cassata

Birbirinden Leziz İtalya Tatlıları

Dünya mutfakları arasında Türk mutfağına en yakın lezzetlerin olduğu İtalya tatlıları meşhur olduğunu biliyor musunuz? Hangisi en lezzetli, hangisi en hafifi? İşte İtalya’da yenmesi gereken tatlılar…

Dünyanın en iyi lezzetleri konuşulduğunda İtalyan mutfağına gelindiğinde akan sular durur. Özellikle yurtdışı turu yapan biri Avrupa ve çevresinde geziyorsa bilir; İtalyan lezzetleri öylesine efsaneleşmiştir ki, İtalya için seyahat programları hazırlanırken, gezilecek yerler kadar, yenmesi gereken İtalyan yemekleri de bellidir. İtalyan tatları denildiğinde aklınıza gelen ilk öncelikle nefis makarnalar ve pizzalar olabilir. İtalya’da akşam yemeği yerken tatlıya yer bırakmayı unutmayın. Çünkü İtalyan tatlıları dünyanın en harika tatlılarında ilk sırada yer alıyor.

İtalya seyahati için planlarınızı bitirdiniz, görülecek yerlere karar verdiniz ve tatiliniz için geri sayıma başladınız. Şimdi sıra İtalya’da yenilecek tatlıları öğrenmekte. Yapmanız gereken şey aslında çok kolay: Meraklısına özel olarak hazırladığımız harika İtalyan tatlıları yazısını dosyasını okumak. Sevimli ve minik bir kafede, sokak müzisyenlerini eşliğinde tatlınızı yerken bize teşekkür edeceksiniz! Tatlıları yerken ülkemizdeki benzer tatlıları anımsayacak ve belki de kendinizi yurtiçi turu yapıyor gibi hissedeceksiniz.

İtalya Tatlıları

İşte İtalya gezisinde mutlaka yemeniz gereken 7 enfes İtalyan tatlısı:

Cannoli Tatlısı1.Cannoli Tatlısı

Cannoli’nin sadece görünümü bile ağzınızı sulandırmaya yetecek. Cannoli, yağda kızartılmış hamur içindeki yoğun kıvamlı kremadan yapılıyor. Cannoli pişirmek ustalık gerektiriyor. Çünkü lezzetli bir Cannoli’nin hamurunun çıtır çıtır, kremasının ise kıvamlı ve hafif olması gerekmekte. Tatlıyı yiyeceğiniz kafenin tercihine göre çikolata sosu ya da taze meyvelerle sunum yapılıyor. Tavsiyemiz ise, çatal bıçağı bırakın ve Cannoli’nizi elinizle tutarak yiyin.

Tiramisu2.Tiramisu

Tiramisu her ne kadar Türk tatlısıymış gibi bilinse de İtalya’dan gelen bir tatlı çeşidi oluyor. Eğer Türkiye’de tiramisuyu seviyorsanız bir de İtalya’da yiyin deriz. Bu hafif ve enfes tatlı çeşidi her mevsime damaklara uyum sağlıyor. Kışın kahvenin yanında yenirken yazın yendiğindeyse midede ağırlık yapmıyor. Lezzet veren malzemeleri Mascarpone ve üzerindeki Espresso. Burada yediğiniz tadın aynısını yapmak istiyorsanız, bu iki malzemeyi unutmayın.

3.Gelato (Dondurma Tatlısı)

İşte İtalya’nın en bilindik tatlısı! Gelato, aslında bir çeşit dondurma ama İtalya’ya gidip yediğinizde bu zamana kadar yediğiniz dondurmaların gerçekten dondurma olmadığını anlayabilirsiniz. Gelato’nun tadı öylesine hafif ki, ara öğünlerinizde bile yiyebilirsiniz. İtalya’da hangi şehre giderseniz gidin, her köşe başında bir Gelato bulabilirsiniz. İster külahta, ister kapta yiyebileceğiniz Gelato’nun meyveli, beyaz çikolatalı, tiramisulu, limonlu gibi çok fazla seçeneği var. Sunumları ise çok yaratıcı.
Torrone Tatlısı
4.Torrone Tatlısı

İtalya’daki tatlılar arasında en sevilenlerden biri de Torrone adındaki tatlıdır. Görüşünü ilginç ancak tadı bir harika olan bu tatlının ismi ise İtalyanca torre (yani kule) kelimesinden geliyor. Çünkü Torrone dik tutulduğunda bir kule gibi duruyor. Tamamen fındık ya da badem katkılı şekerleme bloklarından yapılıyor. Tercihinize göre çikolata kaplısı da yapılabiliyor. Küp küp kesildiğinde lokum gibi görünüyor.

PannaCotta
5.PannaCotta

Tarifi ülkemizde en çok araştırılan İtalyan tatlılarından biri. Bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni de çok kolay yapılıyor oluşudur. Çok hafif bir tatlı olan PannaCotta tatlısı, çikolatalı, karamelli, kahveli ya da vişneli yapılabiliyor ve bu yüzden her damak tadına uyum sağlıyor. Bazı yerlerde İtalyan pudingi olarak da biliniyor. Yaz kış demeden rahatlıkla yenilebilecek bu tatlı, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakıyor.

6.Zabaglione Tatlısı

Zabaglione TatlısıZabaglione, İtalyan mutfağı ile Türk mutfağının benzeştiğini görebileceğiniz bir tatlı çeşidi. Çünkü bu tatlı Türkiye’deki hepimizin severek yediği muhallebi tatlısına benziyor. Yapımında ağırlıklı olarak yumurta kullanılıyor. Hatta bu nedenle pişirme esnasında çok dikkatli olmak gerekiyor, çünkü fazla pişirildiği taktirde yumurta, sostan ayrılabiliyor. Ilık veya soğuk bir şekilde servis edilen Zabaglione’nin üzerine tercihe bağlı olarak meyve, kurabiye, çikolata ya da espresso konulabiliyor.

7.Dondurmalı Cassata

Aslında İtalya’nın güzel adası Sicilya mutfağının tatlısı olan Cassata, İtalyan pastası olarak da bilinmekte. Bu nefis tatlının içinde bolca meyve şekerlemesi var. Dondurmalı Cassata İtalyanlar tarafından çok seviliyor. Üçgen şeklinde dilimlenerek servis edilen bu tatlı, Sicilya gezisinde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Dondurmalı Cassata - İtalya Tatlıları
Dondurmalı Cassata – İtalya Tatlıları

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir