Kayseri Hunat Hatun Külliyesi Hakkında Bilgi

Külliye, medrese ve cami gibi turistik tarihi noktaları ile öne çıkan Kayseri şehrinde gezilecek yerlerden bir tanesi, Hunat Hatun Külliyesi’dir. Hunad Hatun Medresesi olarak da bilinen bu yapı, tarih meraklıları için Kayseri’de gezilmesi gereken yerlerden biridir.

1. Alaeddin Keykubat hanımı, Mahperi Hunat Hatun tarafından 1248 yılında yaptırılmıştır. O dönemin Selçuklular’ından kalan en büyük camidir. Caminin batı giriş kapısında, muhteşem güzellikte süslemeler yer almaktadır. Ana giriş kapısının üzerinde bir hadis ve kitabe yer almaktadır. Kitabede ise bu medresenin Hunat Hatun tarafından 1338 yılında yaptırıldığı bilgileri yer almaktadır. Medresenin ana giriş kapısı batıda yer alır ve hemen yanında Mahperi Hatun’un türbesi yer almaktadır.  Medresenin yanında yer alan caminin adı, Hunat Cami’dir.

Hunat Hatun Külliyesi Yapısı

Hunat Hatun Medresesi, Selçuklu motifleri ile süslenmiş bir giriş kapısına sahiptir. Medresenin üstü açıktır ve dikdörtgen olarak inşa edilmiştir.  Girişteki avlusunda etrafında talebe odaları yer almakta ve doğu kısmında ana eyvan bulunmaktadır.  Şehrin tam merkezinde yer alan bu medrese, bugün çarşı olarak kullanılmaktadır ve tarihi dokusu ile çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir. Tarihi kayıtlara göre medrese 1929 yılından itibaren, Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1969 yılından sonra ise, Etnografya müzesi olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1998 yılından sonra ise Kayseri Valiliği tarafından onarım ve bakım çalışmaları yapılmış ve bu tarihten itibaren, çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Medrese ve caminin yapısı özel olarak inşa edilmiştir. Her ikisi için de özel taşlar kullanılmış, taş dizilişleri itina ile yapılmıştır. Bu özellik hem camiye hem de medreseye olağanüstü bir hava katmıştır. Medresenin yanında bulunan caminin sağ tarafında, hem bayan hem de erkeklere ait hamam bulunmaktadır. Bu hamam Medrese’nin yapısına aittir ve geçmişten günümüze kadar, özelliğini korumuştur. Halen kullanımda olan hamam, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Kayseri Hunat Hatun Külliyesi
Kayseri Hunat Hatun Külliyesi

Hunat Hatun Külliyesi Etrafında Neler Var?

Şehrin tam merkezinde bulunan bu Medrese’nin içerisinde alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkânları bulunmaktadır. Aynı zamanda bir adet Kitabevi ve bir adet kafesi bulunmaktadır. Bu kafeye gelen ziyaretçiler için özel olarak hazırlanmış nargile sunulmaktadır. Kafenin otantik yapısı ziyaretçilerin farklı bir deneyim yaşamasına, ev sahipliği yapmaktadır.

Hunat Hatun Külliyesi’ne Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Kayseri meydanında bulunan bu medreseye ulaşım oldukça kolaydır. Meydandan yürüme mesafesi ile 5 dakika uzaklıktadır. Kayseri’nin bütün ilçeleri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğu için şehir merkezine giden otobüsler ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Şehir dışından gelen misafirler için ulaşım ise, tren garından ve otogardan kalkan, şehir merkezi otobüsleri ile sağlanmaktadır. Külliyenin tam konumuna Google Maps bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka medrese hakkında bilgi almak için Kayseri Sahabiye Medresesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum