Kars Ani Örenyeri Hakkında Bilgi

Kalesiyle, Ani Örenyeriyle, kaşarıyla ve kayak merkeziyle ünlü olan Kars, ülkemizin en kuzeydoğu bölgesinde bulunan illerden birisidir. Kars’ın en önemli tarihi kalıntıları olan Ani Örenyeri, Ortaçağ zamanında kurulan bir şehirdir. Şehir, tarih boyunca çok çeşitli medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır.  Kars’a yolunuz düşerse Ani Örenyeri mutlaka gezilip görülecek yerlerdendir.

Ani Örenyeri, 4500 metre uzunluğunda ve 8 metre yüksekliğindeki surlardan meydana gelen bir yapı olup, Kars’ın en önemli tarihi kalıntılarından biridir. Uzun surlardan meydana gelen örenyeri, dörtgen ve daire şeklindeki çok sayıda burçlarla güçlendirilmiştir. Ortaçağ’da, çok sayıda medeniyetlerin yerleşim yeri olan tarihi şehir, yüzyıllar boyunca insanlar tarafından mesken olarak kullanılmıştır. Bunun nedeni, savunmaya ve yerleşime çok elverişli bir coğrafyada bulunması ve su kaynaklarına yakın olmasıdır.

Şehrin su gereksinimi, debisi yüksek olan Arpa Çay tarafından karşılanmıştır. Ortaçağ zamanında en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu’nun Kafkasya’dan Anadolu topraklarına ilk giriş yeri olan şehir, bu dönemde Kuzey Anadolu topraklarının ekonomik, politik ve kültürel merkezi haline gelmiştir. Bundan dolayı Ani, Ortaçağ döneminin en önemli şehirlerinden birisidir. Bünyesinde birçok kültürü barındıran Ani’de, tarih boyunca dini ve sivil mimarinin en güzel örneklerini görmek mümkündür. Türkler, Ermeniler ve Gürcülerin beraberce barış içinde yaşadığı şehirde, kilise, cami ve Zerdüşt tapınağına rastlamak mümkündür. Bu durumu günümüz toplumlarıyla kıyaslayacak olursak, Ani’de yaşayan halk için daha barışçıl ve tahammüllü yorumlarının yapılmasına yol açar.

Günümüzdeki kalıntıların büyük çoğunluğunun, milattan sonra 8. ve 13. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Bu yıllarda şehir ekonomi ve sanat yönünden oldukça gelişmiştir. Şehir aynı zamanda 1001 Kiliseli Şehir ve 40 kapılı Şehir adlarıyla da anılır. Ani Örenyeri’nde 1880 yıllarında keşfedilen bir yer altı şehri de bulunmaktadır. Yer altı şehrinde 823 adet yapı ve mağara vardır. Şehrin Surları, 8 adet kilise ve bir de cami günümüzde ayakta duran eserlerdendir. Aslanlı Kapı denilen yapı şehrin girişini oluşturur. Ani Örenyeri’nde arkeolojik kazılar, restorasyon ve koruma çalışmaları halen devam etmektedir.

Kars Ani Örenyeri
Kars Ani Örenyeri

Kars Ani Örenyeri Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Örenyerinin yaz dönemi (Nisan-Ekim arası)giriş saatleri 09:00-19:00 arasıdır. Kış döneminde ise (Kasım-Mart arası) 08:00 ile 17:00 arası örenyeri ziyaretçilerine açıktır. Müzeye giriş ücreti 22 TL’dir. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücreti için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kars Ani Örenyeri Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Kars şehrimize 42 kilometre uzaklıkta olan Ani Örenyeri, Ocaklı köyü sınırları içerisindedir. Kendi özel aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Kars’ dan Ocaklı Köyü’ne otobüs seferleri de bulunmaktadır. Bölgedeki bir başka turistik nokta hakkında bilgi almak için Kars Sarıkamış Kayak Merkezi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir