Hindistan’daki Mavi Şehir Jodhpur

Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde yer alan ve 1 milyon 300 bin kişiyi aşan nüfusuyla eyaletin en büyük ikinci şehri olan Mavi Şehir Jodhpur olarak bilinmektedir.

”Mavi Şehir” olarak anılan Jodhpur, Hindistan’da en üst sınıf olarak kabul edilen Brahmanların yoğun olarak yaşadığı bir yerdir.

Mavi Şehir Jodhpur

Tarihte sınıf ayrımının en yoğun ve keskin olarak görüldüğü yerlerden biri olan Hindistan’da Brahmanlar, ayırt edici bir özellik olarak evlerini mavi renge boyamışlardır. Zamanla sınıf ayrımının yumuşaması, mavi rengin herkes tarafından beğenilmesiyle birlikte evlerde mavi renk kullanımı tercih edilmiştir. Böylece koskocaman bir şehir maviye dönüşmüştür. Bu rivayetin yanı sıra daha bilimsel olarak konuya yaklaşacak olursak evlerin mavi olmasının nedeninin sineklerden ve sıcaktan korunmak olduğu söylenmektedir.

Şehrin öne çıkan en turistik noktası ise Mehrangarh Kalesi’dir.  1459’da inşa edilen ve bir kez bile işgale uğramayan Mehrangarh Kalesi, mavi şehrin manzarasını izlemek için tercih edilebilecek en güzel noktalardan biridir. Kale dışında önemli bir yere sahip olan bir diğer yer ise Jaswant Thada tapınağı. Tapınak ve kalenin yanı sıra Mandore Bahçeleri de sayfiye yeri olarak oldukça dikkat çekici.

Mavi Şehir Jodhpur
Mavi Şehir Jodhpur

 

Hindistan Jodhpur 2

 

Hindistan Jodhpur 3

 

Hindistan Jodhpur 4

 

Hindistan Jodhpur 5

 

Hindistan Jodhpur 6

 

Hindistan Jodhpur 7

 

Hindistan Jodhpur 8

 

Hindistan Jodhpur 9

 

Hindistan Jodhpur 10

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir