio, Rembrant, Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi erken Rönesans dönemi sanatçılarının birbirinden değerli eserleri ziyaretçileri bambaşka bir yüzyıla götürüyor. Uffizi’nin 1.Salon kısmında Giotto ve Cimabue gibi gotik ressamlara ait eserler, antik kilise konseptiyle sergileniyor. Mum ışıklarının aydınlattığı bu kısım, önemin havasını yaşamanız için tasarlanmış. Sandro Botticelli’ye ait eserler, müzenin 10-11-12-13 ve 14 numaraları odalarında sergileniyor. Botticelli’nin eserleri arasında en ilgi çekeci olanlar ise “Birth of Venus” ve “Allegory of Spring” tabloları.

Floransa şehrinin en çok turist çeken yapılarından biridir. Özellikle Temmuz döneminde yoğun bir ziyaretçi kitlesine sahip olan galeride, uzun bekleme kuyrukları oluşmaktadır. Uffizi Müzesi, yıllık ortalama 15 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu nedenle müzeye gitmeden önce bilet rezervesi yaptırmak, son derece önemlidir.

Uffizi Galerisi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Tam Bilet Ücreti: 20.00 €
18-25 Yaş Arası: 10.00 €
18 Yaş Altı: 4.00 €

Yukarıdaki fiyatlara ek olarak, biletinizi internet üzerinden rezerve ettirirseniz; 5.99 € ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir. Biletinizi internetten alırsanız, bilet kuyruğu beklemenize gerek kalmıyor. Ayrıca müzeyi gezerken sesli rehber hizmetinden yararlanmak isterseniz, 7.53 € ücret ödemeniz gerekiyor. Belirttiğimiz bu fiyatlar, 2022 sezonu geçerlidir. Bilet fiyatlarında değişiklik olabileceğini unutmayın lütfen. Online bilet almak için uffizi.it adresini kullanabilirsiniz.

Uffizi Galerisi Müzesi
Uffizi Galerisi Müzesi

Uffizi Galerisi Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Uffizi Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde, ziyarete kapalıdır. Uffizi ziyaretçi girişi, sabah 08:15’te başlamaktadır. Müzenin kapanış saati ise, 18:50’dir.

Uffizi Galerisi Müzesi’ne Nasıl Gidilir ?

Uffizi Müzesi Adresi: Piazzale degli Uffizi 6, 50122 Floransa, İtalya. Müzenin tam konumuna Google Map üzerinden erişebilirsiniz.

Ülkedeki bir başka turistik yapı için İtalya Pisa Kulesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir