Bolu Gerede Gezilecek Yerler

Bolu’nun Gerede ilçesi, Gerede gezilecek yerler listesiyle ile ön plana çıkan güzel ilçelerimizden bir tanesidir. Ortalama yüksekliği 1470 metre olan Gerede’nin etrafı ormanlarla kaplı dağlarla çevrilidir.

Etrafında Çamlıdere, Kızılcahamam, Çerkeş, Eskipazar, Dörtdivan, Mengen ve Yeniçağa ilçeleri bulunan Bolu Gerede, yaylaları ve kayak merkeziyle ön plana çıkmaktadır.

Bölgede yaşanan Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetlerinin öncesinde Roma, Bizans, Pontus, Bitinya ve Parlogan devletleri de burada hüküm sürmüştür. Bölgedeki tarihi gezi yerleri, genellikle Osmanlı döneminden kalmadır. Bunun haricinde “Esentepe Yağlı Güreşleri” ve her yıl Mart ayı içerisinde Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen birçok ülkenin katıldığı yarışmalar ilçenin ilgi çeken organizasyonlarındandır.

Bolu Gerede Gezilecek Yerler
Bolu Gerede Gezilecek Yerler

Gerede Gezilecek Yerler

Bolu Gerede gezilecek yerler listesini bu yazıda sizler için derledik. Alt kısımda yer alan turistik lokasyonların haricinde ilçenin etrafında birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Siz de Gerede gezilecek yerler listesine eklemek istediğiniz turistik bölgeleri yorum kısmına yazabilirsiniz.

Esentepe Mesire Yeri

Gerede ilçe merkezinin 1,5 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Esentepe, tüm ilçeye hakim manzarasıyla öne çıkmaktadır. Ortalama 1300 metre yükseklikte bulunan bu bölge, Esentepe Mesire Alanı dışında Esentepe Ormanı olarak bilinmektedir. Asırlık çam ve köknar ağaçları, Esentepe’yi kaplamaktadır.

Özellikle yaz aylarında büyük ilgi gören Gerede Esentepe’de piknik, gezi, kros, trekking, çim kayağı gibi aktiviteler yapmak uygundur. Esentepe’de çay bahçesi, kır lokantası, üç yıldızlı Esentepe Turistij Oteli gibi işletmelerin yanı sıra futbol sahası bulunmaktadır. Bölgenin ismi, 17 Temmuz 1934’te bölgeyi ziyaret eden Atatürk tarafından verilmiştir. Bölge, Gerede gezilecek yerler listesinde üst sıralardadır.

Hotel Esentepe Telefon Numarası: 0 374 311 40 80

Esentepe Mesire Yeri
Esentepe Mesire Yeri

Esentepe Arkut Dağı Kayak Merkezi

Bolu il merkezine 56 kilometre, Gerede ilçe merkezine ise 4 kilometre uzaklıkta yer alan Arkut Dağı Kayak Merkezi, ilçenin önemli turizm noktalarından biridir. Gerede kış turizmi denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri olan Esentepe Arkut Dağı Kayak Merkezi, FIS (Uluslararası Kayak Federasyonu) tarafından onaylı 1,5 ve 5 kilometrelik iki piste sahiptir.

Özellikle kayağa yeni başlayanlar, kayaklı koşu ve Alp disiplini için Bolu civarının tercih edilen yerlerden olan Gerede Arkut Dağı Kayak Merkezi’nde kayaklı yürüyüş ve kayaklı koşu yapmak mümkündür. Arkut Dağı`ndaki kayak alanları 1700 ila 1800 metre yükseklikler arasında bulunmaktadır. Merkezde bir teleski, bir baby lift ve Kardelen Kafe vardır.

Esentepe Arkut Dağı Kayak Merkezi
Esentepe Arkut Dağı Kayak Merkezi

Asar Kalesi

Gerede ilçesinin 20 kilometre kadar doğusunda bulunan Asar Kalesi, ilçenin tarihi turizm noktalarından biridir. Örencik, Çağış ve Akçaşehir köylerinin yakınındaki hakim bir tepe üzerinde konumlanan Asar Kalesi’nin çevresinde bol miktarda Bizans seramiği görülmekte, bu da kalenin Bizans dönemine ait olduğunu göstermektedir.

Ayrıca kale üzerinde kuzeye bakan bir mağara da mevcuttur. Rivayetlere göre kalenin bulunduğu tepeyle doğusundaki tepe arasında Ulusu Deresi altından bir geçitle bağlantısı bulunmaktaydı. Halk doğudaki tepede kurulan şehirde yaşamakta ve düşman saldırısı anında dere altındaki geçit vasıtasıyla Asar Kale’ye çıkarak kendilerini savunmaktaydı.

Asar Kalesi
Asar Kalesi

Keçi Kalesi

Gerede ilçesinin 5 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Keçi Kalesi, günümüze kadar sağlam ulaşabilmiş tarihi yapılardan biridir. Arkut Dağı etrafındaki Keçi Kalesi, Bitinyalılar döneminden kalmıştır. 1993 yılında restore edilen Gerede Keçi Kalesi hakkındaki rivayetlere göre şehre saldırı olduğunda halk mal ve hayvanlarıyla beraber kaleye sığınırlar ve kendilerini savunurlarmış. Yine böyle bir durumda kale etrafına yerleşen düşman gündüzleri kaleye saldırmakta fakat başarılı olamamaktaymış. Günlerce saldırılar devam etmiş ve kalede yiyecek sıkıntısı başlamış. Bir gece burada bulunan halk kaledeki tüm keçilerin boynuzlarında mum yakarak, kalenin dışına salmışlar. Bir anda büyük bir ordunun üzerlerine geldiğini sanan düşman oradan kaçıp dağılmış ve Geredeliler keçileri sayesinde düşmandan kurtulmuş. Kalenin ismi de buradan gelmekteymiş.

Keçi Kalesi
Keçi Kalesi

Kiliseli Tüccar Hanı

Gerede ilçe merkezinde, Kitirler Mahallesi’nde bulunan Kiliseli Tüccar Hanı, Bizans döneminden kalma tarihi bir yapıdır. İki katlı olan hanın bazı bölümleri ahşaptır. Güneyinden oldukça büyük bir kapıyla girilen hanın ortasında üstü açık büyükçe bir avlusu vardır. Binanın alt katında hayvan barınağı ve dinlenme odaları, iki ahşap merdivenle çıkılan üst katında da yatak odaları mevcuttur.

Kiliseli Tüccar Hanı
Kiliseli Tüccar Hanı

Bolu Gerede’ye Nasıl Gidilir? Nerede?

Bolu’nun Gerede ilçesi, D-100 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ankara-İstanbul otobanına yakın bir konumda bulunan Gerede’ye ulaşım sağlamak son derece kolaydır. İlçeye birçok otobüs firmasının seferleri vardır. Obilet firmasından Bolu-Gerede otobüs seferlerine göz atabilirsiniz.

İstanbul – Gerede arası: 300 kilometre
Ankara – Gerede arası: 137 kilometre
Bolu – Gerede arası: 52 kilometre

Gerede gezilecek yerler gibi Bolu’nun bir diğer ilçesindeki turistik noktaları öğrenmek için Bolu Göynük Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum