İstanbul Bentler Tabiat Parkı Hakkında Bilgi

İstanbul’da Sarıyer ilçesinin Bahçeköy mevkiinde yer alan Bentler Tabiat Parkı, Belgrad Ormanı içerisinde yer alan 9 tabiat parkından biridir.

2011 yılında tabiat parkı ilan edilen bölgede, doğa meraklıların yanı sıra tarih meraklıları için de gezilecek yerler bulunmaktadır. Tabiat parkının adı, bölgenin kuzey tarafında yer alan Valide Sultan Bendi ve II. Mahmud Bendi’nden gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ve Taksim Suyu Bentleri adıyla anılan Valide Sultan Bendi, 1796; Sultan II. Mahmud Bendi (Yeni Bend) ise 1839 yılında inşaa edilmiştir. Tabiat Parkı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma Iskara Bendi ve tarihi çeşmeler de bulunmaktadır.

Tabiat Parkı, yaklaşık olarak 16 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Hem hayvan türleri hem de bitki örtüsü bakımından zengin olan tabiat parkının en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi, Valide Sultan Bendi bitişiğinde anıt ağaç olarak tescil edilen 269 yaşında çınar ağacı bulunmasıdır.

İstanbul’da piknik yapılacak yerlerden biri olan Bentler’e girmek için Belgrad Ormanı ana giriş kapısı ve Kurtkemeri giriş kapısı kullanılmaktadır. Günübirlik piknikçiler için alanlar bulunan tabiat parkı içerisinde büfe ve çocuk oyun sahaları da yer almaktadır. Tabiat parkı içerisindeki orman içi patika yolları, İstanbul trekking rotalarından birini oluşturmaktadır.

İstanbul Bentler Tabiat Parkı
İstanbul Bentler Tabiat Parkı

İstanbul Bentler Tabiat Parkı Bitki ve Hayvanlar

Bentler Tabiat Parkı, genellikle orta yaşlı ve yaşlı ağaçların oluşturduğu bir bölgedir. Ağaççık ve çalıların da sıkça görüldüğü bölgede bulunan bazı türler şunlardır: kızılçam, doğu çınarı, gümüşi ıhlamur, gürgen, doğu kayını, kasnak meşesi, saçlı meşe, mazı meşesi, anadolu kestanesi.

Bölgede yer alan başlıca hayvan türleri ise yaban domuzu, tilki, geyik, karaca, atmaca, tavşan, kaplumbağa, sincap, serçe, ispinoz ve saksağandır.

İstanbul Bentler Tabiat Parkı
İstanbul Bentler Tabiat Parkı

İstanbul Bentler Tabiat Parkı Giriş Ücreti Ne Kadar?

Bentler Tabiat Parkı’na giriş için ziyaretçilerden 2021 yılı için talep edilen fiyatlar, aşağıdaki gibidir.

Şahıs: 9 TL
İndirimli: 4,5 TL
Bisiklet: 9 TL
Motosiklet: 18 TL
Otomobil: 27 TL
Minibüs: 81 TL
Midibüs: 135 TL
Otobüs: 270 TL

Güncel giriş bilgileri için bentler.tabiat.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Bentler Tabiat Parkı
İstanbul Bentler Tabiat Parkı

İstanbul Bentler Tabiat Parkına Nasıl Gidilir?

Tabiat parkına gitmek için Sarıyer’in Bahçeköy tarafındaki Belgrad Ormanı ana giriş kapısından girip sağa dönerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma araçları ile Bentler Tabiat Parkı’na gitmek için ise Levent Büyükdere Caddesi üzerinden Bahçeköy yönüne giden “42 M” otobüslerine ya da Yenikapı-Hacıosman metro hattını kullanarak Hacıosman’a geldikten sonra “42 HM” otobüslerine binip son durakta inerek Bahçeköy semtine ulaştıktan sonra taksi ile tabiat parkına ulaşabilirler.

Belgrad Ormanı içerisinde yer alan bir diğer tabiat parkı ile ilgili yazımızı, Ayvat Bendi Tabiat Parkı başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum