Ankara Beynam Atatürk Ormanları Hakkında Bilgi

Ankara’da gezilecek doğa güzelliklerinden biri olan Beynam Ormanları, Beynam Atatürk Ormanları adıyla da anılan bir bölgedir.

Ankara şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Beynam Ormanı, Bala ilçesi sınırları içerisindedir. Beynam Mahallesi’nde bulunan Beynam Ormanları, 1966 yılında korunmaya alınmıştır. ”Kalıntı orman” statüsü ile Bakanlar Kurulu tarafından muhafaza edilmesi kararlaştırılmış ve 1978 yılında ”Doğal Sit Alanı” olarak belirlenmiştir.

Ankara Beynam Atatürk Ormanları

Beynam Ormanları, günümüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. İçerisinde yaklaşık 419 farklı bitki türünü barındıran ormanda görülen en yoğun türler; çam, meşe ve karaçamdır. Zengin bitki türünün arasında kurt, tilki, porsuk, tavşan, domuz, ağaç sansarı, tarla sincabı gibi memeli hayvanlar yaşamını sürdürmektedir. Ayrıca keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk ve çavuşkuş gibi türler, bölgede yaşayan bazı kuş türleri arasındadır. Ayrıca bu kuş türlerinin arasında nadir olarak görüşen şah kartalı da bulunmaktadır.

Ankara Beynam Atatürk Ormanları
Ankara Beynam Atatürk Ormanları

Beynam Ormanlarında Ne Yapılır?

Yaklaşık 500 hektarlık bir alana sahip olan Beynam Atatürk Ormanı içerisinde Orman Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan piknik alanları, kır gazinosu, tuvalet, çocuk oyun parkı ve otopark bulunmaktadır.

Son yıllarda bölgede yapılan çalışmalarla birlikte bu bölge piknik yapmak için daha çok kullanılır hale gelmiştir. Ankara’ya ortalama 50 dakika uzaklıkta olan bölge, özellikle yaz aylarının hafta sonlarında bir hayli kalabalık olmaktadır. Bölgede yer alan yürüyüş parkurları, Ankara’ya yakın yerlerde trekking aktivitesi yapmak isteyenler için idealdir.

Beynam Atatürk Ormanları
Beynam Atatürk Ormanları

Bala Beynam Ormanına Nasıl Gidilir?

Beynam Ormanları, Ankara şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre, Gölbaşı ilçesine 23 kilometre ve Bala ilçesine 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ankara’dan Beynam’a gitmek için Ankara’dan Gölbaşı ilçesini geçtikten sonra Oğulbey mevkiinden sola dönüş yaparak Beynam Mahallesi’ne gelirken sağ taraftan Beynam Ormanları tabelasını takip etmelisiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki gezilecek bütün turistik noktalar için Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir