Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi

Türkiye Cumhuriyeti’nin Marmara bölgesinde yer alan şehir; Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, tarihi güzellikleri, meşhur camileri, anıtları ve doğal güzellikleriyle mutlaka gezilip görülmesi gereken şehirlerimizden bir tanesidir. Gezilip görülmesi gereken yerler arasında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi vardır ki buram buram tarih kokan bir müzedir.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya seksiyonu olarak iki seksiyondan oluşmaktadır.

Arkeoloji Seksiyonu

Sergide Paleontolojik döneme ait fosillerle bulunur. Bu bölümde fil, gergedan ve at türünden hayvanların savunma, çene kemiği, diş ve omurlarına ait parçalar bulunmaktadır. Ayrıca deniz hayvanları ve bitki fosilleri de yer almaktadır.

Arkeolojik buluntular; taş, kemik ve pişmiş toprak kalıntılarının bulunmasıyla başlamıştır.
Binanın bahçesinde yer alan Hacılar Dolmeni kazısında bulunan eserler, Lalapaşa Arpalık Dolmeni ve Taşlıca Bayır Tümülüs’ü kurtarma kazılarında bulunan çeşitli kaplar; M.Ö. 1400-800 yılları arası döneme ait kültürün belgeleri olarak ziyaretçilere sunulmaktadır. Seksiyondaki eserlerin pek çoğu 1971-1972 yıllarından itibaren süre gelen Enez kazısında bulunan eserlerdir. Klasik-Helenistik-Roma ve Bizans dönemlerine ait taş, pişmiş toprak, bronz ve cam eserler sergilenmektedir. Güzellik ve Aşk Tanrıçası Afrodit’e ait pişmiş toprak Kült Heykelcikleri dikkat çeken eserler arasında yer alır.

Mermer heykeller ve steller arasında bölgenin yerli halkına ait tanrılaştırılmış tasvirli mezar stelleri, müzede sergilenen yöresel eserlerdendir. Anadolu Medeniyetlerine ait eserlerin birçok örneği müzemizde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Etnografya Seksiyonu

94 yıl boyunca süre gelen Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan Edirne, XVII. yüzyılda dünyanın 4. büyük şehri olarak bilinmektedir. Müzede bu özgün kültürün yansımaları dikkat çekerken gelin ve sünnet odasında bulunan halılar ve işlemeler ile Edirne yöresine ait yüklükler, devrin sanat değeri yüksek eserlerindendir.

Edirne Evleri Keten Sıva Örnekleri, Hamam Köşesi, Edirne Oturma Odası Köşesi, çeşitli işleme ve kıyafetler, takılar ile oyalar ve Topkapı Sarayı Müzesi tarafından hediye edilen tombak ibrikler, gülabdanlar, buhurdanlıklar, dikkati çekici eserler arasındadır.

Balkanlara has yöresel kıyafetler bulunmaktadır. Hat sanatının değişik örnekleriyle donatılmış salonda Ulu Önder Atatürk’ün Edirne’ye yaptığı seyahat sırasında kullandığı, battaniye ve üzerinde Balkan Savaşı’nın resmi bulunan ipek mendil gibi bazı özel eşyaları da sergilenmektedir.
Edirnekâri, Edirne işi olarak bilinen bezeme, tahtanın üzerine boyayla yapılan süsleme sanatına verilen addır. Edirne işi; kullanılan boyaların renginin kalıcı olması, süslemede natüralist çiçek, yaprak, meyve motiflerinden oluşmasıyla dikkat çekmektedir. Kaynaklarda Edirne işi çekmece, sandık, kapı, tavan, dolap kapakları vb. üzerine uygulanan bir sanattır. 17.y.y.’da erken dönem Edirne işi süslemelerde motifler, çiçekler, daha çok tek başına kullanılan basit buketler ya da küçük çiçeklerden oluşmuş süslemeler de vardır. 18.y.y.’da ise çeşitli çiçekler, buket halinde veya vazo içinde resmedilmiş süslemeler mevcuttur. Müzede Edirne işi süsleme örnekleri de sergilenmektedir.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi günü hariç haftanın her günü olmak üzere, Nisan-Ekim ayları arasında 09:00-16:30 saatleri içerisinde, Kasım-Mart ayları arasında 09:00-17:00 saatleri içerisinde ziyaretçilere açıktır. Giriş Ücreti ise 12,5 TL’dir. Müzenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım 

Eğer ziyaretiniz sırasında şahsi aracınız varsa, şehir merkezine geldikten sonra ilk dönel kavşaktan dönerek Mimar Sinan Sokağı’na devam edin. Sonrasında karşınıza çıkan levhayı takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz. Eğer aracınız yoksa otogar ya da havaalanından yine şehir merkezine gelerek önünde müzenin isminin yazılı olduğu herhangi bir otobüse binebilirsiniz.

Bölgedeki bir başka turistik nokta için Edirne Selimiye Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir