Sakarya Müzesi (Atatürk Evi) Hakkında Bilgi

Sakarya Müzesi veya diğer adıyla Atatürk Evi hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz. Türk tarihinin en önemli savaşı olan Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası Sakarya Meydan Muharebesi olmuştur. Bu savaş, Sakarya Irmağı’nın kıyasında gerçekleşmiştir. İnönü Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk Sakarya’nın doğusunda bulunmanın daha güvenli olacağını düşünerek askerleri buraya yönlendirmiştir. Kazanılan bu zafer ile Sakarya ili Atatürk için büyük önem kazanmıştır. Şimdilerde ismi Sakarya Müzesi ya da Atatürk Evi olarak adlandırılan yakın arkadaşı ve milletvekili olan Hasan Cavit Bey tarafından satın alınan konutta annesi Zübeyde Hanım ile buluşmuş ve 3 gün kalmıştır.

Üç katlı olan bu yapı 1967 depreminde büyük hasar görmüştür. 1983 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve aslına uygun olarak restore edilmiştir. Dış kapıları ahşapla kaplanmış ve yeniden betonarme olarak yapılmıştır. 1993 yılında Sakarya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzenin zemin katında yönetim büroları ve kalorifer dairesi; birinci katında müdür odası ve 85 m2 genişliğinde sergi salonu; ikinci katında ise 50 kişilik bir konferans salonu bulunmaktadır.

Sakarya Müzesi Atatürk Evi
Sakarya Müzesi Atatürk Evi

Sakarya ili MÖ’sinden Osmanlıya kadar bir çok uygarlığa ev sahibi yapmıştır. Bu nedenle müzenin arkeoloji seksiyonunda Prehistorik Çağ, Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen, yörede bulunmuş eserler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra müzede yassı baltalar, pişmiş topraktan yapılmış kap kaçaklar, cam şişeler ve madeni eserler bulunmaktadır.

Müzenin etnografya bölümünde ise Bursa, Tokat, Konya müzeleri ve Ankara Etnografya Müzesi’nden seçilerek buraya gönderilen Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi eserlerine yer verilmiştir. Etnografik bu eserler ise kesici ve ateşler silahlar, bakır eşyalar, çeşitli mühürler ve el işleridir. Ayrıca bu bölümde Atatürk’e ait bazı eşyalar da bulunmaktadır.

Müzenin bahçesinde ise Sakarya yöresinde bulunan Roma ve Bizans dönemine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, steller, kitabeler ve erzak küpleri sergilenmektedir.

Sakarya Atatürk Evi
Sakarya Atatürk Evi

Sakarya Müzesi Ziyaret Saatleri / Giriş Ücreti Ne Kadar?

Sakarya Atatürk Evi pazartesi günleri hariç her gün 08:00-12:00 / 13:00-17:00 saatlerinde açıktır. Sakarya Müzesi girişi ücretsizdir.

Sakarya Müzesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Sakarya (Atatürk Evi) Müzesi, Sakarya Semerciler Mahallesi, Milli Egemenlik Caddesi’nde istasyon karşısında yer almaktadır. Sakarya Müzesi merkezdedir ve tren garının karşısında yer alır. Sakarya’da Adaray sistemi bulunmaktadır. Bu sistem ile Milli Egemenlik Caddesine gelerek Sakarya Atatürk Evi’ne ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sakarya’da Sakus otobüs sitemi bulunmaktadır. Bu sistemde Milli Egemenlik Caddesi’nden geçen hatlar bulunmaktadır. Bu hatları tercih ederek Milli Egemen Caddesi üzerinde bulunan Sakarya garı yakınlarında inip karşıya geçerek müzeye ulaşabilirsiniz. Milli Egemenlik Caddesi üzerinden geçen hatların numaraları ise; 1, 2, 5, 6, 9, 10, 20-A, 21-A, 22-A ve 54-K’dır. Müzenin tam konumu için Google Maps linkine göz atabilirsiniz.

Sakarya’daki bir başka müze hakkında bilgi almak için Sakarya Deprem Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir