Tekirdağ Rüstem Paşa Camii Hakkında Bilgi

Tekirdağ Rüstem Paşa Camii, Tekirdağ’da gezilecek yerler arasında bulunan tarihi bir yapıdır. Günümüzde hala kullanımda olan bu tarihi cami, Tekidağ’da gezilecek tarihi yerlerden sadece bir tanesidir. Bu caminin dışında şehir merkezinde ve ilçelerinde gezilecek pek çok tarihi turistik nokta bulunmaktadır.

1552-1553 yıllarında Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Tekirdağ merkezde bulunmaktadır. Zamanında Rüstem Paşa Külliyesi olarak kurulan yapı, medrese, imaret, cami ve kervansaraydan meydana gelmişti. Külliyenin vakfiyesinde ise çifte hamam, mektep, dükkânlar, depolar ve tabakhane bulunmaktaydı. Fakat külliyeden günümüze sadece yeniden inşa edilmiş hamam, cami ve medresenin bir kısmı ulaşabilmiştir.

Tekirdağ Rüstem Paşa Camii
Tekirdağ Rüstem Paşa Camii

Tekirdağ Rüstem Paşa Camii’nin Tarihçesi

Mimar Sinan tarafından inşa edilip günümüze kadar ulaşan eserlerin en dikkat çekici yapılarından biri olan Tekirdağ Rüstem Paşa Camii, dikdörtgen mimarisi ile farklı bir yapı üzerine kurulmuştur. Dikdörtgen bir zemin üzerine inşa edilen caminin tek kubbesi vardır ve etkileyici bir yapıya sahiptir. Caminin ön cephesinde iki sıra anıtsal revak bulunur. Caminin içinde büyük boyutlu bir kubbe bulunmaktadır. Bu kubbe sade olmakla birlikte camiye etkileyici bir hava katmaktadır.  Cami iç mekân açısından sadedir fakat 1800’lü yıllarda batının etkisiyle iç mekândaki süslemelerde yapılan değişiklikler, klasik dönem tarzını taşımamaktadır. Caminin mermer minberi, kapısı ve mihrabı ise klasik dönem tarzını taşıyan örnekleridir. Caminin avlusunda bulunan mermer şadırvan kurşun kaplı olup, beşgen çatısıyla dikkat çekmektedir.

Rüstem Paşa Camii, Tekirdağ’da bulunan diğer camilere bakılacak olursa, mimari açıdan farklı özellikler göstermektedir. Mimar Sinan dâhiyane zekâsını, bu camide de göstermiştir. Özellikle caminin kubbe yapısı, köşelerde bulunan taşıyıcı payelere oturtularak değişik bir hava katılmıştır. Taşıyıcı ayaklar arasında yer alan sivri kemerli nişler, caminin kare planını gözler önüne sermektedir. Dıştan payandalarla desteklenen kubbe kasnağı, etkileyici bir yapıdır. Ayrıca kubbe sade bir yapı özelliği taşır. Sadece alçı kabartma çiçek ve çelenklerle süslenmiştir.

Caminin mihrabı da dörtgen bir yapıdadır, mermer minber ise geometrik desenlerle süslenmiştir. Kubbe kasnağında bulunan pencerelerle camiye aydınlık bir görünüm verilmiştir. Kuzey Batı’da bulunan tek şerefeli minarenin kemerli bir girişi vardır ve taç kapının sağında bulunur. 1880de harap olan medrese, Osmanlı döneminde ahşap bir okul kurularak Rüştiye ve İdadi olarak kullanılmıştır. Daha sonra cumhuriyetin ilk yıllarında Cumhuriyet İlkokulu adını alarak, ilkokul olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Caminin 100 metre batı kısmında bir de bedesten bulunur. Altı kubbeye sahiptir ve dikdörtgen planlı bir yapısı vardır. Kubbeleri sekizgen yapıdadır. Dört tarafta da birer kapısı bulunan bedesten, Rüstem Paşa Külliyesi’nin cami ile birlikte günümüze kadar gelen tek yapısıdır. Cami, günün her saati ziyaretçilere açıktır.

Tekirdağ Rüstem Paşa Camii
Tekirdağ Rüstem Paşa Camii

Tekirdağ Rüstem Paşa Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Cami, kent merkezinde Tekirdağ Belediye Binasının karşısında bulunmaktadır. Bundan dolayı merkeze giden bütün otobüsler ile ulaşım mümkün ve kolaydır. Bölgedeki bir başka turistik nokta için Tekirdağ Rakoczi Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Adres: Mimar Sinan Caddesi Merkez / TEKİRDAĞ

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir