Isparta Antiocheia Antik Kenti Hakkında Bilgi

Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Isparta Antiocheia Antik Kenti, bölgede görülmesi gereken noktalardan biridir.. Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktadaki Göller Yöresi’nde, Frigya ve Pisidia’nın sınırlarında bulunmaktadır.

Kuzey kısmında yer alan 1236 metrelik en yüksek noktayla beraber bir vadiyi andırmaktadır. Antiocheia Antik Kenti, aynı zaman Pisidya’nın başkenti olarak bilinmektedir.

İmparator Augustus tarafından M.Ö. 25 tarihinde Pisidya bölgesine ilk ve aynı zamanda en büyük askeri koloninin kurulmasının ardından şehir, imparator tarafından bir Roma askeri kolonisi olması amacıyla tekrar kurulmuştur.

Augustus Roma’dan 3 bin Romalı getirerek Antiocheia’ya yerleştirmiştir. R.G. Collingwood ve I.A. Richmond’un tahminlerine göre kentin nüfusu 7500-10000 civarında olduğu düşünülmektedir. Üç binin üzerinde emekli askerin bulunduğu ileri sürülmektedir. Antiokheia’nın sınırları içerisinde 30-40 bin civarında nüfusun yaşadığı söylenmektedir.

M.S 313’de kent Arapların istilasına uğramıştır. Birçok yer yakılıp yıkılmıştır. Kazılar sonucunda kalıntı izleri ve bulgular bu olayı kanıtlamaktadır. Kentin tarihi 13. Yüzyıla kadar sürmektedir. Bu tarihin ikinci yarısından itibaren halkın bir kısmı Yalvaç’a diğer bir kısmı ise başka eyaletlere göçmüştür.

Isparta Antiocheia Antik Kenti Kalıntıları

Propylon Kalıntısı,
Antik Tiyatro,
Men Kutsal Alanı,
Nymphaeum,
Küçük Kilise,
Augustus Tapınağı.

Isparta Antiocheia Antik Kenti
Isparta Antiocheia Antik Kenti

Isparta Antiocheia Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Otobüs ile Isparta’dan Yalvaç ilçesine 2 saate bir hareket eden otobüs ve minibüsler bulunmaktadır.  Isparta Yalvaç arası 110 km’dir. Yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.  Çoğu otobüs firması Yalvaç’a gitmektedir.

Tren ile Isparta’dan Eğirdir ilçesine gelip buradan otobüs ile Yalvaç’a geçmek mümkündür. Eğirdir Yalvaç arası 50 km’dir. Yaklaşık 45 dakikadır.

Özel otomobil ile ülkenin batısından Afyon dinar üzerinden Ulu Borlu yolunu takip ederek, kuzeyden Afyon-Şuhut ve Ankara Polatlı-Yunak-Akşehir yollarını takip ederek ve güney taraftan da Isparta-Eğirdir yolundan ilerleyerek Yalvaç’a ulaşmak mümkündür. Antik kentin tam konumu için Google Maps bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Bölgedeki bir başka tarihi yapı için Isparta Men Tapınağı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir