Silifke Gezilecek Yerler Nereler?

Mersin’de gezilecek yerlerin ve yaz turizminin büyük bir bölümü, Silifke gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır. Göksu Nehri’nin denize döküldüğü yerde, Doğu Akdeniz’in bütün güzelliklerini yansıtan Silifke ilçesinin tarihi, M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır.

Mersin şehir merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta yer alan bu güzel tatil beldesi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi güzellikleri ile turistler açısından tam bir cennettir. Bölgede yoğun olarak Roma-Bizans dönemine ait eserlere rastlanmaktadır. Limonlu Çayı ise bölgenin doğal güzelliklerini yansıtan bir yer olarak öne çıkmaktadır.

Kısa Kısa: Silifke Gezilecek Yerler

Mersin’in Silifke ilçesinde gezilecek yerlerle ilgili kısa tanıtımlara alt kısımdan ulaşabilirsiniz. Bu bölgelerle ilgili sitemizde detaylı tanıtım yazısı bulunanlara başlık kısmına tıklayarak yönlendirme yapabilirsiniz.

Silifke Narlıkuyu

Narlıkuyu, sadece Silifke’nin ve Mersin’in değil aynı zamanda Türkiye’nin de önemli turizm noktalarından bir tanesidir. Keşfedilmeyi bekleyen güzellikleri barındıran Narlıkuyu, yeraltı suyunun Akdeniz’e döküldüğü bir noktada bulunmaktadır. Tarihte bu bölgede bulunan hamamın mozaikleri ve diğer tarihi eserler, günümüzde Narlıkuyu Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Narlıkuyu’nun en bilinen turizm merkezleri ise Cennet ve Cehennem Obruklarıyla, Astım-Dilek Mağarası’dır.

Silifke-Mersin karayolunun 20.kilometresinde yer alan Narlıkuyu, sahil kenarında yer alan balık lokantaları ve Üç Güzeller Mozaiği (Aglie, Thalia ve Euphrosyne) ile bilinmektedir.

Silifke Gezilecek Yerler: Narlıkuyu
Silifke Gezilecek Yerler: Narlıkuyu

Aya Tekla Kilisesi: Aya Tekla Kilisesi, bölgedeki en önemli dini merkezlerden biridir. Hıristiyanlığı yaymaya çalışan Azize Thekla’nın baskılardan kaçarak saklandığı mağara, zamanla dini bir merkez haline gelmiştir. Silifke ilçesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan bu mağara, Hıristiyanlarca kutsal sayılmaktadır.

Cambazlı Kilisesi: Silifke’ye 30 kilometre, Uzuncaburç’a ise 13 kilometre uzaklıkta yer alan Cambazlı bölgesi, Hıristiyanlar için önemli bir diğer bölgedir. Kilisesiyle öne çıkan Cambazlı’da anıt mezarlar ve sarnıç kalıntıları da bulunmaktadır. Cambazlı Köyünde Helenistik, Roma ve Bizans yerleşim yerlerini bir arada görmek mümkündür.

Aya Tekla - Cambazlı
Aya Tekla – Cambazlı

Cennet ve Cehennem Obrukları: Silifke ilçesine 22 kilometre uzaklıkta yer alan bu bölgede Cennet Obruğu ve Cehennem Obruğu adlarında iki ayrı çukur bulunmaktadır. 250 metre uzunluğa ve 110 metre genişliğe sahip olan Cennet Obruğu’na 452 basamaklı bir antik merdiven yardımıyla inilmektedir. Silifke gezilecek yerler listesindeki Cennet Obruğu’nun hemen 75 metre kadar ilerisinde yer alan Cehennem Obruğu’na ise iniş bulunmamaktadır. Mitolojiye göre Zeus, cezalandırdığı dev ejderha Typhon’u buraya hapsetmiştir.

Adamkayalar: Silifke Kızkalesi’nin 10 kilometre kadar kuzeyinde bulunan Adamkayalar, Şeytan Vadisi Deresi’nin dik yamaçlarına oyulmuş figürlerden oluşmaktadır. 10 ayrı kompozisyon içeren figürlerde 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir dağ keçisi bulunmaktadır. Kilikia’nın başka hiçbir noktasında rastlanmayan bu kabartmaların M.Ö. 2.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Cennet Cehennem - Adamkayalar
Cennet Cehennem – Adamkayalar

Silifke Kalesi: Silifke ilçesine hakim bir tepenin üzerinde yer alan Silifke Kalesi, Erken Roma Dönemi eserlerinden bir tanesidir. Silifke gezilecek yerler listesindeki kalenin içerisinde su sarnıçları, kemerli galeriler ve depolar bulunmaktadır.

Silifke Müzesi: Silifke ilçe merkezindeki Taşucu Caddesi üzerinde yer alan Silifke Müzesi’nde çeşitli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Silifke gezilecek yerler listesindeki müzede sergilenen koleksiyon genellikle Gülnar, Meydancıkkale, Mut, Aydıncık ve Kelenderis bölgelerinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan eserlerden oluşmaktadır.

Silifke Kalesi - Silifke Müzesi
Silifke Kalesi – Silifke Müzesi

Zeus (Jupiter) Tapınağı: Zeus Tapınağı, Silifke şehir merkezinde bulunmaktadır. Tapınak olarak inşa edilmesine rağmen daha sonra kiliseye çevrilen yapı, Roma dönemine aittir. Silifke gezilecek yerler listesindeki tapınağın beş sütunu, ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır.

Kanlıdivane: Mersin-Silifke karayolunun 38.kilometresinde bulunan sapaktan sapılarak 3 kilometre sonra ulaşılan Silifke gezilecek yerler listesindeki Kanlıdivane, bir çöküntünün yamaçlarının bulunduğu bölgedir. Bölgenin özelliği, çöküntü yamaçlarına oyulmuş olan insan figürleridir.

Göksu Deltası: Göksu Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede oluşan Göksu Deltası, 150 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Türkiye’de görülen 450 kuş türünden 332’sine ev sahipliği yapan Göksu Deltası, aynı zamanda caretta cerattaların yumurtlama alanlarından bir tanesidir. Silifke gezilecek yerler listesindeki bölgede aynı zaman çok sayıda yengeç türü de bulunmaktadır.

Zeus Tapınağı - Göksu Deltası
Zeus Tapınağı – Göksu Deltası

Çamdüzü: Silifke gezilecek yerler listesindeki Çamdüzü, ilçeye yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır. Konya yolundan ayrılan Gülnar yolu üzerinde bulunan Çamdüzü, orman içerisinde bir dinlenme alanıdır.

Korykos: Silifke’nin 50 kilometre kadar batısında yer alan Korykos Antik Kenti, M.Ö. 4.yüzyılda kurulmuş bir yerleşim yeridir. Ünlü Romalı hatip Cicero’nun bu antik kentte uzun zaman boyunca valilik yaptığı düşünülmektedir. Ayrıca Silifke’nin simgelerinden biri olan Kız Kalesi’nin bu antik kenti denizden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla kullanıldığı düşünülmektedir.

Elaiussa-Sebaste: Mersin’in Erdemli ilçesini sınırları içerisindeki Ayaş Köyü yakınında Krykos’un kuzeydoğusunda yer alan Elaiussa-Sebaste Antik Kenti, 3-5 kilometrelik geniş bir alana yayılmıştır. Kaynaklara göre kentin adı ilk kez ‘’kutsal ve özerk’’ özelliği ile M.Ö. 1.yüzyılda geçmektedir. Antik Dönem’de bölge çok fazla göç aldığı için farklı yapı üsluplarının karıştığı bölgede, yeni bir sanat anlayışının doğduğu söylenebilir. Silifke gezilecek yerler listesindeki bölgede Korinth düzeninde bir adet tapınak, tiyatro, bazilika, su kemeri ve kaya mezarlarının kalıntıları bulunmaktadır.

Korykos - Elaiussa Sebaste
Korykos – Elaiussa Sebaste

Olba: Tam adı Olba-Diocaisareia olarak geçen bu antik kent, Silifke’nin yaklaşık 30 kilometre kadar kuzeyinde yer almaktadır. 1200 metre yüksekliğinde bir tepeye inşa edilen kentin tarihi, M.Ö. 300 yıllarına kadar uzanmaktadır. Silifke Olba’da Helenistik Dönem’den kalan anıt kule, Zeus Olbios Tapınağı ve anıt mezar kalıntıları bulunmaktadır.

Seleukeia: Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Seleukeia Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. I. Seleukos Nikator tarafından kurulan Silifke gezilecek yerler listesindeki antik kent içerisinde dört kuleli kale, tiyatro, stadyum ve bölge halkı tarafından Dikilitaş olarak bilinen tek sütunu günümüze ulaşabilmiş bir tapınak bulunmaktadır.

Olba - Seleukeia Dikilitaş
Olba – Seleukeia Dikilitaş

Mersin’den Silifke’ye Nasıl Gidilir? Silifke Ulaşım Bilgileri

Mersin Silifke arasında Silifke KOOP otobüsleri sefer yapmaktadır. Yaz döneminde bu sefer aralıkları daha sık olmaktadır. 2016 için duyurulan sefer saatlerine göre otobüs seferleri sabah 05:30’da başlamakta ve saat 20:00’de bitmektedir. Silifke’nin haritadaki tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Ayrıntılı ve güncel bilgi için Silifke KOOP numaralarını arayabilirsiniz:

Silifke Otogar: 0 324 231 68 57
Merkez: 0 324 237 12 74
Erdemli: 0 324 515 16 05
Kızkalesi: 0 324 523 21 31
Silifke: 0 324 714 28 40 / 0 324 714 09 67

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum