Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi Hakkında Bilgi

Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Adana ili özellikle coğrafi şartlarının çok avantajlı olmasından dolayı, bu bölgeden geçen her medeniyet için yerleşim yeri olmuştur. Bu sebeple burada yaşayan her medeniyette, başta mimarisi olmak üzere kendine has nitelikleri geride bırakmıştır. Dolayısıyla Adana’da gezdiğinizde tarihi yapılarda çok farklı ve ilginç mimarilere rastlayabilmektesiniz. Adana’da gezilip görülecek tarihi müzelerden birisi de Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi’dir. Eğer gezi rotanızda Adana ilinin tarihi mekânlarını da ziyaret etmek varsa, Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Adana gün geçtikçe büyüyen bir ilimizdir ve her alanda önemli değerlere sahiptir. Yıl boyunca yapılan kültür- sanat etkinlikleri ile Uluslar arası Altın Koza Film Festivali ile adından ülke çapında her yıl daha da fazla söz ettirmektedir. Sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimini bizlere yansıtabilmek, gelecek nesillerin tarihini daha iyi kavrayabilmesini sağlamak ve o akıllara kazınan zorlu günlerin unutulmaması için çok sayıda müzeler açmakta ve her geçen gün bu sayıya bir yenisini eklemektedir.

Adana’yı Kurtuluş Mücadelesi ateşinin yakıldığı yer olarak tanımlamak mümkündür. Gazi Mustafa Kemal’in 31 Ekim 1918 yılında Adana’ya gelip, İskenderun’a çıkartma yapmayı amaçlayan Fransız ve İngilizlere karşılık verileceği emrini söylemesiyle yakılan bu ateş Adanalılar için gurur kaynağı olmuştur. Vatan ve bayrak sevgisiyle dolu gönüller esaret altında kalmayı kabullenmemiş ve bu zulme baş kaldırarak 5 Ocak günü düşmanlara karşı başlatmış oldukları bağımsızlık mücadelesini galibiyetle sonlandırmışlardır.

Adana Yeşiloba Şehitliği

Yeşil Oba Şehitliği Müzesi de bu zorlu mücadelenin kısmen de olsa anlatıldığı, tarihin yeni nesillere aktarılmasında önemli bir yeri olan müzelerden birisidir. Yeşil Oba Şehitliği Müzesinde yaklaşık 100 tane heykel yapılarak bu kurtuluş mücadelesi temsili olarak anlatılmaktadır. Herkesin mutlaka gezmesi gereken bir müzedir dediğimiz Yeşil Oba Şehitliği Müzesi her köşesinde sizleri milli mücadele dönemine götürmektedir. Müzede heykellerin yanı sıra ressam Mesut Dikel’in resimsel olarak canlandırmaları ve bunların Haluk Uygur tarafından düzenlenmesi ile Fransız işgali esnasında Ermeni çetelerinin Adana halkına yaptığı zulüm, tecavüz ve cinayet girişimleri çok güzel bir şekilde anlatılmakta ve tarihe önemli derecede ışık tutmaktadır.  Bu zulümde kadın, yaşlı, çocuk demeden herkes katledilmiş, bu olay Kurtuluş mücadelesi zamanlarından Adana halkının kalbinde bir yara olarak kalmıştır.

Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi
Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi

Adana Yeşiloba Şehitliği Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Hafta içi ve hafta sonu her gün açık olan müzeye giriş saatleri 8:00 ile 17:00 arasındadır. Müzenin giriş ücreti yoktur.

Adana Yeşiloba Şehitliği Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Yeşil Oba Mahallesi 46193 Sokak Adana/SEYHAN açık adresinde yer alan müzeyi ziyaret etmek istediğinizde, ulaşımdan korkmamalısınız. Adana Büyük Otogarda indiğinizde otogarın giriş kapısının orada bekleyerek Yeşil Oba’ya giden Barkal dolmuşları ile kolaylıkla Müzeye gidebilirsiniz. Şayet Adana çarşı merkezinde iseniz herkesin bildiği büyük bir alışveriş merkezi olan Çetinkaya’ nın oradan yine Barkal dolmuşlarından üzerinde Yeşil Oba yazılı olan minibüslere bindiğiniz takdirde de müzeye ulaşımınız mümkündür. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer turistik nokta hakkında bilgi almak için Adana Atatürk Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir