Denizli Honaz Dağı Milli Parkı Hakkında Bilgi

Honaz Dağı Milli Parkı, Denizli ilinin il sınırında yer almaktadır. 21 Nisan 1995 yılında milli park ilan edilmiştir. 1998 yılında ise sınır değişikliği gerçekleştirilmiştir. Honaz Dağı Milli Parkı Denizli ilinin Güneydoğusunda bulunmaktadır. Çürüksu Havzasının ise güneybatısında yer almaktadır. Milli Park’ın Kuzeyinde Honaz ilçesi ve Menteşe köyü bulunurken, Batısında ise Cankurtaran yerleşmeleri bulunmaktadır.

Yüz ölçümü 9.429 hektardır.  2.528 metrelik yüksekliği ile Ege Bölgesi’nin en yüksek yeridir. Dağın güney tarafında 1200-1300 metre yükseklikte düzlükler bulunmaktadır. Çevresinden dik bir şekilde yükselmiş olan dağ çok fazla bitki örtüsüne sahiptir. Ağaç türleri ise, kızılçam, karaçam ve ardıçtır. Bu alanda görülen memeli hayvanlar ise, yabandomuzu, yabankeçisi, tavşan, tilki, porsuk ve kirpidir. Yırtıcı kuşlar ve kekilik de bulunan alanda aynı zaman da 4 tür sürüngen hayvan bulunmaktadır. Bitki örtüsü fazlalığından dolayı botanikçiler bu parka oldukça ilgi göstermektedir.

Honaz Dağı Milli Parkı’nın yakınlarında dinlenme tesisleri de mevcuttur. Honaz Dağı Milli Parkı’nın içinde özel işletmelere kiraya verilen, günübirlik kullanılan alanlar ve kır evleri de vardır. Günübirlik kullanılan üç adet tuvalet, bir adet büfe, bir adet seyyar trambolin, dört adet çeşme, birçok piknik masası ve çocuklar için oyun alanı vardır. Milli parkın güneyinin askeri bölge olmasından dolayı kır evlerinde konaklama mevcut değildir.

Milli parkın kaynak değerlerinin tanıtıldığı ve Honaz Dağı bitki zenginliklerini ve peyzaj güzelliklerini ziyaretçileri ile paylaştığı Colossea antik kent 2002 yılında inşa edilmiştir. Cossea Antik Kent, Honoz ilçesinde bulunmaktadır.

Denizli Honaz Dağı Milli Parkı
Denizli Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli Honaz Dağı Milli Parkı Nerede? Nasıl Gidilir?

Milli park’a ulaşım imkânları ise, Ankara-Denizli karayolu ve İzmir-Denizli- Antalya karayolu üzerinden vardır. Honaz ilçesi üzerinden 3 km yol ile Ankara yolundan ulaşmak mümkündür. Güney tarından ise Cankurtaran, günübirlik tesislerinin yer aldığı bölgeye, Muğla yolu üzerinden Cankurtaran yerleşmesinden ulaşılır. Karayolu bağlantıları parkın ana giriş kapısıdır. Milli parkın tam konumu için Google Maps linkine tıklayabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Denizli Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir