Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Diyarbakır, tarihiyle, geçmişiyle, yemek kültürüyle ve farklı mekânlarıyla mutlaka gezilmesi gereken illerimiz arasında yer almaktadır. Diyarbakır ’ın il merkezi dışında ilçelerinde de çok faklı ve tarihi mekânlar bulunmaktadır. Diyarbakır  ziyaretinde, şehrin merkezinde bulunan ve gezilecek en güzel yerlerden biri olan Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Diyarbakır ’ın ilk Müzesidir.

Çoğunlukla Osmanlı dönemine ait kalıntılar sergileyen Arkeoloji Müzesi oldukça güzel ve içerisinde gezmesi oldukça zevklidir. Müzede sergilenen Osmanlı dönemine ait kalıntıları gördükçe o dönem gözünüzün önünde canlanacaktır. Müze de bulunan eserler oldukça ilginç ve büyüleyicidir. Şehrin tarihi ve turistik mekânları arasında sayılan müzeyi, Diyarbakır ’a giderseniz mutlaka ziyaret etmelisiniz.

1934 yılında Ulu caminin külliyesine ait Zinciriye medresesinde açılan müze, 1985 yılında Elazığ Caddesi üzerinde bulunan yeni binasına taşınmıştır. Müze bölgede gerçekleştirilen kazılar, satın alma ve müsadere gibi yolarla sergiledikleri eserlerin yanında, Çayönü, Hallançemi kazılarının dışında 2000 yıllardan beri Ilısu Barajı kurtarma çalışmalarında birçok tarihi eserle zengin bir koleksiyona sahip olmaktadır. Türkiye’deki ulusal müzelerden bir tanesi olan Diyarbakır  Arkeoloji Müzesi Mezopotamya ovasında yapılan kazılar sonucu elde ettiği paha biçilmez tarihi eserleri sergilemektedir. Ilısu barajı kurtarma çalışmalarında Diyarbakır  Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları sayesinde insanlık tarihine ait önemli bilgiler içeren bulgular bulunmakta, bu da Arkeoloji Müzesini ayrıcalıklı bir konuma getirmektedir.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Diyarbakır’da bulunan Arkeoloji Müzesinde M.Ö 8400’li yıllardan başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Artuklu, Selçuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı Dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Arkeoloji Müzesin de 1774 adet etnografik sikke ve 4976 adet de Arkeolojik eser bulunmaktadır. Arkeoloji Müzesinde toplamda 29270 adet envanterlik eser kayıtlı olup çoğu ziyaretçilere açıktır. Modern müzecilik anlamında teşhir sistemi olan müzede, resimler, grafikler ve anlatımlar kullanılmaktadır. Bu sayede izleyici ile eser arasında iletişim kurulmaktadır.

Arkeoloji Müzesi beş bin metre kare alan üzerine kurulmuştur. Konferans salonu bulunan müzede aynı zamanda üç katlı depo ve her katta laboratuar ile fotoğraf atölyesi de bulunmaktadır. Arkeoloji Müzesinde her türlü araç gereç bulunmakla beraber, yurt içinden ve yurt dışından ziyarete gelen ve tarihle ilgili çeşitli araştırmalar yapmak, tarih bilimine katkıda bulunmak isteyen bilim adamları ve öğrencilere de çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan – Ekim arası yaz ziyaret saatleri: 08.00-17.00
Kasım – Mart arası kış ziyaret saatleri : 08.00-17.00
Müze haftanın her günü ziyaretçilere açık olup tatil günü yoktur. Giriş ücreti ise 12,5 TL’dir. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Şehrin merkezinde, Profesör Selahattin Yağcıoğlu Caddesi üzerinde bulunan Diyarbakır  Arkeoloji Müzesine AZ ÜNİVERSİTE-500 EVLER, CE3-ÜNİVERSİTE TOKİ, CE4 MENURS-UNIVERSITE, CY YURT-UNİVERSİTE, K1 KARPUZLU-UNIVERSITE, H5 ILCE OTO-UNIVERSITE, G1 88 EVLER-UNIVERSIYE, F2 T.KONUT-UNIVERSITE, E8 TOKI-UNIVERSITE otobüs hatları ile ulaşmanız mümkündür. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik noktayla ilgili bilgi almak için Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum