Gümüşhane Kadırga Açık Hava Camii

Gümüşhane ve Trabzon sınırları arasındaki Kadırga Yaylası’nda bulunan Kadırga Açık Hava Camii, hep farklılığı hem de tarihi ile Doğu Karadeniz’de gezilmesi gereken yerler listesinde yer alıyor.

Gümüşhane gezilecek yerler listesinde onlarca yayla bulunuyor. Doğu Karadeniz’de sıkça rastladığımız yaylalardan biri olan Kadırga Yaylası, bir özelliği ile diğerlerinden ayrılıyor.

Çevresi taşlarla çevrili olan ve iki adet minaresi bulunan Kadırga Camii; çatısı cami, kubbesiz cami, duvarsız cami gibi isimlerle anılıyor. Çünkü burada 2 adet minare ve etrafındaki çevreli taşlardan başka bir yapı bulunmuyor. Bu açık hava caminin ilginç bir de hikayesi bulunuyor.

Kadırga Açık Hava Camii Hikayesi

1461 yılında bölgede Trabzon Rum Devleti ile savaşan Fatih Sultan Mehmet, savaşın ardından komutanlarına arkadaşı Kadir Ağa’yı sormuştur. Kadir Ağa’nın bu yaylada savaşırken şehit olduğu söylenmiş. Bunun üzerine arkadaşının mezarını ziyaret etmek isteyen Fatih Sultan Mehmet, askerleriyle beraber yaylanın bulunduğu bölgeye doğru yola çıkmış.

Cuma günü sabah saatlerinde arkadaşının yaylada bulunan mezarını ziyaret eden Fatih Sultan Mehmet, cuma namazını burada askerleriyle birlikte kılmak için yer belirlemiş. Padişahın belirlediği alan, askerlerin topladığı taşlarla çevrilmiş ve bir açık hava cami görünümüne bürünmüş. Fatih Sultan Mehmet ve askerleri burada cuma namazını kılmışlar.

Kadırga Yaylası Açık Hava Camii
Kadırga Yaylası Açık Hava Camii

Kadırga Açık Hava Camii Hakkında Bilgi

Padişah ve askerlerinin Temmuz ayının üçüncü cuma günü burada namaz kıldığı düşünülmektedir. Bu nedenle binlerce insan, hep birlikte her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü burada birlikte cuma namazı kılmakta ve çeşitli şenlikler düzenlemektedir. Bu şenlikler, Kadırga Şenlikleri olarak geçmektedir. Ayrıca yaylanın adının Kadir Ağa’dan gelerek Kadırga Yaylası olarak adlandırıldığı söylenmektedir.

Bölgeye gelen vatandaşların isteği ve bağışları ile birlikte 90’lı yılların başında taşlarla çevrili alana 2 adet minare inşa edilmiş. İçeride yaklaşık 5 bin kişinin namaz kılabildiği bölgede, temmuz ayının üçüncü cuma gününde yaklaşık 10-15 bin kişi oluyor ve bazı vatandaşlar dış kısımda namazlarını kılıyorlar. Kadırga Yayla Şenlikleri’ne hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce ziyaretçi geliyor. Vaaz mekanı ve minberin de bulunduğu camide farklı dönemlerde de namaz kılınabiliyor.

Gümüşhane Kadırga Açık Hava Camii
Gümüşhane Kadırga Açık Hava Camii

Kadırga Açık Hava Camii Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kadırga Yaylası ve cami, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi sınırları içerisindedir. Gümüşhane şehir merkezi, Özkürtün belgesine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktadır. Gümüşhane’den Özkürtü’ne gitmek için Torul ilçesi yoluna giden E97 karayolunu (Gümüşhane-Trabzon) kullanıyorsunuz. Torul’u geçtikten sonra sağdan sola geçeceğiniz D877 karayoluna (Gümüşhane-Giresun) sapıyorsunuz. Özkürtün’e vardıktan sonra yayla yolunu kullanarak Kadırga Yaylası’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka tarihi noktayla ilgili bilgi almak için Gümüşhane Tarihi Karakol Köprüsü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir