Adana Sinema Müzesi Hakkında Bilgi

Adana Sinema Müzesi, şehrin gezilecek yerleri arasında yer almasına rağmen az duyulmuş bir noktadır. Bu yazımızla Adana Sinema Müzesi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Batılılar tarafından tarihte Kilikya olarak bilinen Adana ilimiz Çukurova’ya bir giriş kapısı olarak hizmet etmektedir. Akdeniz’in kuzeydoğusunda yer almakta ve tarihi 3000 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır.  Ülkemizin 5. büyük ili olup, sıcaklık ortalaması en yüksek iller arasında yer almaktadır. Sanayileşmenin ilk olarak görüldüğü şehirlerden birisidir.  Seyhan Barajının yapılması ve tarım tekniklerinin gelişmesi 1950’li yıllarda şehirde tarım alanında büyük gelişmeler yaşanmasını sağlamıştır. Bunların yanında sinema alanında da önemli gelişmelere sahne olan Adana, Sinema Müzesi ile de farklı bir güzelliğe sahip olmuştur.

Adana Sinema Müzesi

Çukurova’nın ürünü olan pamuğu simgeleyen Altın Koza Film Festivali ilk defa 1969’da Altın Koza Film Şenliği ismiyle Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü önderliğinde gerçekleştirilmiştir. O tarihten günümüze kadar her yıl zenginleşen içeriği ile Altın Koza Festivali sadece Çukurova’nın değil ülkemizde de önemli ve ilgi gören kültür-sanat etkinliklerinden biri olmuştur. Bu uluslararası festivalin 18. etkinlikleri kapsamında açılan Adana Sineme Müzesi ise halen büyük ilgi ve beğeni toplamaktadır.

Adana Sinema Müzesi
Adana Sinema Müzesi

Açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştiren bu müze, içerisinde yer verdiği fotoğraf, kitap, afiş ve diğer dokümanlarla Türk sinema tarihine ışık tutmaktadır. Fırsatınız olursa mutlaka görmeniz gereken bu müzede işin ilginç yanı karşılaştığınız afişlerdeki yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı veya kameramanlardan en az bir isim Adanalıdır. Bu durum da Adana’nın Yeşilçam ve Türk Sineması’nda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gözler önüne sermektedir.

Tarihi Tepebağ Mahallesi’nde bulunan sıralı konaklardan ilkinin restore edilmesiyle oluşan müze hizmete sunulduktan sonra özellikle sinema severlerin hayran kaldığı bir müze olmuştur. Müzenin her köşesinde beyazperdeye gönül vermiş, insanları kendisine hayran bırakmayı başarmış Adanalı sanatçıların fotoğraflarına, eserlerine, eşyalarına ve maket heykellerine yer verilmiştir. Bu sanatçılardan bahsedecek olursak; müzede önemli ve büyük bir yer tutan Yılmaz Güney başta olmak üzere, Şener Şen, Ali Şen, Abidin Dino, Orhan Kemal, Ali Özgentürk, Nurhan Tekerek, Muzaffer İzgü, Aytaç Arman, Mahmut Hekimoğlu, Meral Zeren, Orhan Duru, Bilal İnci, Menderes Samancılar ve daha nicesi isimleri,  fotoğrafları ve eşyaları ile ziyaretinize sunulmuş sizleri beklemektedir.

Bu müzeyi gezmeniz sizlerin, Türk Sinemasına büyük katkıları olan, sektörün oluşmasına ve gelişmesine büyük katkılar sağlayan sanatçılarımızı tanımanıza yardımcı olmaktadır. Bunların yanı sıra müzenin ikinci katında ise halka açık büyük bir sinema kütüphanesi de bulunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret etme şansınız olursa, eğer isterseniz arşivde yer alan filmlerden istediğinizi izleyebilmekte ve üst katta bulunan kütüphaneyi kullanabilmektesiniz. Müzede bu kadar çok Adanalı sanatçının bulunmasının nedeni de, Adana’nın sinema geçmişinin 1940’lara dayanıyor olması ve 1940’tan 1980’lerin ortasına kadar Türk sinemasının ekonomik ve senaryo anlamında desteklemiş bir kent olmasıdır.

Adana Sinema Müzesi
Adana Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeye giriş saatleri yaz ve kış dönemlerinde aynı olup 08:00 – 17:00 saatleri arasındadır. Müze haftanın 7 günü ziyarete açıktır ve müzenin giriş ücreti yoktur.

Adana Sinema Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kayalıbağ Mahallasi Atatürk Evi yanı Seyhan Caddesi No:35 Adana/SEYHAN açık adresi verilen müzeye ulaşım kolaydır ve Adana Otogarı’nda indikten sonra otogarın giriş kapısından ana caddeye çıkıp karşıya geçmeniz gerekmektedir. Şehir içi ulaşımı yapan Barkal dolmuşlarına binerek son durak olan Taş Köprüde inip, sol tarafa doğru yaklaşık 200 m yürümeniz, sizi sinema müzesine ulaştırmaktadır. Müzenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir başka müzeyle ilgili bilgi almak için Adana Fotoğraf Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir