Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar Hakkında Bilgi

Sakarya Nehri’nin geçtiği şehirlerden biri olan Eskişehir, bu güzel akıntıyı Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar olarak adlandırıyor. Şehrin tam ortasından geçen çay, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinin başlangıç çizgisini oluşturuyor. Sadece bir sınır olmayan porsuk çayı aynı zamanda Eskişehir’e güzellik katan, diğer şehirlerdeki çayların şehri kirlettiği fikrinin aksine şehri bambaşka bir havaya büründüren bir simge haline gelmiş. Şehri adeta Venedik havasına büründüren bu şahane görsel turistlerin oldukça ilgisini çekmekte.

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar bölgesinde gezilecek yerler bulunmaktadır. Eskişehir’de gezilecek yerler listesinin üst sıralarında yer alan bu yerler, şehrin turizmini canlandırmaktadır. Modern şehirler arasında bulunan Eskişehir’in porsuk çayının etrafına konumlandırılan ve aynı zamanda Adalar olarak anılan bölgesi en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Bu bölgede isminin aksine ada ismiyle bağdaşan hiçbir simge bulunmamak ile birlikte genellikle kafeteryalar, çay bahçeleri ve yeşil alanlar bulunmakta.

Restoranların yanı sıra gece eğlencesine yön veren mekanlarında yer aldığı Adalarda geceli gündüzlü keyifli zaman geçirmek mümkün. Özellikle öğrenci şehir olarak anılan Eskişehir için önemli bir yaşam alanı olan Adalarda her yaş gurubundan kişiye rastlamak mümkün. Genci yaşlısı porsuk çayına karşı bir çay içmek veya yemek yemek için burayı tercih etmekte. Günün her saati işlek olan Adalar trafiğe kapalı olması nedeni ile akşam üstü yürüyüşleri için ideal bir bölge.

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar
Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar

Porsuk Çayında Bot ve Gondol Gezintisi

Belediyenin özenle koruduğu Porsuk çayı üzerinde gondol sefası yapacak kadar temiz. Her yıl özenle bakımı yapılan çayda belediye tarafından yerli ve yabancı turistlere yönelik gondol ve bot gezintisi imkanı bulunuyor. Bu seferlerde Adalar olarak adlandırılan bölgedeki çayın üzerinden ve yaklaşık her 500 metre arayla yapılmış köprülerin altından geçerek seferler devam ediyor.

Başlangıç noktası olarak Tepebaşı belediyesi, bitiş noktası olarak ise Tülomsaş olarak iki durak bulunuyor. Botlar ayrıca şehirde bir diğer gezilmesi gereken yer olan Kentpark’a kadar gidiyor. Adaların başından sonuna kadar bot ile yapılan gezintilere katılmanın ücreti ise 20 TL gibi ufak bir rakam olarak belirlenmiş. Gondol ile gezinmek isteyenler için belirlenen fiyat gondol başı ücretlendirmeye tabi tutuluyor. 50 TL gibi bir ücret karşılığında kiralanan gondolları bu konuda eğitimli kişiler kullanıyor. Sezonluk olarak hizmet veren goldol ve bot hizmetinde Nisan ayı başlangıç Kasım ayı kapanış olarak kabul ediliyor.

Eskişehir Porsuk Çayı
Eskişehir Porsuk Çayı

Eskişehir Porsuk Çayı ve Adalar Nerede? Nasıl Gidilir?

Başta da belirttiğimiz gibi şehrin tam ortasında bulunan Porsuk çayı ve adalar bölgesine birçok ulaşım aracı var. Ancak en yakın ve hızlı ulaşım aracı şehrin birçok noktasından kalkan Tramvay ile sağlanmakta. Otogar üzerinden gelen kişilerin SSK hattına binerek İsmet İnönü durağında inmeleri gerekiyor. Bu durağın bir arka sokağı Adaların başlangıç noktalarından biri.  Tren ile gelen kişiler ise Gar çıkışından şehir merkezine doğru yaklaşık 300-350 metre kadar yürüdüklerinde Adaların diğer bir uç noktasından giriş yapmış oluyor. Kendi aracı ile ulaşmak isteyenler için ise şehir merkezine ulaşmaları ve daha sonra Doktorlar caddesi olarak anılan caddeyi bulmaları gerekecektir. Tek merkezli olan Eskişehir de şehir merkezine ulaştığınızda Adalar bölgesini bulmanız an meselesidir. Bölgenin konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Eskişehir Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir