Adana Ulu Camii Hakkında Bilgi ve Tarihi

Hemen hemen her şehirde Adana Ulu Camii gibi ”Ulu Camii” adında bir ibadethane görmek mümkündür. Adana’da gezilecek yerlerden biri olan Ulu Camii, bunlardan bir tanesidir. Gerek şehirdeki en büyük camilere gerekse de şehir tarihinde önemli yer etmiş camilere halk arasında Ulu Camii denmektedir. Bunlardan en ünlüsü, Bursa Ulu Camii‘dir. Biz bu yazımızda Adana’daki Ulu Camii hakkında bilgiler vereceğiz.

Adana Ulu Cami olarak bilinen caminin asıl adı Ramazanoğulları Camii’dir. Ramazanoğulları döneminde o dönemin ünlü beylerinden Halil Bey tarafından 1507 yılında inşasına başlanmış ve oğlu Piri Mehmed Paşa tarafından tamamlanmıştır. O dönemde cami olarak kullanılmış daha sonraları genel olarak külliye; cami, medrese, vakıf sarayı, türbe (Halil Bey Türbesi) olarak da kullanılmıştır. Tuz Hanı ve harem dairesi de denilen selamlıktan oluşmakta olup, kareyi andıran bir mimari üzerine kurulmuştur.

Camide öne çıkan taş işçiliği, renkli taş ve İznik çini süslemeleridir. Camiinin revaklarla çevirili bir iç avlusu vardır. Mihrap önünde on iki köşeli oldukça yüksek bir kasnağa oturtulmuş kubbesi vardır ve bu özelliği ile Şam’daki Emevi Camii ile büyük ölçüde benzerlik gösterir.

Adana Ulu Camii
Adana Ulu Camii

Adana Ulu Camii Neden Ziyaret Edilir?

Adana Ulu Cami gerek tarihi gerekse mimarisi için gezilip görülmeye değer bir camiidir. Adana’nın en eski tarihi yapılarından oluşu Adana için ayrı bir önem arz etmektedir. Ramazanoğullarından bu yana ihtişamı ve tarihiyle ayakta duran bu camiyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Mimari ve çini süslemelerle de ilgiliyseniz Ulu Camii sizin için mükemmel bir fırsat olacaktır.

Adana Ulu Camii
Adana Ulu Camii

Adana Ulu Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Ulu camii Saat Kulesi’nin hemen ilerisinde solunda bulunmaktadır. Çarşıdaysanız Yağ Camii özel halk otobüslerine binin ve Saat Kulesi’nde inin. Bir sokak ilerledikten sonra Ulu Camii’ni solunuzda göreceksiniz. Caminin tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka önemli ibadethane için Adana Sabancı Merkez Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir