Aydın Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Aydın’da gezilecek yerlerden biri, şehir merkezindeki Aydın Arkeoloji Müzesi’dir. Aydın Müzesi 1959 yılında Aydın’ın Ilıcabaşı mahallesin de Zafer İlkokulu’nun bir odasında kurulmuştur.  Uzun süre müzecilik hizmetleri bura okulda yürütülmüş ve sergilenmiştir. 23 Nisan 1973 yılından sonra ise müze yeni inşa edilen kendi binasına taşınmıştır ve hizmetine burada devam etmiştir. Aydın arkeoloji ve etnografya müzesi belirli zaman içerisinde Aydın merkez den ve ilçelerinden gelen yeni eserlerle zengin koleksiyonlara sahip olmaya devam etmiştir.

Aydın Arkeoloji Müzesi

Müze binası geniş bir bahçe içerisinde yayılmış bir şekilde yer almaktadır. Bahçe içerisin de Aydın ili içerisinde yer alan ve kazılar sonucunda bulunan Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Myus, Pygela, Orthosia vb. antik kentlerden gelen tarihi çeşitli dönemlere ait taş eserler de göz kamaştıracak şekilde sergilenmektedir. Bu eserler, heykeller, lahitler, sütun ve sütun başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslami mezar taşları, mil taşları ve yazıtlı görenleri hayrete düşürecek bir şekilde çeşitli mimari parçalardan oluşmaktadır. 2004 yılı sonu Aydın Müzesi toplam da 35108 parça tarihi esere ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Aydın Müzesi
Aydın Arkeoloji Müzesi

2000 yılına gelindiğinde müze binası revize edilmiş fakat bina içerisine sürekli tarihi kalıntılar gelmeye devam etmekte olduğu için yeni bir bina zorunlu hâle gelmiştir. 2012 yılının ağustosunda kültür ve turizm bakanımız Sayın Ertuğrul Günay beyefendi tarafından ziyaretçilere açılmıştır.

Aydın ilinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan kültürel mirasların sergilenmesine yönelik planlanan Aydın Arkeoloji müzesi, 15 Bin 800 metre karelik bir alana çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuştur. Bodrum ve zemin kat olarak planlanmış bir mimarisi vardır. Teşhir salonları, depolar, laboratuvarlar, kütüphane, çocuk oyun bölümü ve konferans salonu gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Aydın Müzesi
Aydın Müzesi

Aydın Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00 / 13.30-17.00 saatlerinde ziyarete açık olan müze ye ulaşım çok kolaydır. Müzeye giriş fiyatı ise 15 TL’dir. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Aydın Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Aydın merkezde bulunan müzeye ulaşım araba ile 15 dakika sürmektedir. Merkeze yaklaşık 4 km uzaklığı olan müzeye yürüyerek de ulaşım sağlamak mümkündür. Merkezden düz olarak ilerledikten sonra, Gazipaşa İlkokulu’ndan sola dönmeniz halinde, Müzeyi solda göreceksiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları Aydın Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir