Kutna Hora Kemikli Kilise ve Gezilecek Yerler

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın yaklaşık 70 kilometre kadar doğusunda yer alan Kutna Hora Kasabası, Kutna Hora Kemikli Kilise ve Prag’da gezilecek yerleri ile ön plana çıkan turistik bir kasabadır.

Çek Cumhuriyeti’nin Bohemya bölgesinde bulunan Kutna Hora, Orta Çağ’da oldukça önemli bir merkez konumundaydı. 13.yüzyıl ile 16.yüzyıl arasındaki dönemde Avrupa’nın önde gelen yerlerinden biri olan Kutna Hora, o tarihlerde Prag şehri ile boy ölçüşecek durumda politik, ekonomik ve kültürel birikime sahipti.

Kutna Hora tarihine baktığımız zaman gümüş madeninin önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Kasaba ve çevresinde bolca bulunan bu maden, bölgenin Orta Çağ Avrupası’nda önemli gümüş rezervlerinden biri olmasını sağlamıştır. Hatta şehrin adı, madenli dağ anlamına gelmektedir. Zamanla tarihsel süreçteki önemini kaybetmeye başlayan şehir, günümüzde Çek Cumhuriyeti’nde gezilecek yerler listesinde yer alan en önemli yerlerden biri haline gelmiştir.

Kutna Hora ve UNESCO

Orta Çağ Avrupa Tarihi’ne ilgi duyanlar, bu kasabayı mutlaka ziyaret etmelidir. Çünkü kasabada Orta Çağ’ın ve Barok mimari tarzının somut bir şekilde gözlemlenebildiği eserler bulunuyor. Bu eserler, bölgeye dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi gelmesini sağlıyor.

Kutna Hora hakkındaki öne çıkan bilgilerden biri ise şehrin tarihi merkezinin UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alması. Bununla beraber şehirdeki önemli gezi yerleri olan St.Barbara Katedrali ve Virgin Mary Kilisesi de Aralık 1995 tarihinde UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Kutna Hora ve UNESCO
Kutna Hora ve UNESCO

Kutna Hora Kemikli Kilise

Kutna Hora Kasabası, günümüzdeki popülerliğinin büyük bir kısmını Kemik Kilisesi, Kemikli Kilise, Kostnice Kilisesi veya Sedlec Şapeli gibi isimlerle bilinen tarihi yapıya borçludur. Kasabaya gelenlerin hemen hemen hepsi, bu ilginç kiliseyi görmek için gelmektedir.

Adında da anlaşılacağı üzere Kutna Hora Kemikli Kilise’de bol bol kemik bulunuyor. Yapının avizesi, merdivenleri, kap tokmağı ve diğer kısımlarının hemen hemen hepsi gerçek insan kemikleri kullanarak yapılmış. Kemiklerden yapı ve kilise olur mu demeyin, buradaki her şey tamamen gerçek.

Kutna Hora şehrinde bulunan mezarlık, 13.yüzyılda Avrupa’daki Hıristiyanların gömüldüğü yerlerden biriydi. Fakat bu bölgeye çok sayıda insanın gömülmesi, bir de üzerine tüm Avrupa’yı etkileyen Veba salgını nedeniyle gerçekleşen toplu ölümlerle birlikte şehrin her yanında binlerce insan gömülmüş.

Kutna Hora Kemikli Kilise
Kutna Hora Kemikli Kilise

16. yüzyıla gelindiği zaman, şehirdeki neredeyse her toprağın altında mezarlık bulunuyor. Bunun üzerine eski mezarlar açılıyor ve buradan çıkarılan kemikler, önce kilisenin bahçesine, yer kalmayınca kilisenin içerisine yığılıyor. Kemikleri taşıyan Sisteryan Keşişi, bunları 6 adet piramit şeklinde diziyor. Buradaki amacının yaşayan insanlara ölümü hatırlayarak ders vermek olduğu söyleniyor. 1703-1710 yılları arasında kilisenin restorasyonunu gerçekleştiren Çek Mimar Santini, çevredeki kemiklerden yararlanarak yapıyor bu işlemi. Hatta bir dönem içerisindeki kemikler ve gizemli havası nedeniyle burası büyücülük yapılan bir yer olduğu iddia edilerek İmparator II.Josef tarafından kapatılıyor.

19.yüzyıla gelindiğinde bu kilisenin mülkiyeti, Swarzenberg Ailesi’ne geçiyor. Aile, bu kiliseyi tekrar açıyor ve Frantisek Rint adından bir ahşap oymacısına çeşitli düzenlemeler yaptırıyor. Rint, kilisedeki 6 kemik piramidini bozuyor ve her yeri kemiklerle süsleyerek ilginç ve ürkütücü bir dekor hazırlanıyor. Ayrıca bu dekorların hazırlanması sırasında çevredeki mezarlıklar açılarak yeni kemikler getirildiği de söyleniyor. Günümüzde bu kilisede yaklaşık olarak 40 bin insan kemiği bulunuyor. Kutna Hora Kemikli Kilisesinin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kutna Hora Kemikli Kilise
Kutna Hora Kemikli Kilise

Türk’ün Gözünü Oyan Karga

Sadlec Şapeli’nin içerisindeki ilgi çekici kısımlardan birisi, yine kemiklerden yapılmış olan dev bir arma. Bu arma, kilisenin mülkiyetini alan Swarzenberg Ailesi’ne ait. Armanın sağ alt köşesinde bir karga, dikkat çekiyor. Bu karga, bir kafatasının gözünü oyuyormuş gibi gösteriliyor.

”Türk’ün Gözünü Oyan Karga” olarak bilinen Swarzenberg Ailesi’nin armasındaki bu işaret, 1591 yılında gerçekleşen Raab Savaşı’nda Swarzenberg Ailesi’nin Türkleri yenmesini sembolize ediyor.

Kutna Hora Kemikli Kilise
Kutna Hora Kemikli Kilise

Kutna Hora Gezilecek Yerler

Bir üst kısımda yazdığımız Kemikli Kilise, şehrin en turistik yeri ve insanlar genellikle sadece burası hakkında bilgi sahibi oldukları için Kutna Hora’ya geliyorlar. Fakat Kemik Kilisesi dışında şehirde gezilecek başka noktalar da bulunuyor. Giriş kısmında bahsettiğimiz gibi şehir, Orta Çağ Avrupa’nın mimari hakkında birçok ipucu barındırıyor.

Aziz Barbara Katedrali: Gotik mimarisinin Kutna Hora’daki örneklerinden biri olan Aziz Barbara Katedrali, geç dönem mimarini yansıtıyor. Yapımına 14.yüzyılın sonunda başlanan katedralde, Geç Dönem Gotik tablolarının yanında Rönesans tabloları da bulunuyor.

İtalyan Mahkemesi: Kotna Hora’daki İtalyan mahkemesi, 14.yüzyılın sonlarına doğru tekrar inşa edilen tarihi bir yerdir. Bölgenin kralı, bir dönem burada yaşamıştır. Fakat İtalyan Mahkemesi’nin asıl önemi, Prag groschenlerinin yani Prag için basılan gümüş paraların üretildiği yer olmasıdır.

Nepomuk Aziz John Kilisesi: Kutna Hora’da bulunan kiliselerden biri olan Aziz John’un Kilisesi, Frantisek Maxmillian Kanka tarafından tasarlanmış bir yapıdır. Geç Dönem Barok Mimarisi’ni yansıtan kilise, 1734-1754 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapının en dikkat çekici özelliği, tavan resimlerinde betimlenen Nepomuk’un Aziz John efsanesidir. Çek koruyucu meleklerini öven ve halk arasında ”Çek Cenneti” olarak bilinen bir dizi heykel serisi, yapının dikkat çeken bir diğer özelliğidir.

Hradek: Çek Gümüş Müzesi’nin sergisine ev sahipliği yapan Christi Şapeli, Kutna Hora’da görülecek yerlerden bir tanesidir. Avlusu ve kulesiyle öne çıkan bu Gotik Sarayı, 1420 yılından önce inşa edilmiştir.

Kibrin Katedrali: Manastıra ait olan Kibrin Katedrali, Çek Gotik Mimarisi’ni yansıtan örneklerden biridir. 14.yüzyılda inşa edilen Kibrin Katedrali, Bohemya’da inşa edilen ilk katedral olma özelliğini taşımaktadır. Santiti, 18.yüzyılın başında katedralde yaptığı restorasyon ile Barok-Gotik Mimari örneğini taşıyan yapıya son görünümünü kazandırmıştır.

Sankturinovsky Evi: Gotik bir yapı olan Sankturinovsky Evi, günümüzde içerisinde Bilgi Merkezi, Felix Jenewein Galerisi ve Simya Müzesi’ni içerisinde barındıran turistik bir yerdir.

Kutna Hora Gezilecek Yerler
Kutna Hora Gezilecek Yerler

Kutna Hora Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kutna Hora şehri, Prag’ın yaklaşık 80 kilometre kadar doğusunda bulunmaktadır. Kutna Hora’ya gitmek için tercih edebileceğiniz ilk yol, tren kullanmaktır. Prag Hlavni Nadrazi Tren İstasyonu ile ilgili yazımızı okuyarak, Prag’dan bu tren istasyonuna nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ortalama 100 kron ödeyerek Prag-Kutna Hora gidiş-dönüş tren bileti satın alabilirsiniz. Bu yolculuk, 1 saat 15 dakika sürmektedir.

Ayrıca Prag’dan düzenlenen günübirlik turlar ile de Kutna Hora’ya gitmeniz mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum