Burdur Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Burdur yöresi bulunduğu konum bakımından Ege, Akdeniz, İç Anadolu uygarlıklarının ortak özelliklerini Burdur Arkeoloji Müzesi gibi yapılarda barındırmaktadır.

Burdur Müzesi’ndeki eserler, MÖ.7000’den günümüze kadar gelmiş kültür ve tarih hazinesidir. Zengin bir tarihe sahip olan Burdur 1950 yıllarının ortasında bir müze açma çabasına girmiştir. 1963 yılında ise resmen kurulmuştur. 1956 yıllarında müzenin çekirdeğini oluşturan eserler medresenin kütüphane binasında biriktirilmiştir. 1969 ‘da teşhir salonları açılan müze için binanın yetersiz kalmasıyla 1992 yılında yeni gelişim alanları yapılmış ve 2001 yılında başlayan çalışmalarla müzeye ek sergi salonları, konferans salonları ve idare binası yenilenerek hizmete sunulmuştur.

Müze teşhir salonuna girişte Sagalassos Antik Kentinden gelen dans eden frizi karşılamaktadır. Girişten sola dönünce ilin genel arkeolojik haritası ve ilin genel tarihini tanıtan bir panosu yer almaktadır. Ayrıca bu bölümde Sagalassos’un M.S II. YY’da ki sınırını belirleyen sınır taşı ile İmparator-Tiberius Caesar Augustus döneminde taşıma araçlarının ücretsiz kullanımları ve bu hizmetlerin kim tarafından ve hangi güzergâhlar ve ne şekilde yapılacağına ilişkin yazılı kitabe bulunmaktadır.

Antik Kent Sagalassos’da bulunan salonun devamında Roma hamamından çıkarılan İmparator Hadran’a ait baş ve ayak, İmparator Marcus Auelius’un başı ve ayağının sergilendiği bölümdür. Bunlar hakkında genel bilgi içeren panolar bulunmaktadır. Salonun devamında Sagalassos Antik kentin aşağı agorasının kuzeyinde İmrator Hadrian döneminde yapılmış çeşme binasını süsleyen Hera Ephesia, elinde bereket boynuzu tutan aristokrat bir kadın, Nike heykelleri ve Aşağı agora, hamam ve çeşmeleriyle alakalı bilgi panoları yer almaktadır.

Müzenin girişine göre sağ taraftaki salonda Kibyra ve Krema antik kentine ait taş ve mermer ağırlıklı eserler sergilenmektedir.

Burdur Arkeoloji Müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi Bölümleri

Bahçe: Müzenin bahçesinde Hellnistik, Frig, Roma, Bizans, Selçuk ve Osman dönemine ait steller, çeşitli mimari unsurlar, lahit ve lahit kapakları, yazıt parçaları, yüksek kabartmalar, heykeller vb. eserler sergilenmektedir.

Heykel Salon: Bu salanda sergilenen eserlerin tamamı bucak ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kremna Antik Kentinden 1970’li yıllarda gelmiştir. Küçük ve Büyük Athena, Hygieia, Leto, Nemesis, Apollon ve giyimli kadın heykelleri gibi sanat değeri yüksek olan eserler bulunmaktadır.

Küçük Eserler Salonu: Burada eserler kronolojik sıraya göre kullanılmıştır. Hacılar – Kuru çay – Höyük höyüklerindeki kazılarda çıkarılan eserler, Bizans ve Roma dönemine ait toprak boyalı ve boyasız kaplar, ana tanrıça figürleri, bronz, taş balta ve diğer aletler, süs eşyaları, makyaj malzemeleri, riton kaplar, damga ve silindir mühürler, madeni tanrı ve diğer tasvirli figürler ve Sagalassos antik kentinden çıkarılan heykel buluntuları ve diğer küçük buluntular sergilenmektedir.

Burdur Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Burdur Arkeoloji Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü de ziyarete açık bir yerdir. Müzenin ziyaretleri sabah 08:00’de başlamakta ve 17:00’de bitmektedir. 12:00 – 13:00 saatleri ise öğle tatili nedeniyle ziyarete kapalıdır. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresinizi ziyaret edebilirsiniz.

Burdur Arkeoloji Müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Burdur merkezde bulunan bu müzeye ulaşım oldukça rahattır. Burdur meydandan kalkan 149 numaralı otobüsler ve Çendik hattına giden otobüsler ile 5 dakikada bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Burdur Arkeoloji Müzesi Adresi:  Özgür Mahallesi, Cevizli sokak Burdur/Merkez
Burdur Arkeoloji Müzesi Telefon Numarası:  0248 232 10 42

Bölgedeki bir diğer turistik nokta hakkında bilgi almak için Burdur Sagalassos Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir