Adana Misis Mozaik Müzesi Hakkında Bilgi

Adana Misis Mozaik Müzesi ile detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Çukurova’nın giriş kapısı olan Adana geniş ve düz bir coğrafi yapıya sahiptir ve Toros Dağları’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde yer almasından dolayı tipik bir Akdeniz İklimi görülmektedir. Adana toplam 15 ilçeden oluşmakta, Seyhan ilçesi kültür ve iş merkezi olarak, Çukurova modernliği ile, Yüreğir ağırlıklı olarak sanayi bölgesi olarak, Sarıçam ise önemli kurum ve kuruluşların bulunduğu yer olarak bilinmektedir. Geçmişte birçok medeniyetin yerleşim yaptığı bölge bu yüzden pek çok tarihi kalıntılara, eserlere ve bu eserlerin sergilendiği müzelere sahiptir. Bunlardan birisi ve görülmeye değer tarihi bir kent olan Misis Antik Kenti sizlerinde mutlaka keşfetmesi gereken bir yerdir.

Adana Misis Mozaik Müzesi

Tarihte pek çok uygarlığın eline geçmesinden dolayı Misis Antik Kenti, başta Hitit olmak üzere, Makedonya, Asurlar, Roma, Slevkoslar, Bizans, Asurlar, Memlükler, Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nin kültürlerinden izler taşımaktadır.

Misis Höyüğü kazılarından çıkarılan pek çok tarihi eserin de sergilendiği Mozaik Müzesi, Adana – Ceyhan arasındaki İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Adana’ya uzaklığı yaklaşık 26 km olan müzede Misis Antik Kenti’nden kalma 4. Yüzyıl sonralarına ait bir tapınağın zemin mozaikleri sergilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda bulunan mozaiklerin Genç Roma dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Adana’dan sonra ikinci bir geçit durumunda olan Misis Antik Kenti, Ceyhan Nehri kenarında ve tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuştur.

Misis Antik Kenti’nin tarihi Neolotik Çağ’a tarihlenen höyük ile başlamakta ve1959 yılında Adana Bölge Müzesine bağlı olarak ziyarete açılan Mozaik Müzesi de Misis Höyüğünün batı yönündeki sırt üzerinde yer almaktadır. Tesadüfen bulunan mozaiklerin hepsi Misis Höyüğünde çalışan Prof. Bossert ve Dr. Ludyying Budde tarafından arkeolojik bir kazı sırasında ortaya çıkarılmıştır. Arkeolojik araştırmalar sonucunda mozaiklerin Genç Roma devrine ve muhtemelen 4. Yüzyılın sonlarına ait Bazilika türünde bir tapınağın tabanının kaplandığı anlaşılmaktadır. Hz. Nuh’un tufan sırasında gemisine aldığı hayvanların betimlendiği mozaiklerde tam ortada bir masa veya sehpa şeklinde kümes, etrafında 23 tane kuş ve kümes hayvanları, bu grubun etrafında ise evcil ve vahşi hayvanlar yer almaktadır.

Adana Misis Mozaik Müzesi
Adana Misis Mozaik Müzesi

Adana Misis Mozaik Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi günü haricinde her gün 08:30 – 12:30 / 13:00 – 17:00 saatlerinde ziyarete açık olup, girişler ücretsizdir.

Adana Misis Mozaik Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Ali Fuat Cebesoy Cad. Yakapınar Beldesi Yüreğir/Adana açık adresinde bulunan müzeye, Yüreğir’den, Yakapınar ve çevresinde bulunan köylere giden belediye otobüsleri ile hiç zorluk yaşamadan gidebilmektesiniz. Yakapınar’da inip batı yönünde ilerledikten sonra sola döndüğünüzde, müzeye ulaşabilmektesiniz.

Güncelleme: Yapılan düzenlemeyle birlikte Misis Mozaik Müzesi kapatılmış ve içerisindeki eserler Adana Müzesi’ne taşınmıştır. dosim.kulturturizm.gov.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Adana Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum