Trabzon Vazelon Manastırı Hakkında Bilgi

Trabzon’da gezilecek yerler arasında Trabzon Vazelon Manastırı gibi çok sayıda tarihi ibadethane bulunmaktadır. Bu dini yapılardan bir tanesi de Maçka’da bulunan Trabzon Vazelon Manastırı’dır. Trabzon’a gezi planladıysanız, Trabzon’da gezilecek yerler listenize Vazelon Manastırı’nı da eklemeyi unutmayın.

Trabzon Vazelon Manastırı

Tarihte bulunan en eski Manastır olan bu muhteşem ve kutsal yapı, MS.270 yılında inşa edilmiştir. İncil’deki Vaftizci Yahya Peygamber’e adanmıştır. Çok eski kaynaklara göre Manastırın adı Zouvalon olmasına rağmen, Tarihin akışıyla beraber bugünkü Vazelonas adını almıştır.

Manastır, Trabzon’un yaklaşık 40 kilometre dışında ve güneyinde yer almaktadır. Maçka ilçesi çevresinde kurulmuş ve tarihi hakkında çok az bilginin günümüze ulaştığı ve adeta sırlar beşiği olan harika bir yapıdır. Ülkemizin bu Manastırı tarihte Matsouka olarak adlandırdığımız bugünkü Maçka ilçesinde bulunmaktadır. Dini konumu bir yana Kültürel, sosyal ve ekonomik olarak ta bölgede son derece önemli bir yere sahip olup en zengin manastır özelliği ile göz önüne çıkan tarihi bir yapıdır. Emin olmamakla birlikte bazı kaynaklarda Sümela Manastırının inşası Vazelon Manastırının geliriyle yapılığı söylenmektedir. Bu iddia da zaten bölgenin en zengin manastırı olduğunun anlaşılması için yeterlidir.

Trabzon Vazelon Manastırı
Trabzon Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı Tarihçesi ve Mimarisi

Bazı kayıtlara bakıldığında Vazelon Manastırı da tıpkı diğer manastırlar gibi birçok saldırıya uğramıştır. Birçok hüzünlü olaya kucak açmış olan manastır MS 490yılında yapılan büyük bir saldırı sonrasında 400 keşişin katledildiği tarih sahnelerinde konuşularak karışımıza gelmiştir. Uğradığı bu saldırılar sonrasında yıkılan hatta harabeye döndüğü söylenen bu manastır birçok kez restore edilmiştir. Bunlardan en önemlisi ise MS 565 yılında imparator Justinianın emri ile yapılandır.

Vazelon Manastırın da çok değerli el yazması kitaplar bulunmuştur. Dev bir kütüphanenin varlığından tarih sahnelerinde söz edilmektedir. Manastırda, o dönemde yaşayan keşişlerin her şeyi kaleme aldıkları ve çok değerli bilgileri sakladıkları bir arşivin olduğu belgelerle karşımıza çıkmaktadır. Manastır 1922 yılında, Türkiye ve Yunanistan arasında yapılmış olan mübadeleden sonra Keşişler tarafından tamamen boşaltılmıştır. Keşişlerin gitmesinden sonra bölgenin en zengin en hareketli ve en eski manastırı olan Vazelon konumunu sessizliğe bırakmıştır. Bir yandan da çıkan olaylar karşısında manastırın önemli arşivinden kurtarılabilen tek şey, Aziz Vaftizci Yahya’nın İkonası olmuştur. Bu İkona korunma amacıyla önce Yunanistana sonra da Rusya’ya taşınmıştır. Halen günümüzde sergilenmektedir.

Trabzon Vazelon Manastırı
Trabzon Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı 4 kattan oluşmaktadır ve en üst kısmına inşa edilen kilisenin duvarlarının kuzey bölümünde günümüzde halâ Cennet, Cehennem ve Kıyamet Gününü gösteren ve son derece önemli Freskler bulunmaktadır. Bölgenin tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olan bu manastır şuanda ziyaretçilerin içini acıtacak durumda olduğunu, yıkılmaya ve yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyebiliriz. Şuan hâlen Restore edilmesi için hiçbir çaba gösterilmeyen Vazelon Manastırı Tarihin sırlarını içermektedir.

Trabzon Vazelon Manastırı Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Trabzon’ un Maçka ilçesine 15 km uzaklıkta olan Manastır Maçka-Gümüşhane yolunu takip ederek gitmek mümkündür. Bu yola yaklaşık 7 km uzaklıkta olan Köprü yanı Köyünün yol kenarındaki ekmek fırınına varıldığında, yaklaşık olarak 500m daha anayolda ilerlemek gerekir. Daha sonra önünüze çıkacak olan köprüyü geçtikten sonra karşınıza çıkan sağ taraftaki ilk yoldan yukarı giderek manastırı bulabilirsiniz. Yolda manastırı gösteren hiçbir levha olmadığından yerli halktan yardım istemek en mantıklısı olacaktır. Manastırın tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Trabzon Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir