Çorum Boğazköy Müzesi Hakkında Bilgi

Boğazköy Müzesi, Çorum ilinin gezilmeye değer birçok tarihi noktasından biridir. Alacahöyük Müzesi, Çorum Saat Kulesi, Şapinuva, Kandiber Kalesi, Boğazköy Müzesi Çorum İlinde görülmeye değer yapılardır.  Çorum ziyaretlerinde gezilecek yerlerden bir tanesi de Boğazköy Müzesi’dir. Boğazköy Müzesinde Hattuşa kazılarında açığa çıkarılanlar ve çevrene müzeye gelen eserler sergilenmektedir.

Boğazköy Müzesi 12 Eylül 1966 açılmış, 2011 yılında ise tekrar düzenlenmiştir. Çorumun 82 km. güneybatısında, Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır. Boğazköy müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir.

Çorum Boğazköy Müzesi Eserleri ve Tarihi

Ağırlıklı olarak Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede, Kakolitik, Eski Tunç, Roma, Frig ve Bizans dönemine ait önemli eserlerde sergilenmektedir. Boğazköy Müzesinin teşhir salonu içerisinde kronolojik ve tematik sergileme yapılmıştır. Zemin katta bulunan birinci salonda Asur ticaret kolonileri çağına ait pişmiş toprak eserlerinin sergilendiği vitrinler, eski tunç çağı ile başlayan teşhir düzeni, kronolojik olarak Frig, Galat, Roma dönemi ile devam etmektedir. Doğu Roma Dönemi ile de son bulmaktadır.

Sfenksli kapıdan geçilen Hitit salonunun içerisinde panolar ve eserler yer almaktadır. Bu tarihi eserler Hititlilerin devlet ve toplumsal yapısı hakkında bilgi vermektedir. Ünik eserler münferit vitrinlerde sergilenmektedir. Müzede yer alan orta vitrinlerde Hitit dönemine ait çivi yazılı tabletler, baskılı pişmiş toprak bullalar, silindir ve damga mühürler, bronz baltalar, taşçılık aletleri, iğneler, fildişinden dans eden tanrıça, üçlü tanrı grubu, kabartmalı seramik parçaları sergilenmektedir. Vitrinlerin aralarında ise büyük boy testiler ve kabartmalı ortstadlar yer almaktadır.

Hitit salonunun üst katında, Hititlilerin askeri ve dini yapısı, kazılarda bulunan malzemeler panolarla ve görsellerle sunulmaktadır. Müzenin bahçesinde Hitit dönemine ait sfenks, hiyeroglif yazılı kitabeler ve Doğu Roma Dönemine ait mezar stelleri ve mil taşları sergilenmektedir.

Hattuşa Antik kent içerisinde bulunan Sfenksli kapıda bulunan iki Sfenks yangında çok hasar gördüğü için restore edilmek üzere 1907 yılında Berlin’e gönderilmiştir. Restore edildikten sonra sfenkslerden biri İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne geri verilmiş, öteki ise Berlin Müzesi’nde muhafaza edilmiştir. 26 Kasım 2011 yılında her ikisi de Boğazköy Müzesi’nde sergilenmek üzere Çorum’a gönderilmiştir.

Çorum Boğazköy Müzesi
Çorum Boğazköy Müzesi

Çorum Boğazköy Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan – Ekim yaz açılış kapanış saatleri : 08.00 – 19.00
Kasım – Mart kış açılış kapanış saatleri : 08.00 – 17.00
Pazartesi günleri kapalıdır. Giriş ücreti 15 TL’dir.

Güncel bilet fiyatlarını muze.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Çorum Boğazköy Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Çorum’a 90 km uzaklıkta olan Boğazkale ilçe merkezinde bulunmaktadır. Çoruma geldikten sonra Boğazkale tabelalarını takip ederek, Boğazköy Müzesine ulaşabilirsiniz. Çorum otogardan kalkan, Boğazkale’ye giden otobüsler ile de müzeye ulaşım mümkündür.

Şehirdeki bir diğer turistik noktayla ilgili bilgi almak için Çorum Hattuşaş Antik Kenti başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir