Adıyaman Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman gezilecek yerler bakımından önemli turistik noktalara sahip bir şehirdir. Adıyaman’da gezilecek yerler listesi hazırlarken akla ilk gelen yer, Nemrut Dağı’nda yer alan ve Dünyanın 8.Harikası olarak adlandırılan Kommagene Krallığı’na ait heykellerdir.

Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerine sınırı bulunan Adıyaman, merkez ilçeyle beraber toplamda 9 ilçeye sahiptir. Adıyaman’ın ilçeleri: Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir.

Adıyaman Gezilecek Yerler

1954 yılında il statüsüne kavuşan Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen bir bölgedir. Özellikle Adıyaman Palanlı Mağarası’nda yapılan araştırmalar, kentin tarihinin M.Ö. 40 bin yılına kadar dayandığını göstermektedir.

Hititler, Asurlar, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommagene Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Eyyübiler, Anadolu Selçukluları, Memlükler ve Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim olan güçlerdir. Tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Adıyaman, çok sayıda göç almış ve çok sayıda savaş görmüştür. Bu nedenle bölgede hüküm süren güçlerin sayısı bir hayli fazladır. Adıyaman gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Adıyaman Gezilecek Yerler
Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi 1982 yılında çalışmalarının tamamlanarak misafirlerine etnografik ve arkeolojik alanda 22000 farklı eseri sunan bir müze olarak hizmet vermektedir. Arkeolojik alanda paleolitik dönemden itibaren, imparatorluklara kadar farklı dönemlerin eserlerine yer verilen müze de etnografik olarak daha çok bölgesel alanda ki giyim, takı ve ev eşyalarına yer verilmektedir. Şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Adıyaman Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır.

Adıyaman gezilecek yerler listesindeki müze hakkında detaylı bilgi almak için Adıyaman Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Adiyaman Muzesi
Adıyaman Müzesi

Nemrut Dağı

Adıyaman’dan kara yolu ile ulaşım sağlanabilen Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığından kalma antik kenti nedeni ile Nemrut Dağı Milli Parkı olarak turizme açılmıştır. Kommagene Krallığından kalma Tümülüsler ve kutsal alanlar ile oldukça ilgi gören Nemrut Dağı Milli Parkında yer alan Nemrut Dağı doruklarında bulunan kalıntılarda Kralın mezarının olduğu düşünülmektedir. Dini törenlere göre düzenlenen avlusunda ise farklı figürler yer almaktadır.

Adıyaman gezilecek yerler listesindeki bölge hakkında detaylı bilgi almak için Nemrut Dağı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Adiyaman Nemrut Dagi
Nemrut Dağı

Turuş Kaya Mezarları

Roma döneminden kalan Turuş Kaya Mezarları, Adımayan ve Şanlıurfa arasında yer alan Turuş köyünde yer almaktadır. Mezarların üzerinde yer alan insan ve hayvan kabartmaları arkeologların oldukça ilgisini çeken şekillere sahiptir. Adıyaman gezilecek yerler listesindeki Turuş Kaya Mezarları diğer mezar yapılarından farklı olarak en başta bulunan ana kayanın aşağıya doğru işlenmesiyle şekillendirilmiştir.

Adiyaman Turus Kaya Mezarlari
Turuş Kaya Mezarları

Haydaran Kaya Anıtı

Antik çağ yapılarından olan Haydaran Kaya Anıtı Kommagene Krallığından kalan bir eserdir. Adıyaman’ın Taşgedik Köyü’nde yer alan anıt dikdörtgen bir niş içine yapılmıştır. Büyük bir kaya üzerine güneş tanrısı ve Kommagene Kralı’nın tasvir edildiği yapı 2000 yıldır bozulmadan kalan ve günümüze kadar herhangi bir yenileme çalışması yapılmadan gelebilmiş ender yapılardandır.

Adiyaman Haydaran Kaya Aniti
Haydaran Kaya Anıtı

Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası, Adıyaman’a bağlı Palanlı Köyünde yer alan Taş Devrinden kalma bir mağaradır. M.Ö 40.000 yıllarda Palanlı Mağarası’nda yaşayan insanlara ait çizimlerin o dönemdeki yaşayış biçimlerine dair önemli bilgiler verdiğinden dolayı çok önemlidir. Bozulmadan günümüze kadar gelen mağaradaki çizimler ziyaretçilere açık olarak sergilenmektedir.

Adiyaman Palanli Magarasi
Palanlı Mağarası

Adıyaman Kalesi

Adıyaman isminin ilham kaynağı olan kale şehir merkezinde yığma taşlardan oluşan 25 metre yükseklikteki kale Mansur İbni Cavana tarafından 8. yüzyıl da Bizans saldırılarından korunmak amacıyla yaptırılmıştır.  Hısn-ı Mansur Kalesi olarak da bilinen Adıyaman Kalesi, Arap kumandanının kızı ile Türk Kumandanı arasında geçen ilginç efsanesi ile ünlüdür. Adıyaman’ın simgesi olan bu yapı restorasyon çalışmaları sonucunda modern hayata da uygun olarak gezilebilmektedir. Kale, Adıyaman gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardandır.

Adiyaman Kalesi
Adıyaman Kalesi

Perre Antik Kenti

Adıyaman’ın çok yakın bir yerde bulunan Perre Antik Kenti, Helenistik döneme kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Perre Antik Kenti, Kommagene Krallığı ve sonrasında Roma döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Karadağ yamaçlarında bulunan Nekropol’de kayalar oyularak 208 adet mağara şeklinde mezar yapılmıştır. Bu mezarlara da Pirin Mağaraları denilmektedir. Adıyaman gezilecek yerler listesindeki Pirin Mağaraları, kaya mezarlar olarak bozulmadan günümüze kadar gelebilmişse de Perre Antik Kentinden geriye Roma Çeşmesi ve Roma Surları dışındaki yapılar zamana yenik düşerek bozulmuşlardır.

Adiyaman Perre Antik Kenti
Perre Antik Kenti

Kahta Kalesi

İlk yerleşimin Perslere ait olduğu düşünülen bölgede yer alan Kahta Kalesi tarih boyunca adını çok sık duyuran sürekli el değiştiren ve savaşlara tanık olan bir kaledir. Malazgirt Savaşında Selçuklulara geçen kale daha sonrasında sıkça Danişmentliler, Artuklular, Harput Emirliği arasında el değiştirmiştir ve bu dönemlere ait izleri hala üzerinde taşımaktadır. Kommagene Kralı Arsemia tarafından da kullanılan Kahta Kalesi, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer almaktadır. Cumhuriyetin ilk zamanlarında yeniden yapılandırılarak turizme açılmıştır.

Adiyaman Kahta Kalesi
Kahta Kalesi

Cendere Köprüsü

Adıyaman’dan geçen Cendere Çayı üzerine yapılandırılmış Cendere Köprüsü, Dünya’nın en eski tarihi köprüleri arasında yer almaktadır. Romalılar zamanında Septimius Severus zamanında eşine ve çocukları için yaptırıldığı düşünülen Cendere Köprüsü,  kemerli yapısıyla Romalıların yaptığı en geniş ikinci köprü özelliğindedir. Kahta ve Sincik ilçeleri arasında bulunan köprü 1997 yılında yeniden restore edildikten sonra hala kullanılmaktadır.

Arkeolojik sitler, Hayaz Höyük, Samsat Höyük, Tille Höyük tarihi yapılar GAP projesi ile yapılan Atatürk Barajının suları altında kalmıştır.

Adiyaman Cendere Koprusu
Cendere Köprüsü

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir