Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı

Japon Mühendis Kishi Ryoichi için Yalova’da inşa edilen Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı, oradan geçerken denk gelenler için sadece bir heykel olarak görülebilir. Ama haberlerde denk geldiğim bu anıtın ve mühendisin öyküsünü duyduğum zaman bunu mutlaka sizlerle paylaşmalıyım dedim. Bu yüzden bu yazımı Kishi Ryoichi’ye ve Yalova’da onun anısına dikilen Haysiyet Anıtı’na ayırdım.

İstanbul-İzmir arasını 78 kilometre kısaltan Osman Gazi Köprüsü’nün açılışı, 1 Temmuz 2016 tarihinde yapıldı. İzmit Köprüsü’nde bulunan Osman Gazi Köprüsü’nün inşaatı sırasında hayatını kaybeden Japon Mühendis Kishi Ryoichi’nin mutlaka duymanız gereken bir hikayesi ve görmeniz gereken bir anıtı var.

Kishi Ryoichi Kimdir?

Japon Mühendis Kishi Ryoichi, IHI şirketi ile ITOCHU konsorsiyumunun inşa ettiği Osman Gazi Köprüsü’nün inşaatı için Türkiye’ye gelmiştir. Köprünün inşası sırasında catwalk- kediyolu olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan 51 yaşındaki Ryoichi, 23 Mart 2015 tarihinde Yalova Altınova Mezarlığı’nda intihar etti.

Kishi Ryoichi
Kishi Ryoichi

Yalova’nın Altınova İlçesi’ndeki mezarlık girişinde cesedi bulunan Kishi Ryoichi’nin bilek ve boğazını keserek intihar ettiği belirlendi. Yapılan araştırmada, Japon mühendisin yanında not bulundu. Mühendisin intiharından önce yazdığı notta ”Olayın sorumluluğu tamamen bana ait” yazdığı ve halatın kopmasından kendisini sorumlu tutarak yaşamına son verdiği belirtildi.

Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı

Yalova Belediyesi, yaşanan bu üzücü olay sonrasında Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile Japon mühendis için Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı dikme kararı aldı.

Riyoichi Kıshi anısına Yalova’da yapılan anıt, 16 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen törenle açıldı. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsolos Keiichi Kosakı, IHI Proje Müdürü Takeshi Kawakami ve davetliler katıldı.

Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı
Yalova Japon Mühendis Haysiyet Anıtı

”Haysiyet Heykeli” gerek tasarım programı gerekse kullanılan malzemenin seçimi açısından Japon kültürünün izlerini taşımaktadır.

Heykel; dikey kullanılmamış metal aksam ve yatay kullanılan doğal malzeme çevre düzenlemesi ile bütünlük oluşturmaktadır. Aynı zamanda heykelin kaidesi işlevi yapan yatay alan Japon kültüründeki Zen felsefesi ve Bahçe üslubunun izlerini taşımaktadır. Siyah-beyaz bazalt taşlarla döşenmiş, yüzey yaşam ve ölümü simgelemektedir. Yine yatay ve dikey podemo taşlarının kullanımındaki karşıtlık yaşam-ölüm olgularını destekleyecek unsurlar olarak kullanılmıştır.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Yalova Yürüyen Köşk başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir