Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi

Yaklaşık 3000 yıllık tarihe sahip olan ve birbirinden farklı medeniyetlerin yer aldığı İzmit’te bulunan Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya müzesi, içerisinde birbirinden farklı ve özel olan tarihi eserlerin sergilendiği yerlerden biridir. Tarih ve kültür severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri olan bu müze, Eski Gar alanında bulunmaktadır.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, birbirinden farklı medeniyetlere ait olan çok sayıda eserin yer aldığı, nadide müzelerimizden bir tanesidir. Bu müzede yaklaşık 5 bin 250 eser sergilenmektedir. Bu eserler Paleolitik, Helenistik, Bizans, Osmanlı ve Roma dönemine ait, muhteşem görünümde ve özellikte olan eserlerdir. Müzenin girişinden itibaren bahçesinde ve iç kısmında birbirinden farklı heykeller, mezar kapakları ve sütunlar bulunmaktadır.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Tarihi

Tarihin neredeyse tüm güzelliklerinin barındığı bu müze, Alman Mimar Otto Ritter tarafından çizilmiştir ve 1873-1910 tarihleri arasında, müzenin içerisindeki yapılar inşa edilmiştir. Bu müze, Eski Gar ve Ambar binalarının bulunduğu bir yerde inşa edildiği için bu bölümler kullanılmış ve yeniden düzenlenmiştir. Bu müzenin içerisinde Tamir Atölyesi, Lojman Binası ve Su Deposu bulunmaktadır. Müzenin yapısında iki adet Tekel Deposu birleştirilerek, sergilenen eserler için teşhir salonu oluşturulmuştur.  Tarihi Gar binalarının kompleksinde yer alan müze, 2004 yılında restorasyon çalışmalarına alınmış ve bu çalışmalar 2007 yılına kadar devam etmiştir. 2007 yılının başlarında ziyaretçilere açılan müzede bulunan teşhir salonlarının yanında, 130 kişilik bir konferans salonu da mevcuttur.

Müzede bulunan eserlerin pek çoğu müze içerisinde yer alırken, büyük bir kısmı da güvenlik önlemleri nedeniyle, bahçede sergilenmektedir. Müzenin yer aldığı kompleksin içindeki binalardan biri, eserlerin incelenmesi ve araştırılması sebebiyle laboratuvar haline getirilmiştir.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Kocaeli Mevsim Heykelleri’nin Hikayesi

Müzenin bahçesinde, giriş kısmında bulunan bu Mevsim Heykelleri, yaz, kış ve sonbaharı temsil etmektedir. Bu üçlü heykelin dikkat çeken kısmı, tek gövde üzerinde yer alıyor olmasıdır. Bu heykellerden sağda yer alan Sonbahar heykelinin ilginç ve üzücü bir hikayesi vardır. Bu heykel 2001 yılında müzeden çalınmış ve yurt dışına kaçırılmıştır. Aradan bir üre geçtikten sonra ise Almanya’da ki bir müzayede de sergilenen heykel, müze görevlileri tarafından fark edilmiş ve büyük çabalar sonucunda tekrar getirilmiştir.

Kocaeli Mevsim Heykelleri
Kocaeli Mevsim Heykelleri

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Eserleri

Kocaeli müzesi, çok fazla medeniyetin tarihine ev sahipliği yapan bir müze olduğu için, mükemmel denebilecek kadar güzel olan pek çok esere de sahiptir. Bu müzede ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken ve müzeye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken eserlerden, aşağıdaki şekilde bahsetmek mümkündür;

Herakles: Hem Yunan hem de Roma mitolojisinin baş kahramanı olan Herakles, bizim deyimimiz ile Herkül olarak da bilinmektedir. Herkül, yenilmezliğin ve savaşın simgesi olmuş bir yarı tanrı, yarı insan olarak bilinmektedir. Bu müzede bulunan Herakles heykeli, Roma döneminden günümüze kadar ulaşabilmiş olan en güzel heykellerden biridir. Bu heykelin de tıpkı Mevsim Heykelleri gibi üzücü bir öyküsü vardır. Dünyanın en büyük Herkül heykelleri arasında yer alan bu heykel de hırsızlar tarafında kaçırılmış ve parçalanarak, yurt dışına kaçırılmak istenmiştir. Bu heykelin şu anda sergilenen bölümleri, bir çöplükte bulunmuştur ve diğer parçaları halen kayıptır.

Altın Taç: Müzede bulunan tüm altın aksesuarlar kadar ihtişamlı ve ilgi çekici olan bu taç, oldukça zevkli bir işçiliği yansıtmaktadır. Günümüz modasına bile uygun olan bu Taç, mutlaka görmeniz gereken eserler arasında yer alıyor.

Sokrates Büstü: Tarihin en eski ve en çok bilinen adamlarından biri olan Sokrates’in, gerçeğe en yakın büstünü bu müzede görebilirsiniz. Mermerden yapılan bu muhteşem Büst, günümüze kadar özelliğine korumuş olan nadide eserlerden biridir ve mutlaka görülmelidir.

Kocaeli Müzesi’nin dışında yer alan vagonlar vagon restoran olarak düzenlenmiştir ve hemen yanındaki binada kafe bulunmaktadır. Buraya yapılmış olan vagon restoran, Türkiye’deki ilk örneklerindendir.

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Eserleri
Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Eserleri

Kocaeli Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan ve Ekim aylarında müze giriş saatleri; 09:00 ve 19:00 saatleri arasındadır.

Kasım ve Mart aylarında müze giriş saatleri ise; 09:00 ve 17:00 saatleri arasındadır.

Tatil günlerinde her gün açıktır ve müze giriş bedeli 12,5 TL’dir. Eğer Müzekart’ınız varsa Kocaeli Müzesi’ni 1 yıl boyunca 2 kez, Müzekart+ ile de sınırsız olarak ziyaret edebilirsiniz. Güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri hakkında bilgi almak için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kocaeli Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

İstanbul’dan gelecek olan ya da araçları ile müzeyi ziyaret edecek olanlar için; D/100 karayolundan Nuh Çimento’yu gördüğünüzde içeri girin. Bu yoldan düz ilerleyin. Yaklaşık 1 km sonra karşınızda göreceksiniz. Eğer otobüs ile ziyaret etmek isterseniz, Kocaeli şehir merkezinden kalkan 28 numaralı otobüse veya 57 numaralı otobüse binebilirsiniz. Bu otobüslerden Fabrika caddesinde bulunan Seka Cami’ni görünce inin. Otoyol üzerinden inerek 220 metre yürüdükten sonra, Müze’ye rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki diğer turistik noktalar için Kocaeli Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir