Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgi

Anadolu Beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve Külliyesi yanındaki medresesi ile hamam yapıları, Miletin arkeolojik bölgesi içinde yer alan ve eşi benzeri olmayan bir külliyedir. Külliyenin bulunduğu yerde son aylarda gün ışığına çıkarılan ve Bizans dönemine tarihlendirilen hamamlı villa ile çeşitli bina kalıntıları da bulunmaktadır. Antik Yunanlıların ünlü mimarı Hyppodamos tarafından planlanan Miletos şehrinin plânı içinde, farklı açılarla belirlenmiş olarak ortaya çıkan külliye, orta çağın kendine ait karmaşık dünyasının ipuçlarını göz önüne sermektedir. Yapıların etrafında bulunan asırlık nadide sayılabilecek Menengiç ağaçları bulunmaktadır.

Bu Külliye Didime bağlı Balat köyünde bulunmaktadır ve Menteşe Beyoğulları İlyas Bey tarafından 1404 tarihin de inşa ettirilmiştir. Fakat 2010 yılına gelene kadar hiçbir şekilde bakımı yapılmamış olan cami özel bir şirket bu tarihte restore etmiş ve halkın yeniden ibadetlerini yapabilmeleri için güvenli hale getirilmiştir. Ayrıca Dünya üzerinde meraklı tarihi seven ve gezip görmek isteyen merak eden bir çok yerli yabancı turist bulunmaktadır.  İlyas Bey Külliyesi, tadilattan sonra bölgeye gelen misafirleri için oldukça dikkat çekici bir yer olmuştur. Bulunduğu konum gereğince farklı kültürleri içinde barındırması Külliyeye olağanüstü bir gizem katmaktadır.

İlçede gezilecek bütün yerleri görüntülemek için Didim Gezilecek Yerler sayfasına göz atabilirsiniz.

Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi
Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi

Didim İlyas Bey Külliyesi Yapısı

Cuma Camisi olarak anılan bu caminin yapımında, Miletos Antik Kenti’nin yapımında kullanılan mermer taşlardan yararlanılmıştır. Bu nedenle caminin hem içinde hem de dışında mermer bloklara rastlanmaktadır. Caminin planı kare şeklindedir ve sivri kapısının üzerinde 1403 tarihli üç satırdan oluşan yazıt bulunmaktadır. Üzeri kiremitlerle örtülü olan ibadethanesi ise, sekizgen bir kasnak üzerinde ve 14 cm çapındadır. Caminin içerisi, her duvarda iki sıra halinde bulunan dörder tane pencere ile aydınlatılmaktadır. Caminin doğu duvarında bulunan pencerelerin üzerinde çini işlemeli ayetler bulunmaktadır. İkinci sıradaki pencerelerde ise geometrik desenli vitraylar bulunur. Caminin mihrabı mermerden geometrik desenler ile işlenmiştir ve çağının en güzel örneklerinden biridir.

Didim İlyas Bey Külliyesi
Didim İlyas Bey Külliyesi

Didim İlyas Bey Camii ve Külliyesi Nerede? Nerede? Ulaşım

Didim’den Balat’a olan Burulaş otobüslerinden B/10 Balat hattı yazana binerek, Balat Cami’nde inebilir, buradan da taksi ile İlyas Bey Camii’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Didim’in merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta bulunan bu tarihi külliye, tatil bölgelerine de çok uzaktır. Ulaşım konusunda kişisel arabalar tavsiye edilmektedir. Bölge fazla gelişmiş olmadığı için genellikle sadece tarihi yerleri gezmek için turistler gitmektedir. İlyas Bey Camii ve Külliyesi’nin tam konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir