Batman Müzesi Eserleri, Giriş Ücreti

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Batman  ilinin gezilecek yerleri arasında Batman Müzesi ve müze parkının Batman ili için marka değeri taşımaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin gezebileceği, Batman  ve çevresi hakkında bilgi sahibi olunabilecek yer olan Batman Müzesi 12.03.2010 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır.

Batman Müzesi

Batman Müzesi, Batman Kültür Merkez kompleksinin güney cephesinde bulunmaktadır. 1500 m2’lik bir alanın üzerine kurulan müze binası iki katlı olmaktadır.  Müzenin içerisinde üç sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonların isimleri:

Neolitik Dönem Salonu
Ilısu Salonu
Hasankeyf Salonu

Bu teşhir salonlarında, paleolitik dönemden ortaçağa kadar 550 eser geniş tarih yelpazesi içerisinde sergilenmektedir. Batman’daki müze park projesi, Türkiye’de bir ilk olarak Batman ilinde hayata geçirilmiştir. Neolitik dönem özellikleri ile kerpiç evler, teşhir alanları, tunç dönemine ait mezar mulâjları, binlerce yıl öncesine ait kopyası olacak oyun taşları ve uygulama alanları bulunmaktadır.

Batman Müzesi
Batman Müzesi

Ilısu barajı yapım çalışmaları ile birlikte su altında kalacak olan Hasankeyf’te yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan ve tarihi büyük önem taşıyan mezarlar, oyun taşları ve evler müze bahçesine taşınarak koruma altına alınmıştır. Batman ’ın ilk açık hava müzesi olarak kurulan müze ziyaretçilerinin dolu dolu geçirebilecekleri bir gün sunmaktadır. Müzede ziyaretçiler için neolitik dönem evler ve yaşam canlandırmaları similasyon gösterileri ile sergilenmekte ve eski dönem insanlarının yaşam biçimleri canlandırılmaktadır. Hasankeyf kazı çalışmaları sırasında bulunan oyun taşlarının büyük modelleri yapılıp çocukların kullanımına sunulmuştur. Küçük ziyaretçilerin deneyerek öğrenmeleri için oyun alanı içerisinde sembolik kazı alanı hazırlanmıştır.

Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa Engelsiz Müze Projesi Batman ’da gerçekleştirilmiştir. Engellilerin kültürel ve sosyal yaşamına katkı sağlamak için hazırlanan proje ilk kez müzede uygulamaya geçirilmiştir. Müze girişinde engellilerin girişi için yapılan sarı bir yol bulunmaktadır. Kurulan engelsiz müze stantlarındaki detaylar, hem sesli hem de Braille alfabesi kullanılarak hazırlanan açıklama tabelaları bulunmaktadır. Hasankeyf ilçesinde Siirt’teki Gusir ve Başur Höyükleri’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan milattan önce 3 binli yıllara ait 6 eser 3 boyutlu yazıcı ile çıkarılıp, engellilerin müzeye geldiğinde eserlerin kopyalarına dokunabildiği ve eser hakkında sesli bir şekilde bilgi alınmaktadır.

Batman Müzesi Eserleri
Batman Müzesi Eserleri

Batman Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan – Ekim yaz açılış kapanış saatleri : 08.00 – 19.00
Kasım – Mart kış açılış kapanış saatleri : 08.00 – 17.00

Pazartesi günleri kapalıdır. Giriş ücreti alınmamaktadır, ücretsiz bir şekilde müzeyi gezebilirsiniz. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleriyle ilgili bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Batman Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Şehrin merkezinde Belde Mahallesi Barış Bulvarı’nda bulunan müzede 1B nolu otobüs hatları ile ulaşmak mümkündür. Yaklaşık 1 saatte kalkan otobüslere binip Barış Bulvarı’nda inerseniz, müzeye ulaşabilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Batman Hasankeyf başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir