Denizli Laodikeia Antik Kenti Hakkında Bilgi

Denizli’de gezilecek yerler listesi hazırlarken Denizli Laodikeia Antik Kenti gibi çok sayıda tarihi yer ekleyebilirsiniz listenize. Denizli’de gezilecek popüler tarih turizmi mekanlarından bir tanesi de Laodikeia Antik Kenti’dir.

Denizli Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Kenti, denizlinin 6 km kuzeyinde yer almaktadır. Lykos ırmağının güneyine kurulmuştur. Antik kaynaklarda kentin adı daha çok Lykos ‘un kıyısındaki Laodikeia olarak geçmektedir. M.Ö 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuştur ve kentin adına Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilmiştir.

Romalılar Laodikeia’ya özel bir önem vermişlerdir. Laodikeia’yı Gölhisar ve Horzum’un merkezi yapmışlardır. Kente çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Küçük Asia’nın 7 ünlü kiliselerinden biri bu kentte bulunmaktadır. Hıristiyanlığın oldukça önemli olduğu bir kenttir. M.S’lı yıllarda meydana gelen büyük bir depremle kent yerle bir olmuştur.

Denizli Laodikeia Antik Kenti
Denizli Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti’nde Görülecekler:

Büyük Tiyatro: Antik Kentin kuzeydoğu tarafında bulunmaktadır. Roma inşa tarzında yapılmıştır.

Küçük Tiyatro: Büyük Tiyatronun 300 metre kadar kuzey batısında bulunur. Roma tarzı inşa edilmiştir.

Stadyum ve Gimnazyum: Kentin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzamaktadır. 350 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindedir. M.S. 2. Yüzyılda yapılmıştır. Stadyumun 24 oturma basamak sıraları bulunmaktadır.

Anıtsal Çeşme: Kentin ana caddesi ve ara caddesi köşesinde yer almaktadır. Roma dönemine ait bir yapıdır. İki cephe olarak yapılmıştır ve havuz ve nişleri bulunmaktadır.

Meclis Binası: Stadyumun kuzey tarafında bulunmaktadır. Tahrip olan yapının oturma kısımları görünmemektedir. M.S 2. Yüzyılında yapılmıştır. Ön kısmındaki güney Agoya bitişik olarak mermer ve traverten bloklarla yapılmıştır.

Tapınak A: Sütunlu ana caddenin kuzey yanında avlusuyla birlikte bir tapınak temelleri yer almaktadır. Dikdörtgen şeklindeki tapınak kutsal avlu içine sütunlu caddeden ulaşılmaktadır. Avlunun kuzey kısmında cephesi güneye bakan tapınak bulunmaktadır. Tapınağın sadece temellerinin kaldığı düşünülmektedir.

Büyük Kilise: Sütunlu caddenin güneyinde bulunmaktadır. Caddeye bitişik olarak inşa edilmiştir. Ana giriş kısmı batıda bulunmaktadır. Sadece taşıyıcı bölümleri ayakta kalabilmiştir.

Denizli Laodikeia Antik Kenti
Denizli Laodikeia Antik Kenti

Laodikeia Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Laodikeia Antik Kenti, pazartesi günleri haricinde haftanın altı günü de ziyarete açıktır. 09:00-17:00 saatleri arasında Laodikeia ziyaretçilere açıktır. Giriş ücreti olarak ise 40 TL alınmaktadır. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Laodikeia Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Denizli merkeze oldukça yakın olan antik kente minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç ile gidecekseniz şehir merkezinin kuzeyine doğru gitmeniz gerekir. Ankara Bulvarı yolunu kullanarak Laodikeia tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Antik kentin tam konumu için Google Maps bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Denizli Tabea Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir