Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Hakkında Bilgi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, şehirde gezilecek önemli noktalardan biridir. Gaziantep halk arasındaki adıyla Antep Türkiye’nin hala yaşanılan en eski kenti, aynı zamanda Dünya’nın da hala yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birinci olan Gaziantep, mimarisi ve tarihiyle görülmeye değer şehirlerimizdendir. Gezilmeye ve mutlaka görülmeye değer olan birçok yer arasında Oyun ve Oyuncak Müzesi ilk sıralarda gelmektedir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayara, tablete ve telefona esir olan günümüz çocuklarının, bilgisayarı olmayan eski çocukların neler ile oynadıklarını görme mekânı olan Oyun ve Oyuncak Müzesi Türkiye’nin 4. Oyuncak Müzesi unvanına sahiptir. Müze 6 Nisan 2013 tarihinde ziyaretçilerine hizmet vermeye başlamıştır. Gaziantep’in meşhur mahallelerinden olan Tarihi Bey Mahallesi’nde bir Antep Evi’nde, 1700-1970 yılları arasında yapılan 591 el yapımı oyuncak çocukların beğenisine sunulmaktadır.

Başkan Güzelbey ve Şair ve Yazar Sunay Akın’ın emekleri sayesinde şehre kazandırılan müze, tarihi güzellik bakımından da ziyaretçilerin gözdesi haline gelmiştir. Eskilerde Gaziantep evi olarak kullanılan birçok tarihi ev olan bölge yenilenerek halka tekrar kazandırılmıştır. Kazandırılan evlerin bazıları kafeterya, bazıları atölye, bazıları sanat merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu evlerin en güzel yanı, birkaç tanesinin müze olarak kullanılmasıdır. Bunlardan bazıları Atatürk Anı Evi, Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi’dir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep’e  kültür ve sanat boyutuna yeni bir halka daha eklenmiştir. Oyuncak Müzesi sadece Gaziantepli çocuklara değil tüm dünya çocuklarına hizmet verecektir. Her ülkeden her şehirden ziyaret etmek isteyenler mutlaka olacaktır. Teknoloji çağının çocukları bilgisayara esir olmuş durumdadır. Müzeyi gezdikleri zaman teknolojinin gelişmediği zamanlarda çocukların nelerle mutlu olduğunu ve nelerle eğlendiklerini görebilecekleri ve öğrenebilecekleri bir mekândır.

Müzenin restorasyonu sırasında tatlı bir sürpriz ile karşılaşılmıştır ve tarihi binanın zemininde bir mağaranın olduğu fark edilmiştir. Mağaranın aslında iki katlı olduğu görülmüştür. Muhteşem bir yapısı ve özelliği olan şato gibi taştan bir mekân olması restorasyon yapanları şaşırtmıştır. Müzenin aslında yalnızca çocuklar için yapılmış bir müze olmaması, çocukların anne ve babaları, hatta dede ve nineleri için de gezilecek, anılarını tazeleyecekleri güzel bir müze olması ilginçtir. Kısacası büyükler de geçmişten kendilerine bir şeyler bulabilir ve müzeden mutlu ayrılabilirler. Bu açıdan her yaştan ziyaretçinin mutlu ayrılabileceği güzel bir mekândır.

Oyun ve oyuncak Müzesi’nde sadece eski oyuncaklar sergilenmemektedir. Medeniyetin ve teknolojinin gelişim sürecinin oyuncaklara nasıl yansıdığı anlatılmaktadır. Ayrıca müzede çocukların hayal dünyasını geliştiren, eski oyunların görülmesini ve öğrenilmesini sağlayan, o oyunların oynandığı zamanları gören ziyaretçilerin anılarını tazelediği ve hatta duygulandığı bir yer olarak mekân, bütün bunları yaşayabilme imkânı sunan etkinlikler de düzenlenmektedir.

Haftanın her günü ziyaretçilerine açık olan müzeye giriş ücreti de bulunmamaktadır (ücretsizdir).

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Gaziantep merkeze 5 km uzaklıkta olan müzeye gidiş süresi ise 15 dakikadır. Üniversiteden çıkan Yeşil Karataş 1 tabelalı dolmuşlara binerek kolaylıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin tam konumuna Google Maps üzerinden erişebilirsiniz. Bölgedeki bir diğer turistik nokta için Gaziantep Hamam Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir