Halfeti Gezilecek Yerler

Şanlıurfa’da gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelen bölgelerden biri olan Halfeti gezilecek yerler, Şanlıurfa’nın batısında bulunan bir ilçedir. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Halfeti, günümüzde ”Sular Altındaki Şehir” olarak tanımlanan bir bölgedir.

Bölgenin adı, M.Ö. 855 yılında Asur Kralı 3.Salmanassar tarafından kurulduğu zamanlarda Şitamrat olarak biliniyordu. Tarih boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedondon, Selevkos ve Partlar’ın yönetimine girmiştir.

Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı himayesine giren bölge, 1926 yılına kadar Birecik’e bağlı bir bucak olarak kalmıştır. Halfeti, 1954 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. İlçe merkezinin Şanlıurfa’ya uzaklığı 112 kilometre, Gaziantep’e uzaklığı ise 105 kilometredir.

Halfeti’nin yeni yerleşim yerinde nüfus artarken, eski yerleşim yerinde ciddi bir turizm potansiyeli oluşmuştur. ”Saklı Cennet” ve ”Kayıp Şehir” olarak bilinen bölgede tarih ve doğa turizmi alanında önemli bir popülerlik söz konusudur. Fırat Nehri’nin altında kalan Halfeti’nin taş mimarisi, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca Halfeti, Türkiye’den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını almıştır.

Halfeti Gezilecek Yerler

2000 yılında GAP kapsamında yapılan Birecik Barajı’yla beraber sular altında kalan Halfeti, şehrine gelen turistlerin en çok tercih ettiği aktivitelerin başında tekne gezisi geliyor. Bölgede yer alan tekneler, Fırat Nehri üzerinden Halfeti’de tur atıyorlar. Küçük teknelerin kira fiyatı ortalama 250 TL, büyük teknelerin ortalama kira fiyatı ise 500 TL. Ayrıca bu Halfeti tekne gezisi sırasında gezdiğiniz yerlerin hikayesi, teyp kaydı ile size anlatılıyor. Halfeti gezilecek yerler listesini alt kısımda bulabilirsiniz.

Rumkale

Halfeti’nin kuzeyinde kalan Rum Kale, Fırat Nehri kıyısında Şanlıurfa yoluna bakan bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. Asurlular döneminde Sitamrat adıyla bilinen Rumkale, günümüzde Halfeti’nin turistik tarihi yerlerinden biri haline gelmiştir. Hıristiyanlar için önemli bir merkez olan Rum Kale’de Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Paulus’un yaşadığına inanılmaktadır. Ayrıca İncil’in önemli nüshalarının da yine Halfeti Rum Kale’de çoğaltıldığı söylenmektedir. Rum Kale, Halfeti gezilecek yerler listesinin en önemli noktasıdır. Detaylı bilgi için Rumkale başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Halfeti Rum Kale
Halfeti Rum Kale

Kantarma Mezrası

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Kantarma Mezrası, Halfeti’deki halk tarafından ”Selçuklu Hanı” olarak adlandırılmaktadır. Günümüze ulaşan kalıntılardan yola çıkılarak avlu ve kapalı bölümden oluşan karma tipte bir han olduğu anlaşılan Selçuklu Hanı, bölgenin turistik değere sahip yapılarındandır. Süsleme ögelerinin görülmediği Kantarma Mezrası, büyük boyutlu kesme taşları ve teknik özellikleriyle öne çıkmaktadır. Yine yapıda kullanılan malzeme ve inşaat tekniğine bakarak Orta Çağ’a ait bir han olduğu söylenmektedir. Mezra, Halfeti gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biridir.

Halfeti Kantarma Mezrası
Halfeti Kantarma Mezrası

Aziz Nerses Kilisesi

Halfeti’de görülmesi gereken kiliselerden biri olan Aziz Nerses Kilisesi, 12.yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Halfeti Rumkale’de ölen Patrick Nerses adına veya onun tarafından yapıldığı düşünülen kilise, günümüze kalıntı olarak ulaşabilmiştir. Patrick Nerses, Manzum Mersiyesi ile tanınmaktadır. Bu mersiyede Urfa’nın İmadeddin Zengi tarafından ele geçirilmesi konu edinmektedir.

Barşavma Kilisesi

13.yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Halfeti Barşavma Kilisesi, Rumkale’de yaşayan Yakubi Azizi Barşavma tarafından kendi adına inşa ettirilmiştir. Günümüze sadece bazı parçaları ulaşabilen kilisenin inşaatında tuğla görünümde kesme taşlar kullanılmıştır.

Halfeti Aziz Nerses Kilisesi & Barşavma Kilisesi
Halfeti Aziz Nerses Kilisesi & Barşavma Kilisesi

Asma Köprü

Halfeti Kaymakamlığı ve GAP İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan Halfeti Asma Köprüsü, ”Halfeti Gerdanı” olarak adlandırılmaktadır. Bölgenin turizmine değer katmasının yanı sıra suyun ayırdığı iki yakayı birleştiren asma köprü, yapılan ışıklandırma sistemiyle beraber ilgi çekici bir güzelliğe kavuşmuştur.

Halfeti Asman Köprü
Halfeti Asman Köprü

Siyah Gül

Halfeti gezilecek yerler listesi kadar önemli olan bir diğer şey ise siyah güldür. Halfeti’ye özgü siyah gülün, Dünyada sadece Halfeti bölgesinde yetiştiği söylenmektedir. Bölgenin havasında, suyundan olsa gerek; Halfeti’nin bazı yerlerinde siyah gül yetişiyor. Üstelik bu siyah gülün tohumunun başka yerlerde çiçek açmadığı da söyleniyor. Eski Halfeti merkezinde bulunan Siyah Gül Serası’nı ziyaret ederek hem gül hakkında bilgi alabilir hem de her sabah toplanan siyah güllerden satın alabilirsiniz.

Halfeti Siyah Gül
Halfeti Siyah Gül

Halfeti’ye Nasıl Gidilir? Nerede? Ulaşım

Şanlıurfa’dan Halfeti’ye gitmek için Şanlıurfa Otogarı’nın alt kısmındaki ilçeler otogarına gitmeniz gerekiyor. Şehir merkezinden 72 numaralı otobüs ile Şanlıurfa İlçe Otogarı’na gittikten sonra Yaylak-Halfeti minibüslerine binmelisiniz. Ortalama 2,5 saatlik yolculuk ardından minibüs, Eski Halfeti’ye kadar gitmektedir.

Gaziantep’ten Halfeti’ye gitmek için ise Antep-Birecik minibüsünü kullanıyorsunuz. Birecik’ten ise Halfeti’ye ve oradan da Eski Halfeti’ye geçiyorsunuz. Bölgedeki diğer turistik noktalarla ilgili bilgi almak için Güneydoğu Anadolu Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir