Bursa Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi; 15.yüzyılda, Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Hatun tarafından, kocası Emir Sultan adına inşa ettirilmiştir. Bursa’nın en önemli mimarilerinden olan Emir Sultan Camii, Yıldırım ilçesinde bulunmaktadır. İlk yapıldığında kubbeli olan camiiye 1507 yılında, avlu ve 3 kubbeli revak eklenmiştir. 1795 yılında tamamen yıkılmış olan camiyi, 1804 yılında III. Selim aynı planla yeniden inşa ettirmiştir. 1855 yılında depremden zarar gören camii, 19 yüzyıl içerisinde tamir edilerek yıkılmaktan ve harap olmaktan kurtarılmıştır.

Camii sekizgen bir kasnak üzerine de ve tek bir kubbeye sahiptir. Kuzey cephe köşelerinde kesme taşlardan birer minaresi vardır. Revaklar ile çevrili avlusunun ortasında şadırvanı, güney de camii, kuzeyinde türbesi ve ahşap odaları yer almaktadır. Caminin içi yeterince geniş ve aydınlıktır. Caminin duvarlarında 40 adet pencere bulunmaktadır. İznik ve Bursa’da yapılmış olan dört köşe pencerelerin etrafı çok defa mukarnaslar ile işlenmiş ve üstüne Rumi süslemeler yapılmış olan Emir Sultan Caminin mihrabı 17. Yüzyıla ait çinilerle yapılmıştır.

Bursa Emir Sultan Camii ve Külliyesi
Bursa Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hamamı

Caminin yanında bulunan bu hamam, dikdörtgen şekilde inşa edilmiştir. Kare biçiminde olan soğukluğunun ilk yapıldığında üzerinde kubbe varken, daha sonralarında bu bölüm düz çatılı bir görünüme dönüştürülmüştür. Hamamın ılıklığının çevresin de halvet hücreleri ve helası bulunmaktadır. Göbek taşının yer aldığı yerin üzeri de kıvrımlı bir kuşağın olduğu kasnak ve kubbe ile örtülüdür. Bu Hamam 1622, 1670 ve 1712 yılında çeşitli onarımlardan geçmiştir. En son olarak uzun bir zaman sonra 2008 yılında restore edilmiştir.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi’nin Çevresi ve Konaklama

Daha önce de belirttiğim üzere Bursa’nın merkezinde bulunan caminin çevresinde birçok tarihi güzellik bulunmaktadır. Örnek verecek olursak 2 km uzağında Ulu Camii bulunmaktadır. Yürüyüş mesafesi uzaklığında bulunan camiyi görmek isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Merkez de bulunması sebebiyle birçok alış-veriş merkezine de yakındır. Kalacak yer olarak birçok alternatif ayaklarınızın altında olacaktır.

Bursa Emir Sultan Camii Külliyesi
Bursa Emir Sultan Camii Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bursa’nın tam göbeğinde bulunan Emir Sultan Camii ve Külliyesi günümüzde halen kullanılmaktadır. Bursa merkezden yaklaşık 3-4 km uzaklıkta olan camii ye yürüyerek gidilebilmektedir. Tarihi güzelliği ile de dikkat çeken camiyi gezmek isteyen yerli yabancı turistler için saat ve ücret kısıtlaması yoktur. Aktif kullanım da olduğu için zaten sürekli insanların bulunduğu caminin yeri için yerli halktan bilgi almakta kolaydır. Şehir merkezinden kalkan ve Emir Sultan Camii durağından geçen otobüsler ise şu şekildedir;

36- Derebahçe-Kent Meydanı, 1/A- Derebahçe – Dobruca, 6/E- Özlüce Cami-Derebahçe, 25/D Siteler-Timurtaş Paşa, 99 Terminal-Siteler, 6/A Menekşe Sitesi-Derebahçe

Bu otobüslerin isimleri Burulaş olarak geçmektedir ve Camii’nin önünde bu otobüslerin durakları bulunmaktadır. Şehirdeki bütün turistik noktalar için Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum