Estonya Tallinn Gezilecek Yerler

Estonya’nın başkenti Tallinn, Baltık Denizi kıyısında bulunmaktadır. Bir liman kenti olan Tallinn gezilecek yerler listesi, oldukça fazladır. Tallinn; tarihi yerleri, müzeleri, doğası, parkları ve dini merkezleri ile ön plana çıkan bir şehir olmakla birlikte Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye de 80 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Estonya’da ve Tallinn’de de Euro para birimi kullanılmaktadır. Türkiye ile arasında 1 saatlik zaman farklı olan Tallinn, ılıman bir iklime sahip olması nedeniyle yılın dört mevsimi de turistler için cazip bir yerdir. Yazları ortalama 17 derecelik sıcaklık ortalamasına sahip olan Tallinn, kış mevsiminde ortalama -5 derecelik bir sıcaklığa sahiptir.

İstanbul’dan direkt uçuşlarla Tallinn’e gidilebileceği gibi İstanbul > Varşova, Viyana ya da Helsinki aktarmalı olarak da ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul’dan Tallinn’e uçak yolculuğu, ortalama 3 saat sürmektedir. Ayrıca Türkiye’den yapılan Baltık Ülkeleri turlarının hemen hemen hepsinin listesinde Tallinn gezisi bulunmaktadır. Turla veya bireysel olarak yapacağınız gezilerde Tallinn’de konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Bütçenize göre lüks veya ekonomik otellerde konaklayabilirsiniz. Konaklamak için tercih edilen yer ise, genellikle Old Town olarak anılan şehrin merkezidir. Burada Ortaçağ esintilerini hissedebilir veya Tallinn şehrinin biraz dışında kırsallardaki konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Estonya Tallinn Gezilecek Yerler

Estonya Tallinn Gezilecek Yerler
Estonya Tallinn Gezilecek Yerler

Estonya’nın başkenti Tallinn gezilecek yerler listesinde birçok doğal ve tarihi turistik nokta bulunmaktadır. Şehrin tarihi yapılar arasında kiliseler, katedraller ve kuleler bulunmaktadır. Bununla birlikte yeşillikler içerisinde şehirde doğal güzellikler de vardır. Ayrıca Tallinn müzeleri de Tallinn gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutmaktadır. Tallinn gezilecek yerler listesindeki noktalara alt kısımdan ulaşabilirsiniz. Şehirdeki eğlence hayatı için ise Tallinn Gece Hayatı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Oleviste Kilisesi

Talinn Oleviste Kilisesi
Talinn Oleviste Kilisesi

Tallinn şehrinin en ünlü yapıtlarından biri olan Oleviste Kilisesi’nin 12.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 1549-1625 yılları arasında ”DÜnyanın en büyük binası” olarak kayıtlara geçen kilise, 125 metre uzunluğundadır. Bölgede yaşanan savaşlar nedeniyle zarar gören yapıt, günümüze kadar bazı restorasyonlardan geçirilmiştir. Tallinn Old Town içerisinde kilise, ücretsiz olarak 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Tallinn şehrinin güzel bir manzarasını görebileceğiniz kiliseye gitmek için 1 ve 2 numaralı tramvay hatlarını kullanabilirsiniz.

Alexander Nevsky Katedrali

Talinn Alexander Nevsky Katedrali
Talinn Alexander Nevsky Katedrali

Benzerlerini Avrupa’da sıkça görebileceğiniz Alexander Nevsky Katedrali, Tallinn şehrinin en büyük Ortodoks Kilisesi olarak turistlerin ilgisini çekmektedir. Rus mimarisinin bir örneği olan katedral, Tallinn’in Rus egemenliği altında olduğu dönemde; 1894-1900 yılları arasında inşa edilmiştir. Her yıl binlerce turist ağırlayan katedralin ziyaret saatleri; hafta içi 08:00-19:00 saatleri arasında, hafta sonu ise 08:00-20:00 saatleri arasındadır. Alexander Nevsky Katedrali’ne ulaşım için 1 ve 40 numaralı şehir içi otobüslerini kullanabilirsiniz.

Kadriorg Parkı

Talinn Kadriorg Parkı
Talinn Kadriorg Parkı

Tallinn’in en büyük parkı olan Kadriorg Park, Başkanlık Sarayı’nın hemen yanında bulunmaktadır. Büyüklüğü ve konumu nedeniyle Amerika’daki Centrel Park’a benzetilen Kadriorg Park’ta yürüyüş yolları, süs havuzları, banklar ve Kuğu Gölü bulunmaktadır. Ünlü yazar Friedrich Reinhold Kreutzwald’ın bir anıtının da bulunduğu park içerisindeki en önemli yapılardan biri de Çar I.Petro’nun yaptırmış olduğu saraydır. Saint Petersburg şehrinin de kurucusu olan Büyük Petro, 1718 yılında Kadriorg Sarayı’nı bu parkın içerisine yaptırmıştır. Saray, 1741 ile 1917 yılları arasında Tallinn şehrinin valilik binası olarak kullanılmıştır.

Toompea Tepesi

Talinn Toompea Tepesi
Talinn Toompea Tepesi

Tallinn şehrinin yukarıdan izlemek ve şehrin genel fotoğrafını çekmek için tercih edebileceğiniz yerlerin başında, Toompea Tepesi geliyor. 7 hektarlık bir alan kaplayan Toompea Tepesi’NE 4, 5, 7, 21, 21B ve 59 numaralı otobüsler ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bölgenin seyir zevki dışında burada bulunan Parlamento Binası, Toompea Kales, ve Hermann Kuleleri de gezilmeye değer yerlerden.

Kiek in de Kök Kulesi

Talinn Kiek in de Kök Kulesi
Talinn Kiek in de Kök Kulesi

Tallinn’in heyecan verici atmosferini keşfedebileceğiniz bir yer olan Kiek in de Kök Kulesi, şehirde gezilmesi gereken turistik yerlerden biridir. 38 metre uzunluğundaki Kiek in de Kök, pazartesi günleri haricinde her gün 10:30-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti 3-10 Euro arasında olan Kiek in de Kök Kulesi’nin hemen dışında burç geçitleri bulunmaktadır. 1219 yılından başlayarak Tallinn şehrinin tarihinin anlatıldığı bu geçitlerdeki görüntüler, sesler ve efektler turistleri etkilemektedir. Bölgeye gitmek için 3 ve 4 numaralı tramvay hatlarını kullanabilirsiniz.

Tallinn Old Town

Tallinn Old Town
Tallinn Old Town

Old Town bölgesi, Tallinn şehrinin eski merkezidir. Avrupa’nın birçok şehrinde bulunan Old Town bölgeleri, sokaklarıyla turistleri büyülemektedir. Bu sokaklarda gezerken zaman makinesine girmiş gibi olacak ve kendinizi Orta Çağ’da gezerken bulacaksınız. Orta Çağ mimarisine ilgi duyanların kesinlikle görmesi gereken bir yer olan Old Town, 1400’lü yıllardan 1800’lerin sonuna kadar farklı mimari türlerin gelişimini görebilirsiniz. Küçük ama sevimli bu bölge, Tallinn gezinizde mutlaka listenizde yer alması gereken bir yer. Tallinn gezilecek yerler listesindeki en önemli noktalardan biri olan bu eski sokaklarla ilgili detaylı bilgi almak için Tallinn Old Town Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Lennusadam Seaplane Müzesi

Talinn Lennusadam Seaplane Müzesi
Talinn Lennusadam Seaplane Müzesi

Oldukça güzel bir mimari içerisinde deniz araçları, harp silahları ve harp araçlarının sergilendiği Lennusadam Seaplane Müzesi, 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Yelkenli gemiden denizaltı araçlarına kadar birçok eserin bulunduğu müzede bilgi almak için videoları izleyebilirsiniz. Ayrıca tarihi elbiseler giyerek bölgede fotoğraf çekinmeniz de mümkündür.

Estonya Sanat Müzesi

Talinn Estonya Sanat Müzesi
Talinn Estonya Sanat Müzesi

Estonya Sanat Müzesi, Tallinn’de gezilmesi gereken yerlerden biridir. 1919 yılında kurulan Estonya Sanat Müzesi, günümüzde beş adet müzeyi içerisinde barındırmaktadır. Bu müzeler; Kumu Sanat Müzesi, Kadriorg Sanat Müzesi, Mikkel Müzesi, Niguliste Müzesi ve Adamson-Eric Müzesi’dir.

Kumu Sanat Müzesi, Estonya Sanat Müzesi’nin ana binasıdır. Kadriorg Sarayı bahçesine 2002-2006 yılları arasında inşa edilmiş olan Kumu Sanat Müzesi, oldukça modern bir binadır ve 2008 yılında Avrupa Yılın Müzesi ödülünü kazanmıştır. Kadriorg Sarayı’nda 18.yüzyıldan kalma bir bölüm, Kadriorg Sanat Müzesi olarak adlandırılmaktadır. 16. yüzyıl ve 20.yüzyıl arasında Rus ve Batı Avrupa resim sanatının önemli örnekleri, bu koleksiyonda bulunmaktadır. Kadriorg Sarayı’nın mutfak binası, Mikkel Müzesi olarak adlandırılmaktadır. Bu müzede Johannes Mikkel’in 1994’te bağışladığı Batı sanatı, Avrupa ve Çin porseleni bulunmaktadır. Sarayın yanında yer alan tarihi kilise, Niguliste Müzesi olarak hizmet vermektedir. Burada mezartaı ve sunak gibi kilise sanatına ilişkin eserler sergilenmektedir. Ünlü ressam Adamson-Eric’in eserlerinin sergilendiği bölüm ise Adamson-Eric Müzesi’dir.

Tallinn Botanik Bahçesi

Tallinn Botanik Bahçesi
Tallinn Botanik Bahçesi

Oldukça büyük bir park olan Tallinn Botanik Bahçesi’ne giriş için 5 Euro ücret ödemeniz gerekmektedir. Park içerisinde çocuk oyun alanları, çeşitli gül bitkileri, tropik bitkiler, farklı türlerde ağaçlar, mantarlar ve sergi alanları bulunmaktadır. Sesli rehberler de bulunan Tallinn Botanik Bahçesi’nde piknik veya kutlama organizasyonları yapılabilmektedir. 110 hektarlık bir alana yayılan bahçede 7000’den fazla bitki türü bulunmaktadır. Parkta bulunan sera alanları, turistlerin ilgisini çekmektedir.

Tallinn Hayvanat Bahçesi

Tallinn Hayvanat Bahçesi
Tallinn Hayvanat Bahçesi

Orta büyüklükte olan Tallinn Hayvanat Bahçesi, Sovyetler Birliği zamanından kalmadır. İki kısma ayrılan hayvanat bahçesinin Sovyetler’den kalma bölümü ve modern bölümü bulunmaktadır. İyi düzenlenmiş ve yeşillendirilmiş bir yer olarak dikkat çeken bölgede, baykuşların ve antilopların olduğu alan oldukça geniştir. Yaz aylarında binlerce ziyaretçi bulunan Tallinn Hayvanat Bahçesi’nde farklı hayvan türlerini görebilir ve hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

Tallinn TV Kulesi

Tallinn TV Kulesi
Tallinn TV Kulesi

Şangay, Tokyo, Toronto, Moskova gibi şehirlerde de örnekleri bulunan TV kulelerinin bir benzeri, Tallinn şehrinde de bulunmaktadır. İnteraktif ortam ve etkinlikler ile gerçekleşen Tallinn TV Kulesi gezisinin en çok beğenilen yanı, panoramik manzaradır. 10 Euro ödeyerek giriş yapabileceğiniz Tallinn TV KUlesi içerisinde bir de restoran bulunmaktadır. Burada 360 derece manzara eşliğinde yemek yiyebilir, birşeyler içebilirsiniz.

KGB Müzesi

Talinn KGB Müzesi
Talinn KGB Müzesi

Tallinn’in ilgi çekici turistik yerlerinden biri olan KGB Müzesi, Hotel Viru’nun 23.katında yer alıyor. 10 Euro karşılında girebileceğiniz müzede, tur rehberi eşliğinde ilginç hikayeler dinliyorsunuz. Zamanında burada dinleme faaliyetlerini gerçekleştiren KGB örgütünün eski eşyaları, bölgenin Rus egemenliği döneminden kalma. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir