Manisa Spil Dağı Milli Parkı Hakkında Bilgi

Manisa’da gezilecek yerlerden biri, Türkiye’deki milli parklardan olan Spil Dağı’dır. Spil Dağı Milli Parkı, Manisa’nın en turistik noktalarından biridir ve görülmeye değer güzellikleri barındırmaktadır.

Milli Park olarak anılan Spil Dağı Manisa ile İzmir kentlerinin arasında bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1515 metre yüksekliğe sahiptir. Spil Dağı İzmir’e güney yolu üzerinden 50 km mesafededir. Manisa’ya ise 24 km uzaklıktadır. Spil Dağı milli park unvanını 1968 yılında almıştır. Bu unvan T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü himayesi altındadır.

Ege Bölgesinde bulunan ve Manisa il sınırları içinde olan Spil Dağı Milli parkı, resmi olarak 1966 senesinde duyurulmuştur. Yaklaşık olarak yüz ölçümü 6890 hektar olan ve karstik bir yapıya sahip Spil Dağı içerisinde mağara, kanyon ve dolinler bulunur.

Manisa Spil Dağı Milli Parkı
Manisa Spil Dağı Milli Parkı

Bir çok ağaç türünü içinde barındıran Spil Dağında başlıca; kara ağaç, karaçam akça ağaç, kızılçam, meşe, ardıç gibi odunsu bitkiler bulunmaktadır. Bu gibi maki floraları Spil Dağının en önemli bitki türlerini oluşturmaktadır. Endemik olarak yaklaşık 18 tane otsu bitkilerin oluşturduğu Spil Dağında Manisa halkı için oldukça ünlü olan Manisa lalesi de oldukça fazla sayıda yetişmektedir. Hayvan türleri olarak tilki, porsuk,sincap, sansar, karaca gibi memeli hayvanlara ayrıca sürüngenlere ve yırtıcı ile ötücü kuşlara oldukça sık rastlanır. Ayrıca at biniciliği için günübirlik kiralama yerleri mevcuttur.

Manisa Spil Dağı Milli Parkı
Manisa Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı etrafında büyük vadi ve bu vadilerin içinden akmakta olan dere yatakları mevcuttur. Bu bölge ormanlık bitki örtüsüne sahiptir.

Günümüzde Spil Dağı Milli Parkı

Piknik yapmaya da oldukça elverişli bu bölge de yaklaşık 30 adet değişik boyutlar da evler ve bir adet karakol bulunmaktadır. Bu evler ziyaret amacı ile gelen konukları ağırlamak için ücrete tabi olmak üzere kiralanabilmektedir. Oldukça uygun bir coğrafi yapıya sahip olan Spil Dağı’nda dağcılık, bisiklet ve yamaç paraşütü gibi spor etkinlikleri de yapılabilir.

Manisa Spil Dağı Milli Parkı Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Manisa ilinden Spil Dağına gitmek isteyen ziyaretçilerin kullanabileceği en uygun güzergah Spil Dağı Yolu yani Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kampüsü üzerinden yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Ne yazık ki Manisa ilinden Spil Dağına giden herhangi bir dolmuş, servis yada araç bulunmamaktadır. Yapmak istediğiniz geziyi kendi imkanlarınız doğrultusunda gerçekleştirebilirsiniz. Parkın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Manisa Ağlayan Kaya başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir