Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı Hakkında Bilgi

Karabük ilinin Yenice ilçesi sınırları içinde bulunan Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı, uçsuz bucaksız ve eşsiz ormanları ile yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan bir yer olma özelliği taşımaktadır. Yenice’nin türüne az rastlanır ormanları arasında olan Çitdere mevkii, faklı türdeki ağaç çeşitleri, nesli tükenmekte olan birçok hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Yeşilin türlü tonlarına sahip olan ormanda bulunan ağaç türleri dünyada eşine az rastlanır bir özellik taşımaktadır. 33 farklı ağaç çeşidine sahip ormanlarda, bu ağaç türleri arasında özellikle ıstıranca meşesinin bol olduğu alanların yanında gürgen, kayın, dişbudak, göknar, karaçam, sarıçam, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur, porsuk, kayacık, kuşburnu ve üvez ağaçları da bulunmaktadır. Ayrıca farklı çiçek türlerine de ev sahipliği yapar. Bu kadar çok ağaç çeşidi dünyanın çoğu yerinde mevcut değildir. Bundan dolayı Yenice Ormanları ülkemiz için ayrı bir öneme sahiptir.

Çitdere, ağaçların zenginliğinin yanında çoğu hayvan türünün de ev sahipliği yapar; ayı, domuz, karaca, kurt, geyik, tilki, sansar, yaban kedisi, tavşan, başak, porsuk, tahta güvercin, alakarga, ispinoz, atmaca, ağaçkakan gibi birçok hayvanı barındırmaktadır. Çitdere Tabiat Koruma Alanı, ormanların zenginliği ve hayvanların çeşitliliği sayesinde, ülkemizde ve dünyada eşine az rastlanır bir güzelliğe sahiptir.

Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı, tur şirketleri tarafından yürüyüş ve gezi organizasyonlarının yapıldığı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yerdir. Turistik gezilerin yanı sıra çeşitli ağaç ve hayvan türlerini incelemek, nesli tükenmekte olan hayvanları koruma altına almak amacıyla araştırmacılara da geniş bir imkân sunar. Bu açıdan araştırmacıların da yoğun bir ilgisi vardır.

Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı
Karabük Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Çitdere Tabiat Koruma Alanı Nerededir?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Karabük İline bağlı Yenice ilçesi sınırları içinde, Dibekyanı ve Şekermeşe mevkiindedir. Alan olarak 721,5 hektarlık geniş bir bölgeyi kapsar.

Çitdere Tabiat Koruma Alanı’na Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Bölgeye Zonguldak-Ankara karayolunu takip ederek Yenice sapağından ayrılan bir yol ile 45 km. mesafe gidilerek ulaşılır. Merkezden herhangi bir dolmuş ya da otobüs tarzı ulaşım aracı mevcut değildir. Gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler genellikle tur organizasyonları ya da kendi özel araçlarıyla bölgeye ulaşım sağlamaktadırlar. Bölgenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir