Konya Sırçalı Medrese Hakkında Bilgi

Konya’da gezilecek yerler arasında çok fazla medrese ve türbe gibi tarihi dini yapılar bulunmaktadır. Sırçalı Medrese, bunlardan bir tanesidir. Selçuklu döneminin mimari etkilerinin fazlasıyla hissedildiği Konya’da, Sırçalı Medrese de turistlerin fazlasıyla ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Konya’daki bulunan Selçuklu Devrinden kalma eski eserlerden biride Sırçalı Medrese, diğer adıyla Mezar Anıtlarıdır. Medrese 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından inşa edilmiştir. 1960 yılında halka sunulan ve Mezar Anıtları Müzesi olarak kullanılan Sırçalı Medresesi, çinilerle süslü oldukça yoğun ilgi görmektedir. Konya şehrinde kamulaştırılan mezarlıklardan içerisinden toplanan tarihi ve sanatsal açıdan oldukça değerli mezar taşları Selçuklular Devleti dönemi, Beylikler ve Osmanlı Devleti Devri’ne göre tekrar düzenlenerek ziyaretçileriyle buluşturulmuştur. Aynı zamanda Mezar taşları, şekil, motif ve yazı karakterleri de göz önünde bulundurularak tarihsel bir sıraya konulmuştur.

Bu ismi almasındaki en önemli neden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde medrese olarak kullanılmış olmasıdır. 17.  Yüz yılda  medrese nin öğrenci odaları terk edilmiş ve sonrasında da bu odalar yıkılmıştır. 19. yüzyılda ise kerpiçle yeniden inşa edilen odalarda eğitim devam etmiştir. . Medrese 1954 yılında yeniden tadilata ve korumaya alınmış 1960 yılında Konya Müzesine bağlı Mezar Anıtları olarak ziyaretçilerine yeniden kapılarını açmıştır.1969 senesinde tekrar Kültür Bakanlığı talimatlarına uygun olarak aynı Bakanlık tarafından restorasyonu yapılmıştır.

1988-1990 yılları arasında yeniden restorasyona alınmış olan ve yenilenen müzenin bahçe kısmında toprağın altında olan Bizans Devrine ait katakomp da onarılmış ve ziyarete açılmıştır. Mezar Anıtları Müzesi’nin üst bölümü günümüzde de Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün kullanımındadır.

Konya Sırçalı Medrese
Konya Sırçalı Medrese

Konya Sırçalı Medrese Konumu

Konya’nın ve Anadolu için çok önemli medreselerinden biri olan Sırçalı Medrese Konya İli, Meram İlçesi, Gazialemşah Mahallesindedir. Açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı medreselerden oluşmuş olan Sırçalı Medresesi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev Devrinde Bedreddin Muslih’in emri ile inşa ettirilmiştir. Binanın önemli bölümlerinde kesme taş diğer kısımlarda moloz taş kullanılmıştır. Önemli bazı değişiklikler yapılarak 1924 yılına kadar medrese olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Konya Sırçalı Medrese Mimari Yapısı

Doğu-batı yönünde bulunan medresenin dikdörtgen biçimindeki ön kısmı kesme taştandır. Öne doğru çıkan  taç kapı çeşitli geometrik ve rumi süslerle bezenmiştir. Giriş kapısının üstüne denk gelen bölümde ise kitabe bulunmaktadır. Bu bölümün  iki tarafında üstü mukarnaslı süs işçilikleri vardır. Aynı zamanda bilinen Selçuklu taç kapılarında gördüğümüz gibi kapının iki tarafında iki niş bulunmaktadır. Giriş kapısından girildikten hemen sonra beşik tonozlu eyvan gelir.

Beşik tonozlu eyvah diğer bir deyişle ikinci eyvan durumundadır. İkinci katın yapısından dolayı Bursa kemeri şeklinde çinilerle kaplı ve tonoz örtüsü bir miktar basık durumdadır.. Sağ kısımda türbe ve sol kısımda ise medrese odası vardır. Türbe kubbemsi tonoz örtülüdür. Penceresi diğeri avlu kısmına doğru açılmaktadır. Örtü ve duvar kısımları, sırlı tuğlalar ile balık sırtı şeklinde örülmüştür. Soldaki medrese odası beşik tonla örtülü olup bir pencere cepheye açılmaktadır. Bugüne kadar gelen tek sağlam medrese odası bu odadır.

Avlunun sağ ve sol tarafında dörder öğrenci hücresi gözlenmektedir. Üst kattaki odalarda dâhil olmak üzere toplamda on altı odası vardır. Bütün odaların kapıları ve pencereleri avluya açılmaktadır. Ana eyvanın sağında ve solunda eşsiz kubbeli odalar bulunmaktadır. Bunlar günümüzdeki adıyla klasik kışlık dershanelerdir.

Sırçalı Medrese Konya
Sırçalı Medrese Konya

Konya Sırçalı Medrese Ziyaret Saatleri

Pazartesi günleri haricinde haftanın  her günü 08.30-12.30/13.30-17.30 saatleri arasında ziyaretçilerine açıktır.

Konya Sırçalı Medrese Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Konya’nın tam merkezinde olan medrese halkın ve yerli yabancı turistlerin ulaşımlarının çok kolay olacağı bir yerdedir. Halk Otobüsleriyle ulaşımın rahatlıkla yapılabileceği dilerseniz şahsi aracınızla da gidebileceğiniz kolaylıktadır. Meram otobüsleri ile Gazi Alemşah mahallesinde inebilir ya da Meram otobüsünün güzergahına göre Alaaddin tepesinde inebilir ve yürüme mesafesi 5 dakika olan yere kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Medresenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka tarihi yapı için Konya İnce Minare Medrese başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir