Adana Atatürk Müzesi Hakkında Bilgi

Adana Atatürk Müzesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin güneyinde Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Adana, sahil boyu doğudan batıya 100 km boyunca uzanan bir il olup, 3.45 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye’nin dördüncü büyük şehridir ve ülkenin önde gelen ticaret ve kültür merkezidir. İl Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam ve Karaisalı ilçelerinden oluşmaktadır. Adana şehir merkezi bu 5 ilçeden, Adana ili ise toplam 15 ilçeden oluşmaktadır ve yüz ölçümü 17.253 km2 dir. Adana’da yer alan ve mutlaka görülmesi gereken tarihi güzelliklerden biri ise Adana Atatürk Müzesi’dir.

Tarihte ise Adana 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fakat Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında kazandığı diplomatik başarı sonucu yapılan Ankara Anlaşması ile Adana Fransa’nın elinden alınmıştır. Birçok açıdan merkez konumda olan il, milli mücadele döneminde de büyük öneme sahip olmuştur.

Adana Adana Atatürk Müzesi

Bunlar göz önünde bulundurularak tarihi geçmişimizin daha iyi anlaşılması, gelecek nesillere aktarılarak kaybolmasını engellemek adına şehirde birçok müze açılmaktadır. Bunlardan birisi olan Atatürk Müzesi, Atatürk’ün 15 Mart 1923’te eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde kaldığı yerdir. Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’ya ait olan bu bina Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği’nce Kolordu Bedrettin Demirel’in öncülüğünde ve halkın desteği ile kamulaştırılıp restore edilmesiyle yapılan ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir müze kimliğinde hizmete açılmıştır. Herkesin mutlaka gezip görmesi gereken bu bina, Seyhan Caddesi üzerinde 19 yy da yapılmış geleneksel Adana evlerinden olup, tarihi öneminden dolayı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak kabul görülmüş ve koruma altına alınmıştır. Müze binası iki katlı, çıkmalı, taş veya tuğladan yapılmış olan bir binadır.

Adana Atatürk Müzesi
Adana Atatürk Müzesi

Binanın alt katında Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki yıllarda çıkan yerel gazetelerden Türk Sözü, Yeni Adana, Dirlik ve Çukurova gazetelerinin bulunduğu çalışma odasıyla, Osmanlıca ve Türkçe (Latin harfleriyle) yazılı 2000 e yakın kitabın bulunduğu kütüphane yer almaktadır. Üst katta ise Sofa, yatak odası, çalışma odası, basın odası, mücahitler odası ve oturma odası yer almaktadır.

Sofada emekli subayın yapmış olduğu Atatürk’ün mumdan heykeli bulunmaktadır.

Yatak Odasında sim işlemeli yatak, pirinç karyola, masa örtüsü, Maraş işi iki koltuk ve elbise dolabı bulunmaktadır.

Çalışma odasında Maraş işi koltuk, masa, sandalye, dolap ve Atatürk’ün portresi bulunmaktadır.

Basın odasında, vitrin içinde Yeni Adana Gazetesi’nin ciltlenmiş Pozantı nüshaları ve çalışanlarının çerçevelenmiş resimleri bulunmaktadır.

Mücahitler odasında, Gani Girici’nin yanı sıra bazı mücahitlerin portreleri, Gani Girici’ye ait madalya ve Atatürk’ün ölün anı olan 09:05‘e ayarlanıp durdurulan bir saat bulunmaktadır.

Oturma odasında ise, Nargile, cevizden sandalye, madeni mangal, kilim ve halılar bulunmaktadır.

Adana Atatürk Müzesi
Adana Atatürk Müzesi

Adana Atatürk Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müze pazartesi günleri hariç her gün 08:30 – 12:30/ 13:00 – 17:00 saatleri arsında ziyarete açık olup girişler ücretsizdir. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Adana Atatürk Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze merkez denilebilecek bir yerde olduğu için ulaşımda zorluk yaşamazsınız ve şehir içindeki hemen hemen her minibüs ve dolmuş müzeye gitmektedir. Ancak 115 numaralı otobüslere binerek, müzenin önünde inebilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer turistik nokta için Adana Büyük Saat Kulesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir